PÉCSI HÍRHATÁR - Nagy lépés a fenntartható jövő felé

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.10.02.
 Hétfő
Ma Petra napja van.
Holnap Helga napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 12. 04. 21:18     


Nagy lépés a fenntartható jövő felé
Több tisztított szennyvíz kerülhet vissza a természetes vizekbe a pécsi székhelyű agglomeráció szennyvíztisztító telepből.

Befejeződött a pécsi székhelyű agglomeráció szennyvíztisztító telep fejlesztése. A jelentős részben Európai Uniós forrásból megvalósult beruházás eredményeként jelentősen javultak a megyeszékhelyen és az agglomerációjában keletkező szennyvíz tisztításának feltételei.

Pécs önkormányzata egy uniós pályázaton elnyert 7 milliárd forint, valamint önerő felhasználásával  valósította meg a csaknem 9 milliárdos projektet, ami 2019 tavaszán vette kezdetét. A fejlesztéseknek köszönhetően Baranya székhelye jelentős lépést tett a zöld és okos város cím elnyeréséhez vezető úton, ami egyben arra is lehetőséget teremt, hogy nem csak a megyeszékhely, de 12 környező település szennyvizének tisztítása is itt történhet, ami éves szinten 10 millió köbmétert jelent. E mellett már nemcsak a szennyező anyagok 96 százalékát  képes kiválasztani a létesítméní, hanem teljes egészében tiszta víz kerülhet vissza a pécsi vízbe, onnan a Drávába, a Dunába és végül a Fekete tengerbe. A pécsi víz ugyanis nem állandó vízfolyás, ezért rendkívül szigorú határértékeknek kellett megfelelniük az új műtárgyaknak. A fejlesztések eredményeként létrejött új egység méltó párja lesz a hat éve átadott biogáz erőműnek, és várhatóan  hosszú távra nyújt majd a kor igényeinek megfelelő megoldást.

Nagyon komoly kihívást jelentett a kivitelezőnek, hogy a munkálatok során a szennyvíztelep folyamatosan üzemelt. A fejlesztést a Tettye Forrásház munkatársai a kivitelezővel együttműködve úgy hajtották végre, hogy a felhasználók semmit se észleltek belőle. Az új létesítményeket gyakorlatilag teljesen el kellett készíteni, csak ezt követően volt arra lehetőség, hogy a már korábban is meglévő egységeket építészetileg, gépészetileg és technológiailag is felújítsák, átépítsék. Többek közt egy 2100 négyzetméter alapterületű, 6 méter mélységű biológiai medencét és számos egyéb műtárgyat alakítottak ki. A telepen egy teljesen új mechanikai víztisztítási vonal valósult meg az új rácsgépház, a homokfogó műtárgyak és előülepítő vonal által. Három teljes kapacitáson működő biológiai műtárgy is elkészült, és készülnek a záportározók is.

 

A 9000 köbméteres biológiai tisztítómű, már meglévő két hasonló műtárggyal együtt, 27 ezer köbméter szennyvíz tisztítását teszi lehetővé. Felújították az utóülepítőt, új kotrószerkezetet és új uszadék-elvezető rendszert alakítottak ki. A homokszűrő berendezés pedig Magyarországon a legnagyobb kapacitással működő ilyen szerkezet. A pécsi szennyvíztisztító abba a nagyon szűk csoportba tartozik  hazánkban, ahol a legszigorúbb határértékek szerint dolgoznak. Csak a csepeli telep ilyen még, ami az egész főváros szennyvizét tisztítja.

 

Pécsett a Tettye Forrásház 700 kilométernyi szennyvízvezetéket üzemeltet és felügyel, amelybe a közeljövőben csatlakozik majd több baranyai település is. Mindemellett nemsokára megkezdődhet 12 utca szennyvízvezetékeinek korszerűsítése is. A szintén uniós és kormányzati támogatású, 6,8 milliárdos projekt keretében 50 kilométernyi csatorna épül.


További hírek

  Több ezer beteg életét könnyítik meg
2023. 10. 01. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Utánanézett kik a meghívói
2023. 09. 30. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  A tangó tüzében izzik ismét Pécs
2023. 09. 29. 02:19 pecsi-hirhatar.hu
  A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
2023. 09. 26. 02:11 pecsi-hirhatar.hu
  Virtuálisan örökbe fogadható Zsolnay-kerámiák
2023. 09. 25. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Elrajtolt az Európai Bordalfesztivál
2023. 09. 22. 18:00 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzvédelmi oktatófilmeket készítettek
2023. 09. 20. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Önkénteskedő fogyatékkal élők
2023. 09. 19. 20:36 pecsi-hirhatar.hu
  Fesztiválok is részei a Pécsi Napoknak
2023. 09. 18. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Mesék a varázsbőröndből
2023. 09. 17. 02:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport