PÉCSI HÍRHATÁR - Módszertani kötet a digitális oktatáshoz

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.10.02.
 Hétfő
Ma Petra napja van.
Holnap Helga napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 02. 27. 21:33     


Módszertani kötet a digitális oktatáshoz
A Pécsi Tudományegyetem a digitális oktatás fejlesztése érdekében módszertani kötetet jelentetett meg.

A digitális oktatás módszertanához kapcsolódó kötetet jelentetett meg a Pécsi Tudományegyetem.

A világjárvány következtében nagyon sok oktatási intézmény - így a pécsi egyetem is -kénytelen volt átállni a digitális távoktatásra 2020 tavaszán. Még azon év  őszén született meg az ötlet, létrehoznak egy olyan központot, ami segítséget nyújt az oktatóknak az átállásban, így többek között a tananyag digitalizációjában, annak vizuális megjelenésében .

A  szakértői csapatnak a magja 2020 decemberétől dolgozik együtt. Gondos előkészítést követően 2022. január 1-étől  már a PTE Oktatás- és Tanulástámogató Központ (PTE DOT) néven, önálló szervezeti egységként működik. Elsődleges célja, a digitális transzformáció segítése  az egyetemen, valamint az intézmény oktatóinak és hallgatóinak  felkészítése arra, miként alkalmazzák a  digitális módszertanokat.

Mint Fedeles Tamás, az egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, a PTE DOT a digitális oktatáshoz kapcsolódó módszertani kérdésekben tud segítséget nyújtani.  A képzéseken és segítő anyagokon keresztül egy olyan keretrendszerrel ismertetik meg az oktatókat, ami számtalan digitális megoldással, módszerrel, eszközzel, platformmal tölthető meg. A legfontosabb, hogy az általuk  kitűzött képzési céljaikat hatékonyan valósíthassák meg a hallgatók megelégedésére. Kitért arra is, a központ által támogatott fő irány az úgynevezett „blended learning”, azaz egy olyan megoldás, ami rugalmas módon vegyíti a digitálist a hagyományos oktatás elemeivel. Megtartja ez utóbbi előnyeit, és hozzá igazítva használja tudásszerzés folyamatát hatékonyabbá tevő technológiákat, eszközöket és módszereket. A PTE DOT Fehér Könyv ennek a törekvésnek központi eleme, egy olyan dokumentum, ami segíti a digitális megoldások iránt érdeklődő oktatók munkáját,  akik akár a központ egyik képzésében vesznek részt, vagy önállóan próbálnak boldogulni a digitális világ  nyújtotta lehetőségekkel.

Vörös Zoltán, a PTE DOT vezetője mindehhez a következőket tette hozzá, a  kötetet azzal a céllal állították össze, hogy az Oktatás- és Tanulástámogató Központ honlapjára feltöltött videós segítő anyagokkal és jó gyakorlatokkal kiegészítve mindenki megtalálja a számára szükséges információkat.

A hagyományos és digitális formában egyaránt elérhető könyv  segítséget nyújt az oktatóknak kurzusaik digitális támogatásában, a különböző célcsoportokra és tematikus területekre fejlesztett kurzusokhoz, mintákat és példákat az egyes pedagógiai célok eléréséhez szükséges online tevékenységek megtervezésére és megvalósítására, valamint egyfajta szerszámosládát az ezekhez szükséges tartalmak – tananyagok, interaktív tartalmak, gyűjtemények – fejlesztéséhez. (fotó: Csortos Szabolcs)


További hírek

  Több ezer beteg életét könnyítik meg
2023. 10. 01. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Utánanézett kik a meghívói
2023. 09. 30. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  A tangó tüzében izzik ismét Pécs
2023. 09. 29. 02:19 pecsi-hirhatar.hu
  A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
2023. 09. 26. 02:11 pecsi-hirhatar.hu
  Virtuálisan örökbe fogadható Zsolnay-kerámiák
2023. 09. 25. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Elrajtolt az Európai Bordalfesztivál
2023. 09. 22. 18:00 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzvédelmi oktatófilmeket készítettek
2023. 09. 20. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Önkénteskedő fogyatékkal élők
2023. 09. 19. 20:36 pecsi-hirhatar.hu
  Fesztiválok is részei a Pécsi Napoknak
2023. 09. 18. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Mesék a varázsbőröndből
2023. 09. 17. 02:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport