PÉCSI HÍRHATÁR - Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.03.
 Péntek
Ma Buda, Richárd napja van.
Holnap Izidor napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 01. 14. 21:39     


Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka
Értékes bőrgyári anyaggal bővült a pécsi múzeum gyűjteménye.

Jelentős hagyatéki anyaggal bővült adományozás útján a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteménye.


Jakab Antal (1929–2019) a legsokoldalúbban és a legalaposabban dokumentálta egykori munkahelye, a Pécsi Bőrgyár történetét. Özvegye, Lőrincz Mária jóvoltából felbecsülhetetlen eszmei értékű eszközök – többek között fényképezőgépek, negatívok, filmek -  és iratok  - levelek, okiratok, bőrgyártó receptúrák - kerültek a múzeumhoz.  


Kadarkúton született  1929-ben, ott nőtt fel, majd Kaposváron végezte el a négy polgárit. Édesapja nyers- és készbőr kereskedő volt, így hamar megismerte a bőripar titkait. A könyvkötést még a polgári iskolában tanulta, és nem érte be a folyamat elsajátításával, saját eszközkészletet szerkesztett, illetve szerzett be a munkához. Ahhoz, hogy a tudását tökéletesítse, antikváriumban vásárolt könyveket kötött újra. Már a katonai szolgálata során megtanult térképet olvasni, a tudását ezredírnokként kamatoztatta.


Húszévesen, 1949-ben került a Pécsi Bőrgyárba inasnak, de kiemelkedő szaktudása miatt hamarosan már ő oktatta az újoncokat. Később volt vegyszeradagoló, bérelszámoló, aztán évtizedeken keresztül normásként dolgozott, s ennek köszönhetően a gyártástechnológiát teljes keresztmetszetében megismerhette. Bárhol, korlátlanul fotózhatott is, négy évtized alatt négyezer fotótekercset  fényképezett el.
Nevéhez 18 könyv kiadása fűződik, amelyekben számos, a helyi bőripar történetében is fontos adatot tett közzé. E könyveket saját maga nyomtatta, másolta és kötötte be, bolti forgalomba azonban nem került egyik sem, csak jó barátok, ismerősök, szakmabeliek kaptak ajándékba tőle egy-egy példányt. Az utolsóként megjelent Magyarország bőrgyárai című betekintést nyújt Pécs bőrfeldolgozó ipararának történetébe, valamint számos pécsi polgár életútját is elénk tárja.


Hosszú évtizedekig a Mecseki Fotóklub aktív, megbecsült tagja volt. Több neves fotóipari cég - Ilford, Kodak - kért tőle szakvéleményt új filmjeikről, a megtisztelő felkéréseknek a legrövidebb időn belül tett mindig eleget tett. A Janus Pannonius Múzeum archívuma már eddig is őrizte azokat a fényképmásolatokat, amelyeknek precíz leírásában segítséget nyújtott, valamint egy hangfelvételt is, amelyen a bőrgyári gépekről, az ezekkel végzett műveletekről  beszél.  Ez a gyűjtemény tavaly jelentős, felbecsülhetetlen eszmei értékű eszköz- és iratanyaggal gazdagodott. Ezek között  megtalálhatók a fotózáshoz, előhíváshoz használt eszközök - fényképezőgép, nagyító, vetítő, film vágó-ragasztó gép, montázsasztal, saját tervezésű precíziós mérleg -, valamint a különféle időszakokból származó hivatalos levelek, nyomtatványok, feljegyzések.


E mellett olyan, Jakab Antal személyéhez kötődő okiratok, oklevelek, a bőripari szakmáról körképet adó értékes szakkönyvek, gazdag tematikát felölelő fotóanyag is, valamint az 1960-as, 1970-es évekből származó pécsi filmhíradók, továbbá aranyozáshoz, könyvkötéshez használt kellékek.


További hírek

  Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
2020. 04. 02. 21:02 pecsi-hirhatar.hu
  Elhunyt Peskó Zoltán
2020. 04. 01. 18:14 pecsi-hirhatar.hu
  Bázisintézmény lett a Gandhi
2020. 04. 01. 18:04 pecsi-hirhatar.hu
  Az intézkedések lassítják a járvány terjedését
2020. 03. 30. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Korlátozások a hulladékudvarokban
2020. 03. 29. 03:13 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap indul a nyári időszámítás
2020. 03. 28. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
2020. 03. 27. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Esténként „tapsol” a TV-torony Pécsett
2020. 03. 26. 17:59 pecsi-hirhatar.hu
  Egy hét múlva megszűnnek
2020. 03. 25. 15:23 pecsi-hirhatar.hu
  Bezár a vásárcsarnok, életbe lép a hétvégi menetrend
2020. 03. 24. 16:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport