PÉCSI HÍRHATÁR - Nemzetközi Jóga Nap a Gandhiban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.02.18.
 Kedd
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 06. 23. 02:12     


Nemzetközi Jóga Nap a Gandhiban
Nemzetközi Jóga Napnak ad helyet Pécsett a Gandhi Gimnázium.

Az Indiai Nagykövetség és a Polgármesteri Hivatal szervezésében   Nemzetközi Jóga Napot tartanak Pécsett június 23-án a Gandhi Gimnáziumban.


Az Indiai Nagykövetség június 22-én és 23-án ötödik alkalommal  rendezi meg a Jóga Nemzetközi Világnapját Magyarországon. Ennek jegyében különleges eseménysorozat szerveznek Budapesten, Debrecenben, Alsóörsön, Békéscsabán, Pécsett, Szegeden, Mosonmagyaróváron, Egerben, Esztergomban, Győrött, Kecskeméten, Somogyvámoson, Nyíregyházán, Sopronban, Szentendrén, Veszprémben és Zalakaroson, amelynek keretében nem csupán a jóga hagyományát, de India kultúrájának sokszínűségét is megjeleníti. Az 5. Nemzetközi Jóga Nap  a Polgármesteri Hivatallal és a helyi vezető jógaiskolákkal közösen kerül megrendezésre, amelyen jelen lesz India magyaroszági nagykövete is.


Az elmúlt négy évben a Nemzetközi Jóga Napnak nagy sikere volt Magyarország számos városában, az idei események ezekre épülve kerülnek megrendezésre. A Nemzetközi Jóga Nap és a Gangesz-Duna Kulturális Fesztivál mára a magyarországi eseménynaptár jelentős részévé vált.


A Nemzetközi Jóga Nap keretében az Indiai Nagykövetség jóga és indiai kultúra oktatója a helyi jógaiskolák képviselőivel együtt mutatja be az úgynevezett Nemzetközi Jóga Protokollt, amelyet indiai jógamesterek dolgoztak ki kifejezetten azért, hogy a gyakorlatsor megfeleljen a nagyközönség igényeinek és fizikai állapotának. E mellett  speciális jógabemutatóra  is sor kerül.  


A kulturális előadások során a nézők megismerkedhetnek India klasszikus táncformáival, úgy mint a bharatanátjam, odisszi, kúcsipúdí és kathak, valamint hagyományos indiai hangszereket, a szitárt és a tablát megszólaltató koncerteket hallgathatnak. A bharatanátjam eredetét az ősi, indiai táncot bemutató ’Nátja Sásztra’ című, szanszkrit nyelven íródott tánctörténeti műre vezetik vissza. India másik vezető táncművészete, a kúcsipúdí, mely a táncosok színpompás kosztümjeiről és elegáns mozdulatairól is ismert, egy történetet elmesélő, táncdráma formájában előadott ősi művészeti forma.


Az Orissza államból származó odisszi tánc világszerte a spirituális eszmék, ideák és történetek gyönyörű kifejezésmódjaként vált híressé. A kathak, mely az ősi India utazó énekeseitől és történetmesélőitől ered, egy különösen elbűvölő táncforma, melyet forgásairól és a táncosok gyors lábmunkáiról ismernek.


A tabla egy ütős hangszer, ami egyedi hangzásvilágáról, valamint az ütemek gyors váltakozásáról és sokszínűségéről híres. A szitár egy rendkívül népszerű húros hangszer. Az India és Magyarország között fennálló együttműködés idei, központi témájának szellemében a táncok egy részét a művészetüket Indiában elsajátító magyar táncosok előadásában tekintheti meg a nagyközönség.


Az ENSZ Közgyűlése 2014. december 11-én, korábban soha nem tapasztalt összhangban, 177 támogató ország egyhangú szavazatával június 21-ét a jóga világnapjává  - Nemzetközi Jóga Nap) nyilvánította. Azóta ezt a napot a világ egyik legnagyobb szabású, egészségünket és jó közérzetünket szolgáló rendezvényeként tartják számon. Világszerte számos eseményt rendeznek ezen a napon, hogy bemutassák a jóga hagyományát, ami felkerült az UNESCO szellemi világörökségeinek listájára is. India miniszterelnöke a jógáról  azt tartja, a jóga az az ösvény, amely elvezet az „én”-től a „mi”-ig, jobb emberré tesz minket gondolkodásunkban, tetteinkben, tudásban és odaadásban.


Az Indiai Nagykövetség az ez évi kulturális rendezvényét az India és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok megalapításának 70. évfordulójának jegyében rendezi meg.


További hírek

  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja
2020. 02. 14. 22:25 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytiglan a pécsi idős asszony gyilkosának
2020. 02. 13. 16:45 pecsi-hirhatar.hu
  Felébred Az alvajáró
2020. 02. 12. 21:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kétszeres Hang Gábor-díjas Illés Zoltán
2020. 02. 11. 16:06 pecsi-hirhatar.hu
  Nagyobb szerep a helyi közösségeknek
2020. 02. 10. 20:13 pecsi-hirhatar.hu
  Szabadtéri közösségi tér kicsiknek és nagyoknak
2020. 02. 08. 22:48 pecsi-hirhatar.hu
  Sorstársi segítőket képeznek
2020. 02. 07. 21:41 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport