A vadhús népszerűsítésére átfogó, négy helyszínen megvalósuló programsorozatot indít útjára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatósága közösen az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezetével a gímszarvas és dámszarvas, az őz és a vaddisznó, mint egészséges élelmiszer, minél szélesebb körben történő megismertetésére. Az első helyszín Villány, ahol március 5.-én a Rendezvénytérre várják az érdeklődőket.
- Az elmúlt esztendőben döntöttünk arról, hogy idén nem a kisebb közösségeket - iskolák, családok - helyezzük a középpontba, hanem egész Baranya megyére kiterjesztjük a vadételeket népszerűsítő programunkat - hangsúlyozza Rittlinger József, a Nemzeti Agrárkamara Baranya megyei elnöke. - A megye négy pontján - márciusban Siklóson, Kozármislenyben, Villányban és áprilisban Pécsen - kerül sor a gasztronómiai bemutatókra. Mindenhol más és más vadból - őz, gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó - készült ételeket kóstolhatnak majd az érdeklődők. A gasztronómiai eseményen ismét megjelenik a Bock pincészet is a boraival, valamint minden egyes helyszínen az őstermelőknek is lehetőséget teremtünk a bemutatkozásra, arra, hogy megismertethessék a termékeiket.
Az évek óta tartó rendezvénysorozatnak már érződnek a kedvező hatásai. Baranyát eddig a vadhús 97-98 százaléka hagyta el, mára ez 90 százalék alá csökkent, egy-egy ilyen bemutató újabb egy, két százalékos csökkenést jelent. A vadhúst népszerűsítő program keretében már sokfele tartottak bemutatókat, többek között felkerestek általános és középiskolákat is.
- Minden esztendőben igyekszünk valami újdonsággal megjelenni, idén első alkalommal nemcsak profi szakácsok készítenek vadételeket, hanem fesztivál jelleggel főzőverseny keretében vadászokból álló csapatok is fakanalat ragadhatnak - veszi át szót Agyaki Gábor Országos Magyar Vadászkamara Baranya megyei elnöke.
- A magam részéről nagyon örülök, hogy a vadhús ismét visszatér a hazai gasztronómiába - emeli ki Bock József villányi borász. - A saját éttermünkben és a szállodánkban már évek óta az étlapon szerepelnek a vadételek. A legkedveltebb a vaddisznóból készült pörkölt, töltött káposzta és gulyás. A szarvashús alapú ételeinket is sokan keresik. A szakácsaink - a rendezvénysorozat részeként - már szintén tartottak kóstolót gyerekeknek, amelynek nagy sikere volt. Boldogan mesélték, hogy nagyon ízlett a gyerekeknek, minden egy szemig elfogyott.
A rendezvény szervezői egyelőre csak fél évre terveznek előre, amennyiben a járvány nem szól közbe, akkor az év második felében ismét megtartják a hagyományos vadhúskóstolóikat, többek között Pécsen, a Kossuth téren. Bíznak benne, hogy az emberek kedvet már most is kedvet kapnak a vadhúshoz, s hogy lesznek közöttük olyanok, akik több helyszínen is részt vesznek majd a vadhúskóstolóikon.