PÉCSI HÍRHATÁR - Négy hét-hét mester

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.09.26.
 Szombat
Ma Jusztina napja van.
Holnap Adalbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 06. 18. 22:42     


Négy hét-hét mester
Négy héten át hét mesterrel dolgozik a Pécsi Balett. társulat.

Színes mesterkurzus-hónappal tér vissza a munkába a Pécsi Balett.

Kovács Zsuzsanna mesternőjük és Vincze Balázs művészeti vezető óráival indult újra a munka a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balett együttesénél, azóta  naponta két vendégmester vezetése mellett készülnek a következő évadra.

Mint Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője elmondta, mindig is nagy gondot fordítottak a táncművészeik szakmai fejlődésére, továbbképzésükre. Ennek jegyében a vendégkoreográfusok mellett rendszeresen meghívnak külföldi és magyar táncpedagógusokat is. Most olyan elismert és közkedvelt szakembereket sikerült megnyerniük, mint Sebestyén Csaba Harangozó-díjas, Lovas Pál Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész, Földi Béla Harangozó- és Jeszenszky-díjas, Lakatos János Nívódíjas és Feledi János Harangozó-díjas művészek.

Kitért arra is, ennyire sűrű mesterkurzus-hónapot a társulatok nem szoktak szervezni, de úgy gondolták, erős kezdésre és új impulzusokra van szüksége most a társulat minden tagjának. Az intenzív munka, a kiváló mesterek technikája, stílusa és mozgásnyelve újítóan hat a táncosokra, testileg, lelkileg egyaránt.

Mindehhez Uhrik Dóra a Pécsi Balett ügyvezetője a következőket tette hozzá, rendkívül fegyelmezetten élték meg a társulat tagjai a karantén-időszakot, komolyan vették az otthoni gyakorlást, a testük formában tartását. A balett-termet, annak tágasságát otthon nem lehet megteremteni, ezért most a fizikai kondíciójuk felfrissítésére, az intenzív munkába történő fokozatos visszatérésükre helyezzük a hangsúlyt. A távolságtartási szabályokat szigorúan betartva, két csoportban, csökkentett létszámmal, egyénileg végezhető, gyakorlatsorokkal történik ez meg, a táncpedagógusok irányítása mellett. Mindezt a Nemzeti Kulturális Alap támogatása teszi lehetővé, ahogy számos egyéb projektjük is pályázatok – elsősorban az EMMI és az NKA - segítségével valósulnak meg. A társulat vezetőinek ezek szervezéséről és újratervezéséről szólt a home office üzemmód.

Hangsúlyozta, nagyon várják a következő évadot, ami - reményeik szerint - az elmaradt Piroska és a farkas mese balett bemutatójával indul valamikor szeptemberben. A Pécsi Tánctalálkozót is szeretnék megvalósítani, ha nem is az eredeti elképzelések mentén, és decemberre is van egy nagyszabású tervük…  Persze még nagy kérdés, hogy mit hoz az ősz.


További hírek

  Új kezdet a migráció terén
2020. 09. 24. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Tanuló Fesztivál, immár negyedszer
2020. 09. 23. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Válaszd a táncot – válassz egy táncot!
2020. 09. 20. 01:47 pecsi-hirhatar.hu
  Megidézik az ókori Pécsett
2020. 09. 19. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges élmények és újabb műtárgyak
2020. 09. 18. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Néhány perc alatt fény derül a bajra
2020. 09. 17. 13:38 pecsi-hirhatar.hu
  Az égi Parnasszusra költözött
2020. 09. 16. 12:59 pecsi-hirhatar.hu
  Fegyverrel fenyegetőzött, letartóztatták
2020. 09. 15. 14:22 pecsi-hirhatar.hu
  Jó Ember Díjas lett Balogh Enikő orvos
2020. 09. 14. 20:20 pecsi-hirhatar.hu
  A Recirquel indítja a XIV. Tánctalálkozót
2020. 09. 12. 14:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport