PÉCSI HÍRHATÁR - Nagyüzem a pécsi egyetemen-újabb nemzetközi kurzusok vették kezdetüket

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.12.02.
 Péntek
Ma Melinda napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 07. 19:51     


Nagyüzem a pécsi egyetemen-újabb nemzetközi kurzusok vették kezdetüket
Újabb három nemzetközi nyári egyetem indult a héten a Pécsi Tudományegyetemen.

A mesterséges intelligencia alkalmazásának jogi vonatkozásai, az adatvédelmi jog aktuális kérdései, interkulturális ismeretek, Magyarország kulturális öröksége témakörökben száz hallgató részvételével újabb három nyári egyetem vette kezdetét a Pécsi Tudományegyetemen a Pécs Summer School programjának keretében.


A német, olasz, cseh és orosz partneregyetemek mellett az egyetem magyar és külföldi hallgatói is részt vesznek a Law and Technology elnevezésű két hetes nyári kurzuson, ahol többek között az adatvédelmi jog aktuális kérdéseivel, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazások jogi és etikai kihívásaival ismerkednek meg a kurzus során. A programot másodszor rendezik meg az európai egyetemi szövetség, a European Digital UniverCity (EDUC) hallgatói számára. Az akadémiai programot az Állam- és Jogtudományi Kar biztosítja.
Szintén ezen a héten indult az a négy hetes - az új egyetemi kapcsolat eredményeként - idén első ízben megrendezésre kerülő  kurzus a francia ESIEA egyetem hallgatói számára. A 40 francia diák a Bölcsészet- és Társadalomtudomány Kar által kínált angol nyelvi és interkulturális képzésen vesz részt.


E programokkal párhuzamosan zajlik, az idei évben online módon megrendezett, „Magyarország kulturális öröksége” című két hetes nyári egyetem. A résztvevők cseh, orosz, ukrán, indonéz, albán, görög partneregyetemek hallgatói, akik átfogó ismereteket szereznek a magyar történelemről, gazdaságról, kulturális örökségről és népzenéről. A program akadémiai részét a Kultúratudományi, Pedagógiai és Vidékfejlesztési Kar állította össze.


A délelőtti tanórák mellett a résztvevők izgalmas és változatos kulturális programokon ismerkedhetnek Pécs és Baranya megye nevezetességeivel.  Részt vesznek a Fényfesztiválon, bejárják Pécs nevezetességeit, valamint ellátogatnak Orfűre és Abaligetre. Az Interkulturális Est során pedig saját kultúrájukkal ismertetik meg a más országból érkezőket, az Európai Unióról szóló Kvíz Esten pedig  a hazánkról és az EU-ról szerzett ismereteikről tesznek tanúbizonyságot. E mellett Beach Party, kirándulás és különböző sport események is szerepelnek a szabadidős programok között.


Az online program résztvevői számára is igen változatos szabadidős programok kerülnek megrendezésre. Ezek  között szerepel online városnézés, interkulturális, valamint játékok estje, online főző show, melynek során a gulyásleves főzés fortélyait sajátíthatják el a hallgatók.


A Pécs Summer School programot 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogyévről évre egyre nagyobb számú nyári egyetem kerüljön megrendezésre a Pécsi Tudományegyetemen. Fő cél volt az úgynevezett „Nyári Trimeszter” létrehozása, azaz a nyár megtöltése növekvő számú, nemzetközi nyári egyetemi programmal, különböző tématerületeken.


Az idei évben összesen hét nyári egyetem kerül megrendezésre a Pécs Summer School programon belül, melyen közel 300 hallgató vesz részt 3 kontinensről. Az akadémiai programokat a Karok biztosítják, míg a programok teljes körű szervezését a Nemzetközi Igazgatóság végzi. A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a PTE e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között.


További hírek

  Gospel karácsony a Kodály Központban
2022. 12. 01. 19:42 pecsi-hirhatar.hu
  A lelki-szellemi egészség, a feltöltődés is a siker része
2022. 11. 30. 14:04 pecsi-hirhatar.hu
  Boros Bronzvasárnap
2022. 11. 29. 08:52 pecsi-hirhatar.hu
  A család a legfontosabb
2022. 11. 28. 11:51 pecsi-hirhatar.hu
  Villányi Franc ünnep hetedszer
2022. 11. 26. 09:20 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
2022. 11. 25. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai méz jár a véradásért
2022. 11. 24. 01:33 pecsi-hirhatar.hu
  Cipős doboz, tele ajándékkal és szeretettel
2022. 11. 23. 16:09 pecsi-hirhatar.hu
  Sport és Szabadidőpark épül Zengővárkonyban
2022. 11. 22. 16:11 pecsi-hirhatar.hu
  Churchill és Garbo
2022. 11. 19. 08:47 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport