PÉCSI HÍRHATÁR - Nem új keletű keleti kapcsolat

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 21. 16:41     


Nem új keletű keleti kapcsolat
A Pannon Filharmonikusok nyitja meg Isztambulban és Ankarában a magyar-török kulturális évadot.

A Magyar Kultúra Napján nyitja meg a magyar-török kulturális évadot a Pannon Filharmonikusok Isztambulban és Ankarában.

A két rangos koncertterem színpadán az egymással meghatározó kapcsolatot ápoló zeneszerzők, Bartók Béla és a török Ahmet Adnan Saygun, valamint Kodály Zoltán műveit játsszák a muzsikusok január 21-én és 22-én, új vezető karmesterük, Kesselyák Gergely vezényletével. A dél-dunántúli város török kultúrával való kapcsolata sok száz évre nyúlik vissza. Pécs főterén álló dzsámit sokan ismerik, de talán sokan arra is emlékeznek, hogy 2010-ben Pécs és Isztambul együtt voltak Európa Kulturális Fővárosai. A nyitókoncertek szólistája Schöck Atala és Molnár Levente operaénekes voltak.

A húsz éve új korszakot kezdett Pannon Filharmonikusok régi tervét valósítja meg mostani útjával. A 2010-ben Isztambullal közösen Európa Kulturális Fővárosa címet viselt Pécs az EKF-nek köszönhetően létrehozott Kodály Központtal ugyanis megteremtette a lehetőségét annak, hogy a város és a PFZ az újkori magyar zeneművészet decentrumává váljon.

A török-magyar kulturális évadot nyitó koncerteket két rangos hangversenyteremben, az Atatürk Kültür Merkezi és a CSO Ada adja január 21-én és 22-én. A hangversenyek előtt két kiállítás megnyitójára is sor kerül, amelyeken a Pannon Filharmonikusok kamara együttesei lépnek fel. A magyar kultúra napjára időzített koncerteken az együttes műsorválasztásával azt kívánta felmutatni, hogy a zeneművészetben és a kultúrában minden időben találunk meghatározó kapcsolatokat a művészek és előadók között, ugyanis Bartók, Saygun és Kodály műveket játszanak.

Ahmet Adnan Saygun az a török zenetörténetben, mint Kodály vagy Bartók a magyar zenében. Saygun Bartók barátja és társa volt a törökországi népdalgyűjtések során. Munkássága abban az időszakban teljesedett ki, amikor az  Oszmán Birodalomból megszületett a nyugati minták szerint szerveződő Törökország. Saygun elévülhetetlen érdemeket szerzett a nyugati zene törökországi megismertetésében, a zeneoktatás megszervezésében, kutatta és műveiben fel is használta a török népzenét. Bartókhoz hasonlóan úgy lett a modern Törökország nemzeti zeneszerzője, hogy munkásságát Európában és Amerikában is elismerték.

Emlékezetesnek ígérkezik a Pannon Filharmonikusokkal együtt játszó művészek számára is azt este. A hangversenyen elhangzó Bartók-műnek, A kékszakállú herceg várának szólistája Judit szerepében Schöck Atala lép fel. Az operaénekes édesapjának nagybátyja volt az a dr. Rásonyi László turkológus professzor, aki az Ankarai Egyetem Hungarológiai Tanszékének vezetőjeként meghívta egykoron Bartók Bélát, hogy kutassa a török népzenét. Kodály Zoltán Galántai táncok című műve csendül fel a török turné során.

Két debütálásra is sor kerül, ugyanis Molnár Levente Isztambulban énekli első alkalommal a Kékszakállú herceg szerepét, Kesselyák Gergely Liszt-díjas, Érdemes művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem operarendezői szakának vezetője, a Magyar Állami Operaház vendégkarmestere pedig vezető karmesterként először lép a Pannon Filharmonikusok elé.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport