PÉCSI HÍRHATÁR - Nem csak szívhez, de szívről is szól

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.05.25.
 Szombat
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 01. 24. 09:24     


Nem csak szívhez, de szívről is szól
A Pannon Filharmonikusok társadalmi felelősségvállalásról vallott értékei 210 éves múltjában gyökereznek: alapítókoncertjüket 1811-ben a muzsikus özvegyek és árvák megsegítése érdekében adták.

A Pannon Filharmonikusok szívhez szóló műsorral, a nehézségek között is virágzó lélekkel komponáló Grieg és Dohnányi darabjaival kíván egy mindannyiunk számára fontos áll ügy mellé állni.

Január 27-én a Müpában tartandó Lelkében virágzó című hangversenyének teljes bevételével A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja a pécsi együttes.  A különleges koncertre  január 26-án a Kodály Központban is  sor kerül.

A rendszeresen jótékonysági felhívásokban résztvevő együttes a konkrét adománygyűjtésen túl  azt is üzeni fontos ez a fajta tevékenység, az adományozás kultúráját  tanítani és fejleszteni lehet. A Pannon Filharmonikusok működésének nem csupán egyik fontos elvi alapvetése, de tevékenységének valós, konkrét, kézzel fogható eleme is a társadalmi felelősségvállalás évek óta – természetesen a zenei értékek megőrzésén túl.


„Valljuk, hogy egy olyan szervezettől, amely tevékenységével tömegekre tud hatást gyakorolni – legyen akár egy zenekar, de bármely művészeti társulat –, elvárható, hogy közjót szolgáló szerepet is felvállaljon. A Pannon Filharmonikusok évek alatt megteremtett pozíciója egyben kijelöli a társadalmi felelősségét is. Fontosnak tartjuk, hogy különböző nemes ügyek mellé álljunk, azok üzenetét eljuttassuk közönségünkhöz, és erre hívjunk fel másokat is.” –  adott hangot   az együttes hitvallásának Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.
Ebben az évadban a társulat A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjának hivatalos alapítványát támogatja akoncert teljes jegybevételéből, tehát nem csak a támogatói jegyekből.

Magyarországon minden századik gyermek szívhibával születik, ezek a leggyakrabban előforduló fejlődési  rendellenességek.  Az alapítvány több mint 30 éve segíti  ezeknek az  újszülötteknek, csecsemőknek és gyermekeknek a gyógyulását. Számos olyan orvosi eszköz beszerzéséhez tudták az anyagi hátteret megteremteni, ami segített abban, hogy a GOKVI Gyermekszív Központ mára európai színvonalú, évente sok száz gyermeknek gyógyulást adó kórházzá válhatott. Több irányban igyekeznek segíteni a gyermekszív központot, egyik konkrét régi tervük például egy belső játszótér kialakítása a nagy forgalmú ambulancián, mely a várakozást megkönnyíti, elviselhetővé teszi, a kórházi környezetet tompítja.

Dr. Ablonczy László, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki felszólal a Müpában zajló koncerten is, egy korábbi interjújában hangsúlyozta, az alapítvány céljai között szerepel munkájuk népszerűsítése, hiszen a mind szélesebb körben való  ismertség elérése fontos része  a támogatók felé történő nyitásnak.  Kitért arra  is, azt tapasztalják, azok a cégek és magánszemélyek támogatják az alapítvány munkáját, amelyek személyesen is  érintettek.  Ez a kötődés az alapítványhoz általában hosszabb távon megmarad, amit pozitív visszajelzésként élünk meg, az irántunk érzett bizalmat jelenti.  


A pécsiek erre a koncertpárosra, valamint a támogató gesztusra Olli Mustonen finn zongoraművésszel szövetkeztek, aki az est dirigensével - a Finnországban is elismert muzsikussal - , Bogányi Tibor vezető karmesterrel már számtalan projektben dolgozott együtt.  A Turkui Filharmonikusok zenei vezetőjeként tevékenykedő Olli Mustonen  Edvard Grieg kirobbanó érzelmekkel teli a-moll zongoraversenyét tolmácsolja a két koncerten.


Grieg fiatalon komponálta ezt a művét, amit néhány éven belül  több helyen is bemutattak, és a darab hamarosan kirobbanó népszerűségre tett szert. A  mű a korszak zongoraversenyeitől eltérően virtuóz, kihívás elé állítja a szólistát. Csillogó futamok, de összességében sokkal inkább a személyesség, bensőségesség jellemzi. Utolsó tételében a küzdelmet is felmutató, melankolikusan induló versenymű a harmadik tétel végén optimista, A-dúr szakasszal zárul. Ahogy Dohnányi Ernő  szintén fényre törekvő II. szimfóniája, ezért is kapta a koncert Lelkében virágzó címet. Bár a kor, amelyben a mű született, annak utólagos megítélésére is rányomta a bélyegét, a szimfónia a teljes sötétség, menekülés, borzalmak ellenére patetikus győzelmet hirdet, nem bizonytalanul, hanem szilárd meggyőződéssel, méghozzá a romantikusok álomhangnemében, E-dúrban, kimondva, hogy így vagy úgy, de a remény győzni fog.


További hírek

  Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
2024. 05. 24. 22:00 pecsi-hirhatar.hu
  Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
2024. 05. 24. 21:47 pecsi-hirhatar.hu
  A vadhús fogyasztásának előnyei
2024. 05. 22. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint három évtizede a munkaerő-szolgáltató piacon
2024. 05. 21. 17:39 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő Banksy-jétől a történészpalántákig
2024. 05. 20. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Püskösd napja immár eljött
2024. 05. 19. 01:54 pecsi-hirhatar.hu
  Első alkalommal tartottak Pécsen eperkóstolót
2024. 05. 18. 16:17 pecsi-hirhatar.hu
  Kihagyhatatlan sztárkavalkád az Orgonák éjszakáján
2024. 05. 18. 15:22 pecsi-hirhatar.hu
  A hatodik előadás meglepetés
2024. 05. 17. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Pécs Cantat a kórusmuzsika ünnepe
2024. 05. 16. 21:59 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport