PÉCSI HÍRHATÁR - Mentőöv a pécsi művészeti élet különleges helyszínének

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.04.18.
 Csütörtök
Ma Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 03. 13. 21:29     


Mentőöv a pécsi művészeti élet különleges helyszínének
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabokat bemutató és jelentős szakmai műhelymunkának otthont adó teátrum.

Az épületének korszerűsítésével és a használatára vonatkozó megállapodás módosításával segíti a pécsi önkormányzat a Pécsi Harmadik Színházat,  amellyel  fenntartása, működtetése gazdaságosabbá válik.


- A pécsi városvezetés javaslatával mindenki jól járna. Az önkormányzati tulajdonban lévő épület korszerűsödhet a város saját beruházásában, míg a színház üzemeltetője az intézmény egyes részeinek bérbeadásával növelni tudja a működtetésre szánt bevételeit. Így az önkormányzat segítségével fenntartható pályára tudja állítani a színház működését. A pécsi közönség pedig egy korszerűsített intézményben élvezheti tovább ugyanazt a megszokott magas minőségű, kortárs színházművészetet, mint eddig –  hangsúlyozza  Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere.


A pécsi Harmadik Színház évtizedek óta különleges helyszíne a pécsi művészeti életnek. Az intézményt a rá jellemző műhelymunka méltán tette ismertté az egész országban, a színházban bemutatott kortárs darabok pedig újra és újra friss impulzust adnak a színházkedvelő közönségnek. Az előző városvezetés idején, 2018-ban,  az önkormányzattól a Moravetz Produkció Közhasznú Nonprofit Bt.-hez került a színház üzemeltetése. A világjárvány a bevételek apadását, az energiaválság pedig a költségek növekedését okozta, ami miatt kérdésessé vált az intézmény hosszú távú fennmaradása. Már hosszú ideje  a működése nem kis feladata elé állította a vezetőit. A helyzet már, már kilátástalan volt, a pécsi önkormányzat  úgy döntött segítő kezet  nyújt az intézménynek,  az épület részleges, belső felújításához támogatást nyújt, a színházzal folytatott együttműködést pedig új szintre emeli.


Amennyiben a március 19-i közgyűlés elfogadja az erről szóló tervezetet, úgy a pécsi önkormányzat a színház önkormányzati tulajdonban álló épületének belső korszerűsítésére több mint bruttó 300 millió forintot fordít, amiből a színház  több szakaszra osztott felújítása valósulhat meg. A tervezett és a színház üzemeltetőjével egyeztetett beruházás első ütemében a  közönségforgalmi rész, az irodák és színészöltözők felújítására kerül sor, valamint egy többfunkciós teret is kialakítanak.


Az épület korszerűsítéséhez nyújtandó támogatása mellett a képviselők arról is döntenek, hogy a színházat üzemeltető társasággal kötött szerződés módosuljon-e. Így az eddigi haszonkölcsön szerződést egy haszonbérleti megállapodás válthatja április 1-jétől, ami lehetővé tenné, hogy az üzemeltető a színház egyes részeit – legfeljebb olyan mértékben, amivel nem veszélyezteti az általa vállalt művészeti közfeladatok ellátását – más rendezvényekre adja bérbe. Ezzel a társaság növelhetné a bevételeit, amiből a működtetés költségeit tudná fedezni.


További hírek

  Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
2024. 04. 18. 21:05 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
2024. 04. 06. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok az unió építési piacán
2024. 04. 05. 08:50 pecsi-hirhatar.hu
  A baj nem jár egyedül
2024. 04. 02. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  Tavaszt hozó húsvét
2024. 03. 31. 03:32 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvétvasárnap óraállítás
2024. 03. 30. 02:34 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport