PÉCSI HÍRHATÁR - Mintául kívánnak szolgálni

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.10.03.
 Hétfő
Ma Helga napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 01. 31. 20:04     


Mintául kívánnak szolgálni
Közös programot indít a pécsi önkormányzat, az Emberség Erejével Alapítvány és a Nevelők Háza Egyesület.

Az Emberség Erejével Alapítvánnyal és a Nevelők Háza Egyesülettel indít közös programot a pécsi önkormányzat.


A pécsi civilek által használható önkormányzati ingatlanok pályázati rendszere, tanulmányutak a közösségi részvétel jó gyakorlatainak megismerésére más városokban - ezek egyebek mellett az elemei a januárban induló kezdeményezésnek, amely a Nevelők Háza Egyesület, Pécs önkormányzata és az Emberség Erejével Alapítvány együttműködésben valósul meg. A program sikere esetén Pécs lehet a helyi demokrácia és a közösségi részvétel egyik modellje, mintát mutatva további programok magyarországi megvalósítására.


A Változtassunk a helyi demokrácia kultúráján! című projekt lehetőséget teremt a valódi közösségi részvételen alapuló együttműködésekre. Fontos jellemzője, hogy a program aktív önkormányzati részvétellel valósul meg. Az együttműködés során pécsi civilekből, politikusokból és hivatali tisztviselőkből álló csoport a közösségi részvétellel működő szervezeteket  látogatnak a meg az év során. Ennek keretében első kézből szerezhetnek tapasztalatot többek között a közösségi költségvetésről, jó gyakorlatokat láthatnak a civilek és önkormányzatok közötti együttműködésre. A tanulmányutakat ősszel Pécsen nemzetközi konferencia zárja, amelynek keretében  a felkeresett szervezetek és testvérvárosok ilyen módon működők jó gyakorlatai mutatkoznak be a pécsi civileknek.  


Ezek  megismerése segítheti például a közösségi költségvetés módszerének és gyakorlatának kialakítását. A részvételi költségvetés bevezetésének szándéka a 2021 végén elfogadott Pécsi Civil Koncepcióban is megjelent, a társadalmi részvétel szélesítése és a demokratikus jogok gyakorlása érdekében. Az év során az önkormányzati civil koncepciónak megfelelően elkészül a városi civil ingatlanhasználatot szabályozó stratégiai dokumentum. Ennek keretében létrejön egy olyan nyilvános adatbázis, amelyben a civil szervezetek által használható, vagy közösségi célra hasznosítható városi ingatlanok szerepelnek. Az átlátható szabályozási dokumentum szolgálhat a jövőben alapjául annak, hogy a civilek milyen folyamat során juthatnak ingatlanhoz Pécsen.  


Az ingatlanhasználati dokumentum a széles társadalmi nyilvánosság bevonásával áll össze, a civilek online kérdőíveken, városrészi fórumokon is megoszthatják majd észrevételeiket. A társadalmi egyeztetés során így megfogalmazhatók az elvek és elvárások a civilek részéről, hogy valós igények figyelembevételével alakíthasson ki az önkormányzat egy olyan szempontrendszert, amely a bérletekről, kedvezményes bérletekről vagy haszonkölcsönbe adásról, a funkciókról, időtávokról és feltételekről rendelkezik.


A mintegy 25 millió forint költségvetésű program a The Open Society Initiative for Europe (OSIFE) támogatásával valósul meg, december 31-én zárul.. A megvalósító Emberség Erejével Alapítvány fő partnerei Pécs önkormányzata és a Nevelők Háza Egyesület. Szakmai és együttműködő partnerek a Budapest Intézet és a NIOK, illetve a Motiváció Műhely és Dialóg Egyesület. Utóbbi két szervezet hasonló programot indít Szegeden és Miskolcon.


További hírek

  Tíz év után újra népszámlálás
2022. 10. 03. 02:07 pecsi-hirhatar.hu
  A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul
2022. 10. 02. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Útjára indult a Szépkorú Hálózat
2022. 10. 01. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Az idei Villányi Vörösbor Fesztiválon gigantikus kultúrszüret lesz
2022. 09. 30. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Szeptember végén újra Kutatók Éjszakája
2022. 09. 29. 01:07 pecsi-hirhatar.hu
  Hiánypótló kardiológiai eszközök
2022. 09. 28. 01:05 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy kedvezménnyel látogathatók
2022. 09. 27. 01:04 pecsi-hirhatar.hu
  Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében
2022. 09. 26. 09:50 pecsi-hirhatar.hu
  Negyvenöt éve már Focusban
2022. 09. 22. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  A világjárvány után, idén újra külföldi férfikarok is érkeznek
2022. 09. 22. 21:15 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport