PÉCSI HÍRHATÁR - Mindenki szívében van egy dallam

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.09.28.
 Hétfő
Ma Vencel napja van.
Holnap Mihály napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 08. 05. 08:20     


Mindenki szívében van egy dallam
A Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatási program megvalósításának támogatására.

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatási program megvalósításának támogatására a  Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület  megbízásából.
 
A program szakmai háttere, az ahhoz kapcsolódó módszertana a már évek óta eredményesen zajló Máltai Szimfónia Program, amelynek elsődleges célja, hogy a zene nyújtotta eszközökkel segítse a gyerekek és fiatalok szociális problémáinak kezelését, önismeretük fejlesztését. Ez a hagyományostól eltérő szociális program a zene segítségével, annak fejlesztő erejének kihasználásával előmozdítja a hátrányos helyzetű, az iskolában problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését. E mellett jó lehetőség  a közösségépítésre, tartalmas szabadidő-eltöltésére.

Kiemelt célja a benne részt vevők tanulmányi  eredményeinek javítása, az iskola és a szegénységben, nyomorban élő családok világának egymáshoz közelítése. Éppen ezért, a programban olyan iskolák vesznek részt, amelyekben  jelentős részben hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak. Ezek általában az ország olyan részein találhatók, ahol kevés a munkahely, sok a munkanélküli, a családok jelentős része anyagi gondokkal küzd, jelentős a szegregáció. Mindezeken felül a gyerekek gyengébb teljesítésében szerepet játszanak az otthoni körülmények, mint a súlyos nélkülözésből fakadó létbizonytalanság, kiúttalanság érzése, zilált családi légkör.

A csoportos zeneoktatás és az ehhez kapcsolódó intenzív szociális munka hatékony és újszerű eszköz ezeknek a hatásoknak a lecsökkentésére. A Szimfónia program a pedagógia, a zenepedagógia, valamint a szociális és közösségfejlesztő munka területét kapcsolja össze. Célcsoportját pedig a gyerekek és családjaik mellett a pedagógusok és más segítő szakemberek, a szociális, gyermekjóléti intézményrendszer, a zenei és civil szakmai szervezetek alkotják.

A hangszeres játék számos olyan készséget fejleszt, ami nélkülözhetetlen a tanuláshoz, többek között a figyelemkoncentrációt és az emlékezőképességet. Jó hatással van a kéz finom, apró mozgásaira is, javítja  a szem-kéz koordinációját. Elősegíti, hogy a gyerekek minél jobban kifejezésre tudják juttatni az érzéseiket, kitartásra ösztönöz. A közös zenélés során pedig megtapasztalják a valahová tartozás az együtt alkotás örömét, az egymásra figyelés, az együttműködés fontosságát.


A pályázatokat  augusztus 17-ig  lehet benyújtani  a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósághoz.


További hírek

  Újabb kutatóbázisok Pécsett
2020. 09. 26. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Kiállítás csak felnőtteknek
2020. 09. 26. 20:11 pecsi-hirhatar.hu
  Új kezdet a migráció terén
2020. 09. 24. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Tanuló Fesztivál, immár negyedszer
2020. 09. 23. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Válaszd a táncot – válassz egy táncot!
2020. 09. 20. 01:47 pecsi-hirhatar.hu
  Megidézik az ókori Pécsett
2020. 09. 19. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges élmények és újabb műtárgyak
2020. 09. 18. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Néhány perc alatt fény derül a bajra
2020. 09. 17. 13:38 pecsi-hirhatar.hu
  Az égi Parnasszusra költözött
2020. 09. 16. 12:59 pecsi-hirhatar.hu
  Fegyverrel fenyegetőzött, letartóztatták
2020. 09. 15. 14:22 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport