PÉCSI HÍRHATÁR - Nagyüzem a pécsi egyetemen-újabb nemzetközi kurzusok vették kezdetüket

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.14.
 Vasárnap
Ma Marcell napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 07. 07. 19:51     


Nagyüzem a pécsi egyetemen-újabb nemzetközi kurzusok vették kezdetüket
Újabb három nemzetközi nyári egyetem indult a héten a Pécsi Tudományegyetemen.

A mesterséges intelligencia alkalmazásának jogi vonatkozásai, az adatvédelmi jog aktuális kérdései, interkulturális ismeretek, Magyarország kulturális öröksége témakörökben száz hallgató részvételével újabb három nyári egyetem vette kezdetét a Pécsi Tudományegyetemen a Pécs Summer School programjának keretében.


A német, olasz, cseh és orosz partneregyetemek mellett az egyetem magyar és külföldi hallgatói is részt vesznek a Law and Technology elnevezésű két hetes nyári kurzuson, ahol többek között az adatvédelmi jog aktuális kérdéseivel, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazások jogi és etikai kihívásaival ismerkednek meg a kurzus során. A programot másodszor rendezik meg az európai egyetemi szövetség, a European Digital UniverCity (EDUC) hallgatói számára. Az akadémiai programot az Állam- és Jogtudományi Kar biztosítja.
Szintén ezen a héten indult az a négy hetes - az új egyetemi kapcsolat eredményeként - idén első ízben megrendezésre kerülő  kurzus a francia ESIEA egyetem hallgatói számára. A 40 francia diák a Bölcsészet- és Társadalomtudomány Kar által kínált angol nyelvi és interkulturális képzésen vesz részt.


E programokkal párhuzamosan zajlik, az idei évben online módon megrendezett, „Magyarország kulturális öröksége” című két hetes nyári egyetem. A résztvevők cseh, orosz, ukrán, indonéz, albán, görög partneregyetemek hallgatói, akik átfogó ismereteket szereznek a magyar történelemről, gazdaságról, kulturális örökségről és népzenéről. A program akadémiai részét a Kultúratudományi, Pedagógiai és Vidékfejlesztési Kar állította össze.


A délelőtti tanórák mellett a résztvevők izgalmas és változatos kulturális programokon ismerkedhetnek Pécs és Baranya megye nevezetességeivel.  Részt vesznek a Fényfesztiválon, bejárják Pécs nevezetességeit, valamint ellátogatnak Orfűre és Abaligetre. Az Interkulturális Est során pedig saját kultúrájukkal ismertetik meg a más országból érkezőket, az Európai Unióról szóló Kvíz Esten pedig  a hazánkról és az EU-ról szerzett ismereteikről tesznek tanúbizonyságot. E mellett Beach Party, kirándulás és különböző sport események is szerepelnek a szabadidős programok között.


Az online program résztvevői számára is igen változatos szabadidős programok kerülnek megrendezésre. Ezek  között szerepel online városnézés, interkulturális, valamint játékok estje, online főző show, melynek során a gulyásleves főzés fortélyait sajátíthatják el a hallgatók.


A Pécs Summer School programot 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogyévről évre egyre nagyobb számú nyári egyetem kerüljön megrendezésre a Pécsi Tudományegyetemen. Fő cél volt az úgynevezett „Nyári Trimeszter” létrehozása, azaz a nyár megtöltése növekvő számú, nemzetközi nyári egyetemi programmal, különböző tématerületeken.


Az idei évben összesen hét nyári egyetem kerül megrendezésre a Pécs Summer School programon belül, melyen közel 300 hallgató vesz részt 3 kontinensről. Az akadémiai programokat a Karok biztosítják, míg a programok teljes körű szervezését a Nemzetközi Igazgatóság végzi. A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a PTE e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között.


További hírek

  Próbaüzem a pécsi pumpapályán
2022. 08. 08. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
2022. 08. 08. 02:28 pecsi-hirhatar.hu
  Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Útipatika-útmutató
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022. 08. 05. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges baktériumok ellen védő textilia
2022. 08. 04. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Ha augusztus, akkor orgona!
2022. 08. 03. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint hatszáz program az Ördögkatlanon
2022. 08. 02. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium
2022. 07. 28. 20:32 pecsi-hirhatar.hu
  Hidak építése és bővítése
2022. 07. 28. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport