PÉCSI HÍRHATÁR - MikCube, a különleges LED kocka

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.01.23.
 Szombat
Ma Zelma napja van.
Holnap Timót napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 12. 06. 20:39     


MikCube, a különleges LED kocka
Középiskolások programozhatják a Pécsi Tudományegyetem műszaki karának egyedi LED-kockáját.

A Pécsi Tudományegyetem műszaki karának egyedi LED-kockáját középiskolások programozhatják.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán olyan LED-kockát fejlesztettek, amelyen mozgó ábrákat, akár mini történeteket is meg lehet jeleníteni. A 512 LED-lámpából álló kocka segítségével hol mozgó betűket, animált szöveges üzeneteket formálnak az egymás után felvillanó fények, máskor körbeforgó ábrák, testek rajzolódnak ki a színes égősorok által. Programozásába a pécsi középiskolásokat is bevonjá.

Egyedülálló módon a kockához egy androidos applikáció is tartozik, ennek segítségével a diákok szinte végtelen számú animációt képesek létrehozni a kockát alkotó LED-ek ki-bekapcsolásával, méghozzá úgy, hogy a térbeli testnek nem is kell feltétlenül a programozó közelében lennie. Az új eszköz amellett, hogy fejleszti a matematikai és a programozási képességeket, a térben való gondolkodást és a térlátást is segíti, kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a lehetséges jövőbeni szakmájuk egy szeletével.  

A 8x8x8 elemből álló LED-kocka egyelőre nyolc előre programozott térbeli ábrát képes megjeleníteni a LED-lámpák ki-bekapcsolásával, de az androidos applikáció – amely a fizikai kockát modellezi, illetve a bluetooth interface-en keresztül kommunikál a kockával – lehetővé teszi, hogy maximum 100 „rétegből” lehessen felépíteni egy animációt. Ezek az animációk elmenthetők és megoszthatók. A projekt forráskódjai nyilvánosak, így a diákok továbbfejleszthetik, az elkészült animációkat pedig egymással és a fejlesztőkkel is megoszthatják. A legjobb animációkat a MIK szakemberei nyilvánosan elérhetővé teszik, és az ifjú fejlesztő nevét feltüntetik a program névjegye alatt.

A  „MikCube” különlegessége, hogy minden LED színezhető, a mobilapplikáció segítségével pedig a színek váltakozását is programozni lehet. Egyedisége abban rejlik, hogy bárki, aki ért a programozásához, az 512 LED által képes ábrákat, animációkat megjeleníteni, akár mozgóképet, rajzfilmszerű történeteket alkotni. Ehhez nem szükséges a kocka fizikai jelenléte, hiszen a programozó az elkészült ábrákat le tudja menteni az okostelefonja segítségével a saját telefonjára, amit a felhasználók egymás között meg is oszthatnak.

Mint Zidarics Zoltán, a PTE MIK Automatizálási Tanszékének oktatója elmondta, a diákok a kocka segítségével játékosan tanulhatják meg a programozás alapjait, emellett az eszköz fejleszti a matematikai képességeiket és a térlátásukat. A LED-kockát elsősorban a kar bemutatkozására használják, szeretnék megmutatni a középiskolásoknak, hogy ha a PTE Műszaki és Informatikai Karára nyernek felvételt, ilyen 21. századi feladatok megoldásában vehetnek részt. A kocka programozása arra is lehetőséget ad számukra, hogy megismerjék a programozói munka jellegzetességeit, ami pedig hozzájárulhat a helyes pályaválasztási döntés meghozatalához.

Tavaly a kar már negyedszer hirdette meg a „ProgRace” elnevezésű versenyt, amelyen szintén a LED-es kockára kellett történeteket megalkotniuk a középiskolás csapatoknak. Az egyik csapat egy tűzijáték folyamatát jelenítette meg az apró fénypontok segítségével. A kockában egy alulról induló rakéta amikor elért egy bizonyos magasságot, felrobbant, tökéletesen animálta ezzel a robbanás tűzgömbjének növekedését. A folyamat végén pedig szépen visszaestek a tűzijátékból maradt hulladékok. A versenyt meghirdetők sem számítottak ilyen komplett és látványos program megírására.

A kockának, bár még csak ezután fogják széles körben használni, olyan sikere van a hallgatók körében is, hogy egy külföldi diáklány ezt választotta szakdolgozata témájául. Az eszköz az iparban használt korszerű vezérlési technológiák modelljéül is szolgál, azok az elvek érvényesülnek a programok elkészítésekor, mint amikkel a valóságban is találkoznak majd a leendő mérnökök. Azzal a különbséggel, hogy munkájuk eredményeként itt viszonylag hamar érnek el látványos eredményt, de egy esetleges programhibával semmilyen kárt nem okozhatnak.


További hírek

  Informatika-biztonsági szakembereket képeznek
2021. 01. 22. 19:34 pecsi-hirhatar.hu
  Sikkasztott, letartóztatták
2021. 01. 21. 19:15 pecsi-hirhatar.hu
  A párbeszéd folytatódik
2021. 01. 20. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  A modernizációban hisznek
2021. 01. 19. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Új európai Bauhaus
2021. 01. 18. 20:05 pecsi-hirhatar.hu
  Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
2021. 01. 15. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
2021. 01. 15. 19:32 pecsi-hirhatar.hu
  Dimenzióugrás az építészetben
2021. 01. 14. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021. 01. 13. 19:54 pecsi-hirhatar.hu
  A nukleáris ipar számos területén hasznosíthatják tudásukat
2021. 01. 12. 13:49 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport