PÉCSI HÍRHATÁR - Mit tegyünk és mit ne szilveszterkor és újév napján

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.20.
 Csütörtök
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 12. 30. 21:13     


Mit tegyünk és mit ne szilveszterkor és újév napján
Szilveszteri és újévi szokások és babonák, többségüket, ha betartjuk, bőséget, szerencsét és gazdagságot hoznak.

Szilveszterrel és az újévvel kapcsolatban nagyon sok hiedelem és babona kering.

 

Talán a legismertebb mind közül, hogy amilyen az újév első órája, napja, olyan lesz az egész év. Szilveszter és újév egymás nyomában járnak, még a babonákban is, mind a kettő főleg a szerelmesek napja. Azt tartja a hagyomány, hogy aki szilveszter éjszakáján megfordítja a párnáját a feje alatt, meglátja a jövendőbelijét álmában. Aki azonban a kakast újév hajnalán meglesi, amikor elsőt kukorékol, abból az irányból várhatja a szerelmét, amerre a kakas nézett.

Mit tegyünk és mit ne szilveszterkor és újévkor? Tilos a szemetet kivinni a házból, mert kidobjuk vele a jövő évi szerencsét is. Nem szabad mosni és ruhákat teregetni, de nem maradhat száradó ruha sem a szárítón, mert jövőre akasztott ember lesz a családban. Nem szabad kölcsön adni sem, mert következő évben házunkból a szerencse inkább kifele megy, aki pénzt ad ki újévkor, egész évben azt fogja csinálni.

Szilveszterkor ne egyen meg mindent, hagyjunk a hűtőben is, hogy az új esztendőben se szenvedjünk hiányt semmiből. A hagyomány szerint az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat. Abból, aki szilveszter és újév között születik, nagy úr lesz. Tartózkodni kell a vitáktól, veszekedésektől újévkor, mert amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz az egész évre.

Újév napján, aki korán kel, egész évben friss lesz, az pedig aki gyengének, betegnek érzi magát ekkor, az egész évben ilyen lesz. Törekedni kell arra, hogy újév napján az első látogató férfi legyen, akkor lesz csak szerencsés az év. Akit újévkor megvernek, mindennap kikap a következő esztendőben.

Tilos baromfit (csirke, tyúk) fogyasztani szilveszterkor, mert elkaparja, kikaparja a szerencsét a házból.  A szerencsés embernek malaca van, tartja a mondás, ezért inkább malachúst együnk, mert a malac előre túrja a földet, vagyis kitúrja a szerencsét.  Halat enni, úgy tartja a mondás nem jó ilyenkor, mert a hal elúszik a szerencsével, a vad pedig elszalad". Tehát, egyik se kerülhet a szilveszteri asztalra.

Újévkor ugyanilyen fontos, hogy lencsét együnk ugyanis a bab, lencse, borsó, rizs fogyasztása sok pénzecskét hoz az új évben. Annak pedig, aki üzlettel foglalkozik, hogy gyümölcsöző esztendő köszöntsön rá, szilveszterkor gyümölcsöket kell ennie.

A babona úgy tartja: amit az év első napján teszel, azt teszed majd egész évben. E mellett nemcsak azt érdemes szem előtt tartani, hogy mit kell tenni, hanem azt is, hogy mit tilos. Többek között semmit nem szabad kidobni Újév napján sem a szemetet, sem a felesleges dolgokat. A babona szerint ugyanis a szeméttel együtt a jövő évi szerencsét is kihajítjuk. Január 1-jén egyáltalán semmit sem szabad kivinni a házból, mert akkor a babona szerint "elszáll a tehén haszna".
Január 1-jén nem szabad sem mosni, sem teregetni. Ez utóbbimazonban nemcsak az egész éves szerencsétlenségre utal, hanem halálesetet, közeli ismerősök vagy családtagok elvesztését is jelentheti, hiszen a halottakat is kiterítik, mint a mosott ruhákat. Takarítani, szemetet kidobni, a felesleges dolgoktól megszabadulni, mosni, teregetni ugyan ezen a napon egyáltalán nem ajánlott, mégis fontos, hogy újév első napján rend legyen körülötted, hiszen a rendetlenség ezen a napon fokozottan vonzza magához a káoszt és a szerencsétlenséget. A rend viszont rendezett anyagiakhoz és családi élethez, sőt úgy általában nyugalomhoz vezet.

A népi hiedelem arra int, hogy újév napján óvatosan fogadjuk a látogatókat. A babona szerint ugyanis, ha az esztendő első vendége nő, akkor szerencsétlenség vár ránk, ha azonban az első látogató férfi, egész esztendőben minden sikerül, amibe csak belekezdünk.


További hírek

  Luxus Mercedesre is tellett a haszonból
2024. 06. 20. 11:18 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport