PÉCSI HÍRHATÁR - Mindörökké Zsolnay

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.04.18.
 Csütörtök
Ma Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2011. 10. 28. 11:00     


Mindörökké Zsolnay
Rendhagyó ékszerkiállítás nyílik Mindörökké Zsolnay! címmel az Iparművészeti Múzeum pályázati anyagából Pécsett egy magángalériában. A tárlatra a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Hétköznapok Zsolnayja pályázatához kapcsolódóan, a Művészetek és Irodalom Házában megvalósuló kiállítás társrendezvényeként kerül sor.

Mindörökké Zsolnay címmel az Iparművészeti Múzeum pályázati anyagából rendhagyó kiállítás nyílik Pécsett egy magángalériában. A  tárlatra a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Hétköznapok Zsolnayja  pályázatához kapcsolódóan, a Művészetek és Irodalom Házában megvalósuló kiállítás társrendezvényeként kerül sor.

Az ez év tavaszán meghirdetett Az Iparművészeti Múzeum újjászületése ékszerként alcímet viselő lakossági-szakmai pályázat a több mint százéves múzeum  megrongálódott, cserére szoruló Zsolnay-mázas tetőcserepeinek ékszerként való újragondolását tűzte ki célul.  A koncepció lényegi eleme volt, hogy a megvalósuló, új minőséget és funkciót képviselő re-design tárgyak oly módon állítsanak emléket a múzeum emblematikus jelentőségű szecessziós épületének  - Lechner Ödön munkájának -, azon belül Zsolnay Vilmos hagyatékának, amely hétköznapi szerepet kapva, ajándékként kifejezi a 21. századi ember viszonyát ehhez a szellemi örökséghez.

A pályázatra hetvenegy alkotótól  beérkező mintegy kétszáz alkotás – a sárga és zöld mázas vagy éppen máz nélküli cserépdarabok felhasználásával – a legkülönfélébb technikával és anyagkombinációval készült  a horgolt, csomózott textíliáktól, bőrtől, gyöngyfűzéstől kezdve az üvegműves, porcelán és kerámia megoldásokon át az ezüst és egyéb ötvösmunkákig.

Szemléletében és stílusában is igen színes a pályamunkák sora: az ékszerek egy része a múzeumépület szecessziós motívumrendszeréből építkezik, más alkotások ereklyetartó formájában értelmezik újra a megmentett cserépdarabot, míg ismét más művészek kisplasztikai igénnyel, „testszoborrá” formálták ékszerüket. Bármilyen technológiát és anyagpárosítást alkalmaztak is a pályázók, nem volt könnyű dolguk, hiszen a Zsolnayak által kifejlesztett pirogránit rendkívül kemény anyag, mely már ezen tulajdonságánál fogva sem szokásos alapanyaga az ékszereknek. Így aztán érdekes megfigyelni a pályamunkákon azt is, hogy milyen sokféle módon fogtak az anyag megmunkálásához az alkotók, akiknek csak egy elenyésző része a technológiában képzett szakember.

A pályázat széles réteget mozgatott meg az aktív képzőművészek és a design különböző területein tevékenykedő - fémműves, üvegműves, keramikus, textiles - iparművészek mellett ezen ágazatok kézműves mesterei, továbbá „hobbyalkotók” is szép számban mérették meg magukat.


További hírek

  Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
2024. 04. 18. 21:05 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
2024. 04. 06. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok az unió építési piacán
2024. 04. 05. 08:50 pecsi-hirhatar.hu
  A baj nem jár egyedül
2024. 04. 02. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  Tavaszt hozó húsvét
2024. 03. 31. 03:32 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvétvasárnap óraállítás
2024. 03. 30. 02:34 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport