PÉCSI HÍRHATÁR - Mérföldkő a pécsi nemzetiségek történetében

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.09.17.
 Péntek
Ma Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 05. 05. 03:02     


Mérföldkő a pécsi nemzetiségek történetében
Elkészült a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek működését segítő iroda a pécsi Városházán.

Az egykori lakcímnyilvántartó irodában  kapott helyet a nemzetiségi és civil közösségi iroda  a pécsi Városházán.


Az épület  utcafrontján található iroda ugyan megkezdte működését, azonban személyesen  ügyfeleket csak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítése után fogadhat majd.  


Az egykori lakcímnyilvántartó irodában alakították ki, ami teljesen megújult. Az alsó szintjén iroda, tároló és bemutatótér kapott helyet, a  galérián pedig egy tágas tárgyalót alakítottak ki. A  cél olyan közösségi tér létrehozása volt, ami méltó környezetet biztosít a pécsi kisebbségi önkormányzatok és kisebb civil szervezetek működéséhez.


- Mérföldkő az iroda a pécsi nemzetiségek történetében, hiszen most először dolgozhatnak önálló irodában. Ez ma megkezdhette működését, jelenleg adminisztrációs támogatást, illetve pályázati tanácsadási szolgáltatást nyújt a nemzetiségi önkormányzatok számára. Ügyfeleket viszont csak a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások enyhítése után fogadhat, bízunk abban, hogy rövidesen. Addigra az iroda hivatalos ügyfélfogadási idejét, nyitva tartását is kialakítjuk – emelte ki Auth István, az önkormányzat nemzetiségi tanácsnoka.


A tervek szerint a hazai nemzetiségeket bemutató kiállítás is helyet  kap majd benne, a kirakatban pedig forgószínpadszerűen egy-egy pécsi kisebbség mutatkozhat be. Az iroda tevékenységében helyet kap   kulturális, kulináris és ifjúsági programok szervezése is, ugyanis a város turisztikai vonzerejét növelése is a célok között szerepel. Az anyaországokból érkező látogatóknak kínálnak majd a városban élő kisebbségekhez kötődő élményeket, ezáltal hosszabb tartózkodásra ösztönözhetik őket.


 - Emellett a pécsieknek is hasznos lehet, akik, ha olyan országba terveznek utazást, amelynek képviselője a városban él, akkor hasznos tippeket, úti célokat javasolhat. Ennek az irodának a megnyitása azért is fontos, mert erősíti a kisebbségekkel hagyományosan jól együttműködő pécsi önkormányzat anyaországokkal ápolt diplomáciai kapcsolatait, és ezzel elősegíti a gazdasági nyitást is feléjük –  hangsúlyozta Auth István.


A galérián kialakított tárgyaló pedig nemcsak a kisebbségi önkormányzatok üléseinek lesz majd a helyszíne, hanem egyéb tárgyalások, közösségi programok, de akár nyelvi kurzusok  is tarthatók benne.


- Az iroda szolgáltatásait az önkormányzatnál regisztráló, közösségépítést végző pécsi civil szervezetek számára is szeretnénk megnyitni. Több évtizedes tapasztalat ugyanis, hogy a kisebb létszámú egyesületek, alapítványok nem tudnak önállóan irodát fenntartani, holott szükségük lenne rá. A tárgyaló is nagy segítség lehet nekik, hiszen a tagok itt akár a járványügyi szabályok betartásával is össze tudnak ülni. Az eseti irodabérlések rendszerét még ki kell dolgoznunk, de úgy vélem, az iroda létrehozásával és üzemeltetésével a pécsi önkormányzat hatékonyan tudja majd segíteni a kisebb civil szervezetek működését –  adott hangot véleményének Kunszt Márta, az önkormányzat civil tanácsnoka.


További hírek

  Háromdimenziós fényalkotások a székesegyház homlokzatán
2021. 09. 17. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Öt nap a tánc jegyében
2021. 09. 16. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
2021. 09. 15. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
2021. 09. 13. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Jubileumi Coop Rally
2021. 09. 10. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Flashmobokkal indul a Zeneszüret Fesztivál
2021. 09. 08. 11:28 pecsi-hirhatar.hu
  Jó ember-díj Enyedy Ágota Margitnak
2021. 09. 08. 11:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületszárny, megújult park
2021. 09. 07. 21:00 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az M6-M60-as út fejlesztése
2021. 09. 06. 20:08 pecsi-hirhatar.hu
  Új honlap Pécs szerb megszállásáról
2021. 09. 05. 22:07 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport