PÉCSI HÍRHATÁR - Mintául kívánnak szolgálni

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 01. 31. 20:04     


Mintául kívánnak szolgálni
Közös programot indít a pécsi önkormányzat, az Emberség Erejével Alapítvány és a Nevelők Háza Egyesület.

Az Emberség Erejével Alapítvánnyal és a Nevelők Háza Egyesülettel indít közös programot a pécsi önkormányzat.


A pécsi civilek által használható önkormányzati ingatlanok pályázati rendszere, tanulmányutak a közösségi részvétel jó gyakorlatainak megismerésére más városokban - ezek egyebek mellett az elemei a januárban induló kezdeményezésnek, amely a Nevelők Háza Egyesület, Pécs önkormányzata és az Emberség Erejével Alapítvány együttműködésben valósul meg. A program sikere esetén Pécs lehet a helyi demokrácia és a közösségi részvétel egyik modellje, mintát mutatva további programok magyarországi megvalósítására.


A Változtassunk a helyi demokrácia kultúráján! című projekt lehetőséget teremt a valódi közösségi részvételen alapuló együttműködésekre. Fontos jellemzője, hogy a program aktív önkormányzati részvétellel valósul meg. Az együttműködés során pécsi civilekből, politikusokból és hivatali tisztviselőkből álló csoport a közösségi részvétellel működő szervezeteket  látogatnak a meg az év során. Ennek keretében első kézből szerezhetnek tapasztalatot többek között a közösségi költségvetésről, jó gyakorlatokat láthatnak a civilek és önkormányzatok közötti együttműködésre. A tanulmányutakat ősszel Pécsen nemzetközi konferencia zárja, amelynek keretében  a felkeresett szervezetek és testvérvárosok ilyen módon működők jó gyakorlatai mutatkoznak be a pécsi civileknek.  


Ezek  megismerése segítheti például a közösségi költségvetés módszerének és gyakorlatának kialakítását. A részvételi költségvetés bevezetésének szándéka a 2021 végén elfogadott Pécsi Civil Koncepcióban is megjelent, a társadalmi részvétel szélesítése és a demokratikus jogok gyakorlása érdekében. Az év során az önkormányzati civil koncepciónak megfelelően elkészül a városi civil ingatlanhasználatot szabályozó stratégiai dokumentum. Ennek keretében létrejön egy olyan nyilvános adatbázis, amelyben a civil szervezetek által használható, vagy közösségi célra hasznosítható városi ingatlanok szerepelnek. Az átlátható szabályozási dokumentum szolgálhat a jövőben alapjául annak, hogy a civilek milyen folyamat során juthatnak ingatlanhoz Pécsen.  


Az ingatlanhasználati dokumentum a széles társadalmi nyilvánosság bevonásával áll össze, a civilek online kérdőíveken, városrészi fórumokon is megoszthatják majd észrevételeiket. A társadalmi egyeztetés során így megfogalmazhatók az elvek és elvárások a civilek részéről, hogy valós igények figyelembevételével alakíthasson ki az önkormányzat egy olyan szempontrendszert, amely a bérletekről, kedvezményes bérletekről vagy haszonkölcsönbe adásról, a funkciókról, időtávokról és feltételekről rendelkezik.


A mintegy 25 millió forint költségvetésű program a The Open Society Initiative for Europe (OSIFE) támogatásával valósul meg, december 31-én zárul.. A megvalósító Emberség Erejével Alapítvány fő partnerei Pécs önkormányzata és a Nevelők Háza Egyesület. Szakmai és együttműködő partnerek a Budapest Intézet és a NIOK, illetve a Motiváció Műhely és Dialóg Egyesület. Utóbbi két szervezet hasonló programot indít Szegeden és Miskolcon.


További hírek

  I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
2022. 05. 25. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap Vasarely jegyében
2022. 05. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022. 05. 21. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fűben heverészés mellett igazi tavaszi zsongás
2022. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Vádat emeltek a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi rendőrök ellen
2022. 05. 19. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Méhek és méhészek
2022. 05. 18. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a kiválóság gyakori vendég
2022. 05. 16. 23:41 pecsi-hirhatar.hu
  Harminchat éven át árulta virágait a Kórház téren
2022. 05. 15. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre
2022. 05. 14. 22:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport