PÉCSI HÍRHATÁR - Mindenki szívében van egy dallam

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.01.16.
 Szombat
Ma Gusztáv napja van.
Holnap Antal napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 08. 05. 08:20     


Mindenki szívében van egy dallam
A Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatási program megvalósításának támogatására.

A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatási program megvalósításának támogatására a  Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület  megbízásából.
 
A program szakmai háttere, az ahhoz kapcsolódó módszertana a már évek óta eredményesen zajló Máltai Szimfónia Program, amelynek elsődleges célja, hogy a zene nyújtotta eszközökkel segítse a gyerekek és fiatalok szociális problémáinak kezelését, önismeretük fejlesztését. Ez a hagyományostól eltérő szociális program a zene segítségével, annak fejlesztő erejének kihasználásával előmozdítja a hátrányos helyzetű, az iskolában problémákkal küzdő gyermekek társadalmi beilleszkedését. E mellett jó lehetőség  a közösségépítésre, tartalmas szabadidő-eltöltésére.

Kiemelt célja a benne részt vevők tanulmányi  eredményeinek javítása, az iskola és a szegénységben, nyomorban élő családok világának egymáshoz közelítése. Éppen ezért, a programban olyan iskolák vesznek részt, amelyekben  jelentős részben hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak. Ezek általában az ország olyan részein találhatók, ahol kevés a munkahely, sok a munkanélküli, a családok jelentős része anyagi gondokkal küzd, jelentős a szegregáció. Mindezeken felül a gyerekek gyengébb teljesítésében szerepet játszanak az otthoni körülmények, mint a súlyos nélkülözésből fakadó létbizonytalanság, kiúttalanság érzése, zilált családi légkör.

A csoportos zeneoktatás és az ehhez kapcsolódó intenzív szociális munka hatékony és újszerű eszköz ezeknek a hatásoknak a lecsökkentésére. A Szimfónia program a pedagógia, a zenepedagógia, valamint a szociális és közösségfejlesztő munka területét kapcsolja össze. Célcsoportját pedig a gyerekek és családjaik mellett a pedagógusok és más segítő szakemberek, a szociális, gyermekjóléti intézményrendszer, a zenei és civil szakmai szervezetek alkotják.

A hangszeres játék számos olyan készséget fejleszt, ami nélkülözhetetlen a tanuláshoz, többek között a figyelemkoncentrációt és az emlékezőképességet. Jó hatással van a kéz finom, apró mozgásaira is, javítja  a szem-kéz koordinációját. Elősegíti, hogy a gyerekek minél jobban kifejezésre tudják juttatni az érzéseiket, kitartásra ösztönöz. A közös zenélés során pedig megtapasztalják a valahová tartozás az együtt alkotás örömét, az egymásra figyelés, az együttműködés fontosságát.


A pályázatokat  augusztus 17-ig  lehet benyújtani  a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatósághoz.


További hírek

  Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
2021. 01. 15. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
2021. 01. 15. 19:32 pecsi-hirhatar.hu
  Dimenzióugrás az építészetben
2021. 01. 14. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021. 01. 13. 19:54 pecsi-hirhatar.hu
  A nukleáris ipar számos területén hasznosíthatják tudásukat
2021. 01. 12. 13:49 pecsi-hirhatar.hu
  Segítség a szellemitulajdon-jogok érvényesítéséhez
2021. 01. 11. 19:35 pecsi-hirhatar.hu
  Egy közhely színeváltozása
2021. 01. 09. 19:47 pecsi-hirhatar.hu
  Új szerepben az egykori gyermekkórház
2021. 01. 08. 17:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ugyanaz a cégtulajdonos, csak a név változott
2021. 01. 07. 19:45 pecsi-hirhatar.hu
  Gyászolnak a Naplósok- elhunyt Mitzki Ervin
2021. 01. 05. 20:25 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport