PÉCSI HÍRHATÁR - Nagyszabású zátonytakarítás a Dunán

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.12.13.
 Csütörtök
Ma Luca napja van.
Holnap Szilárda napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 09. 23. 21:49     


Nagyszabású zátonytakarítás a Dunán
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítvány nagyszabású zátonytakarítást szervezett.

Nagyszabású zátonytakarítást szervezett a hét végén a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítvány.


Idén tavasszal kezdődött a Duna menti védett területek közös projektjeként az a programsorozat, amelynek fő célja a folyó dinamikus élőhelyeinek, az úgynevezett „vadszigetek”(WILDislands) megmentése. A program  keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Dunaszekcső Emlékeiért és Jövőjéért Alapítvány a hét végén nagyszabású zátonytakarítást szervez.Az összegyűjtött szemetet a szervezők a későbbiekben elemzik, arra kíváncsiak, hogyan változik annak összetétele a Duna forrásától a torkolatig. Ez a vizsgálat a PlasticFreeDanube elnevezésű innovatív nemzetközi Interreg projekttel együttműködésben valósul meg. A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország Társfinanszírozásával valósul meg.

 Duna menti védett területek szervezetei (DANUBEPARKS) közös missziójuknak tekintik a dunai természeti örökségének megóvását, ugyanis a  Duna európai jelentőségű folyó, egyedülálló természeti régiót képvisel. A folyódinamika az érintetlen folyami ökoszisztémák kulcsfontosságú természetes mozgatója, ezért kiemelt fontosságú annak fenntartása a folyam, mint ökológiai folyosó mentén. A dunai szigetek kulcsfontosságú élőhelyei az egyedülálló, különleges, gyakran fokozottan veszélyeztetett fajoknak, amelyek egyben jelölő fajai a dinamikus folyó menti ökoszisztémáknak és nélkülözhetetlenek építőkövei az élő Duna élőhely-folyosónak. Azon vad (természeti) területek, ahol a különböző természetes folyamatok szabadon végbemehetnek, kiemelt értéket képviselnek, a szigetek sokfélesége indikátornak tekintendő a folyómeder morfológiájára és hidrodinamikai szerkezetére nézve. Ezért a DANUBEPARKS, partnereivel és más érintettekkel közösen kívánja előmozdítani a természetes és féltermészetes dunai szigetek megőrzését a WILDISLAND (VADsziget) kezdeményezés elindításával, amely a szigeteket az érintetlen és természetes folyami ökoszisztémák „zászlós hajójának” tekinti.

 

Egyebek mellett ezeket tartalmazza  A Duna menti védett területek elköteleződése a vad szigetek fenntartása, és újabbak létrehozása mellett, összességében együttműködés a Dunai Vad Sziget Élőhely Folyosóért – WILDIsland Commitment elnevezésű nemzetközi megállapodás.


További hírek

  Idén először
2018. 12. 12. 22:22 pecsi-hirhatar.hu
  Sikeres volt a program határon innen és túl
2018. 12. 11. 21:57 pecsi-hirhatar.hu
  Turizmusról a Medvehagyma Házban Orfűn
2018. 12. 10. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  A szem védelmében léptek
2018. 12. 09. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Költözik a piac, megújul a buszállomás
2018. 12. 08. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Új épülettel bővül az orvosi kar
2018. 12. 07. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  Egyenlő esélyekkel
2018. 12. 06. 02:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszta bolygót mindenkinek
2018. 12. 04. 22:46 pecsi-hirhatar.hu
  Négy generáció egy fedél alatt
2018. 12. 04. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  Jubilált a Hesz János Emlékverseny
2018. 12. 02. 21:29 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport