PÉCSI HÍRHATÁR - Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.01.29.
 Szerda
Ma Adél napja van.
Holnap Martina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 01. 14. 21:39     


Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka
Értékes bőrgyári anyaggal bővült a pécsi múzeum gyűjteménye.

Jelentős hagyatéki anyaggal bővült adományozás útján a pécsi Janus Pannonius Múzeum gyűjteménye.


Jakab Antal (1929–2019) a legsokoldalúbban és a legalaposabban dokumentálta egykori munkahelye, a Pécsi Bőrgyár történetét. Özvegye, Lőrincz Mária jóvoltából felbecsülhetetlen eszmei értékű eszközök – többek között fényképezőgépek, negatívok, filmek -  és iratok  - levelek, okiratok, bőrgyártó receptúrák - kerültek a múzeumhoz.  


Kadarkúton született  1929-ben, ott nőtt fel, majd Kaposváron végezte el a négy polgárit. Édesapja nyers- és készbőr kereskedő volt, így hamar megismerte a bőripar titkait. A könyvkötést még a polgári iskolában tanulta, és nem érte be a folyamat elsajátításával, saját eszközkészletet szerkesztett, illetve szerzett be a munkához. Ahhoz, hogy a tudását tökéletesítse, antikváriumban vásárolt könyveket kötött újra. Már a katonai szolgálata során megtanult térképet olvasni, a tudását ezredírnokként kamatoztatta.


Húszévesen, 1949-ben került a Pécsi Bőrgyárba inasnak, de kiemelkedő szaktudása miatt hamarosan már ő oktatta az újoncokat. Később volt vegyszeradagoló, bérelszámoló, aztán évtizedeken keresztül normásként dolgozott, s ennek köszönhetően a gyártástechnológiát teljes keresztmetszetében megismerhette. Bárhol, korlátlanul fotózhatott is, négy évtized alatt négyezer fotótekercset  fényképezett el.
Nevéhez 18 könyv kiadása fűződik, amelyekben számos, a helyi bőripar történetében is fontos adatot tett közzé. E könyveket saját maga nyomtatta, másolta és kötötte be, bolti forgalomba azonban nem került egyik sem, csak jó barátok, ismerősök, szakmabeliek kaptak ajándékba tőle egy-egy példányt. Az utolsóként megjelent Magyarország bőrgyárai című betekintést nyújt Pécs bőrfeldolgozó ipararának történetébe, valamint számos pécsi polgár életútját is elénk tárja.


Hosszú évtizedekig a Mecseki Fotóklub aktív, megbecsült tagja volt. Több neves fotóipari cég - Ilford, Kodak - kért tőle szakvéleményt új filmjeikről, a megtisztelő felkéréseknek a legrövidebb időn belül tett mindig eleget tett. A Janus Pannonius Múzeum archívuma már eddig is őrizte azokat a fényképmásolatokat, amelyeknek precíz leírásában segítséget nyújtott, valamint egy hangfelvételt is, amelyen a bőrgyári gépekről, az ezekkel végzett műveletekről  beszél.  Ez a gyűjtemény tavaly jelentős, felbecsülhetetlen eszmei értékű eszköz- és iratanyaggal gazdagodott. Ezek között  megtalálhatók a fotózáshoz, előhíváshoz használt eszközök - fényképezőgép, nagyító, vetítő, film vágó-ragasztó gép, montázsasztal, saját tervezésű precíziós mérleg -, valamint a különféle időszakokból származó hivatalos levelek, nyomtatványok, feljegyzések.


E mellett olyan, Jakab Antal személyéhez kötődő okiratok, oklevelek, a bőripari szakmáról körképet adó értékes szakkönyvek, gazdag tematikát felölelő fotóanyag is, valamint az 1960-as, 1970-es évekből származó pécsi filmhíradók, továbbá aranyozáshoz, könyvkötéshez használt kellékek.


További hírek

  Tovább a fenntartható fejlődés útján
2020. 01. 28. 21:48 pecsi-hirhatar.hu
  Fogyasztói Magatartáskutató Központ Pécsett
2020. 01. 27. 21:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tüke-díjas vezérigazgató
2020. 01. 26. 21:49 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő közönségéhez a gyerekeken keresztül vezet az út
2020. 01. 26. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Képzőművészeti állapotfelmérés
2020. 01. 24. 15:39 pecsi-hirhatar.hu
  Első alkalommal szervezték meg
2020. 01. 23. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Mivel szórakoztassuk a babákat?
2020. 01. 22. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Triatlon a siker útján
2020. 01. 20. 21:20 pecsi-hirhatar.hu
  Tizenhét város- tizenhét koncert
2020. 01. 19. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Elítélték és kiutasították
2020. 01. 17. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport