PÉCSI HÍRHATÁR - Mobillal az eltűnő víz nyomában

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 10. 26. 21:11     


Mobillal az eltűnő víz nyomában
A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki.

A  növekvő emberi vízfelhasználás és a globális éghajlatváltozás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, amelynek hatása egyre erősebben jelentkezik a mindennapi életünkben, és a gazdaság működésében is.

A jelenség eddig igen kevés figyelmet kapott, a világszerte érintett több tízezer kisvízfolyásról elegendő adat sem áll a kutatók rendelkezésre a folyamat hatásainak megértéséhez. APécsi Tudományegyetem kutatóinak részvételével ezért indították útjára  a Horizon 2020 kutatási projekt keretében a Citizen Science hálózatot és fejlesztették ki a DRYRivERS okostelefonos alkalmazást, amellyel a kisvízfolyások védelméhez szükséges adatok gyűjtéséhez kérik a lakosság segítségét.

A folyók és patakok a Föld legsérülékenyebb biodiverzitási forró-pontjai közé tartoznak, emellett pedig az emberi jólét számára nélkülözhetetlen ökoszisztémák. A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, a kiszáradások hatása pedig egyre erősebben jelentkezik a mindennapi életünkben és a gazdaság működésében is, ami eddig kevés figyelmet kapott. Ezt a jelenséget vizsgálja a DRYvER, a 25 kutatóintézet több mint 100 kutatója részvételével indult Horizon 2020 projekt, amelynek elsődleges célja,  két kontinens - Európa, Dél-Amerika - kilenc kiszáradó folyóhálózatain gyűjtött részletes információkon alapuló, az összes kapcsolódó - hidrológia, biogeokémia, ökológia, szociológia, közgazdaságtan - tudományterületet felölelő új globális keretrendszer kidolgozása. Olyan stratégiák, ajánlások megfogalmazása, eszközök kidolgozása, amelyek felhasználhatóak a kiszáradó vízfolyás-hálózatok helyben történő kezeléséhez, a folyamatok megállítására, visszafordítására.

A kutatók – minden igyekezetük ellenére - nem képesek nyomon követni a több tízezer kiszáradással fenyegetett vízfolyást, ugyanakkor a kiszáradó folyóhálózatok működésének, a kiszáradások időbeli dinamikájának megértéséhez elengedhetetlen a széles körű adatgyűjtés, ezért kérik a lakosság segítségét a veszélyben lévő vízfolyások feltérképezéséhez. Minden okostelefon-felhasználó, akinek szenvedélye s természetjárás, részt vehet a kutatásban azáltal, hogy dokumentálja a vízfolyások aktuális állapotát a DRYvER által létrehozott DRYRivERS okostelefonos applikáció, ami ingyenesen letölthető a Google Play és az App Store áruházakból.

A DRYRivERS-nek köszönhetően a jövőben létrejön az első, a kiszáradások valós-idejű megfigyelésein alapuló hálózat, ami egyéb forrásokból származó megfigyelésekkel kiegészülve adja majd a kiszáradó vízfolyás-hálózatok európai atlaszát. Az adatok kritikus tömegének elérése után olyan modellek készülhetnek, amelyek képesek előre jelezni a klímaváltozás és a vízhasználat patakokra és folyókra gyakorolt hatásait.


További hírek

  I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
2022. 05. 25. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap Vasarely jegyében
2022. 05. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022. 05. 21. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fűben heverészés mellett igazi tavaszi zsongás
2022. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Vádat emeltek a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi rendőrök ellen
2022. 05. 19. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Méhek és méhészek
2022. 05. 18. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a kiválóság gyakori vendég
2022. 05. 16. 23:41 pecsi-hirhatar.hu
  Harminchat éven át árulta virágait a Kórház téren
2022. 05. 15. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre
2022. 05. 14. 22:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport