PÉCSI HÍRHATÁR - „Népek találkozása a mohácsi Dunánál”

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.01.27.
 Péntek
Ma Angelika napja van.
Holnap Károly, napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 12. 09. 20:52     


„Népek találkozása a mohácsi Dunánál”
Egyedülálló kiállításfejlesztés előtt áll Mohácson a múzeum.

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program pályázatára.

Az elnyert 70 millió forintos támogatás felhasználásával a „Népek találkozása a mohácsi Dunánál” című állandó kiállítást korszerűsítik, látogató- és családbaráttá teszik 2023 végéig. A maga nemében  egyedülálló,  1923-ban alapított Kanizsai Dorottya Múzeum alapfeladata a város  és környékének történeti és néprajzi kutatása, valamint  Magyarország egyetlen délszláv bázisintézményeként a hazai horvátok, szerbek, szlovének tárgyi és szellemi emlékeinek gyűjtése, megőrzése, feldolgozása.

A dinamikusan bővülő, néprajzi és helytörténeti tematikájú egységekből álló gyűjtemény több mint 20.000 műtárgyat és dokumentumot, 23.000 darab fotográfiát, üveg-, és cellulózalapú fényképnegatívot, valamint 20.000 percnyi archív hanganyagot tartalmaz, amelyek közül is kiemelkedik a magyarországi délszlávok egyedülálló textil-, valamint festett és ácsolt bútorgyűjteménye, valamint a mohácsi fekete- és mázas kerámia és a busómaszkgyűjtemény.

- A múzeumot az eleink által ránk hagyományozott tárgyak, és az általuk őrzött történetek teremtették meg. A mi feladatunk ezek megóvása és tovább örökítése. A múzeum nemzetiségi néprajzi gyűjteménye az egyik leggazdagabb kultúrtörténeti anyag, amely vidéken megtekinthető. Kiemelt célunk tovább növelni a múzeum ismertségét, elismertségét, súlyát helyi, regionális és országos szinten is – vallja dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, a Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója.

A pályázati forrás segítségével a meglévő állandó kiállítás statikus, „tárgy-kép-felirat” megoldásait interaktív elemekkel kívánják mozgalmassá, élményszerűbbé tenni, az épület látogatók által bejárható részét pedig a terveik szerint úgy alakítják át, hogy egyfajta beltéri tanösvényként is látogatható legyen. Ezáltal alkalmassá válik a tér iskolai tematikus tanórák, nyári tábori foglalkozások, vetélkedők megtartására is alkalmassá váljon. Ezen felül a tárlatvezetést kamerás „okos” eszközzel, tabletre, vagy telefonra telepített applikációval teszik személyessé, élményszerűvé.

A Magyar Géniusz Program további célja a magyar tehetségek, tudósok, a magyar kreativitás és zsenialitás példáinak megjelenítése a mindennapjainkban, közvetlen környezetünkben.

- A Kanizsai Dorottya Múzeum helytörténeti gyűjteményében több olyan személy anyaga található, aki kiemelkedő szellemi teljesítményt tudhatott magáénak. A megújuló kiállítás „háziasszonyának” Kersics Ankát („A sokac fülemüle”), a mohácsi születésű opera-, népdal- és nótaénekest választottuk, aki méltán nevezhető a 20. sz. egyik legsokoldalúbb hazai előadóművészének. Az ő alakját segítségül hívva jelenítjük meg a pályázati célokat, mint a patrióta szellemiség terjesztése, a vidéki identitás definiálása, a fiatalok, fiatal felnőttek érdeklődésének a felkeltése – hangsúlyozza az igazgatónő.

A korszerűsítés hosszú távú célokat is szolgál, és a múzeum működése és arculata ezáltal egy modern, a 21. századi igényeknek megfelelő színvonalat képvisel. A látogatók pedig autentikus, egyedi élménnyel térhetnek haza, amelynek előállításában ők maguk is aktívan részt vettek. Az augusztus elején elindult fejlesztések egyben lehetőséget termtenek a Kanizsai Dorottya Múzeum  100. éves fennállásának méltó módon történő megünneplésére.


További hírek

  KÓTA-díjas Pécsi Vonósok
2023. 01. 26. 13:59 pecsi-hirhatar.hu
  Nem csak szívhez, de szívről is szól
2023. 01. 24. 09:24 pecsi-hirhatar.hu
  Szobrot állítanak Grastyán Endrének
2023. 01. 23. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Az idei év Tüke díjasa Kertész Attila karnagy
2023. 01. 22. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  „Határtalan” Vince nap a szőlőbirtokon
2023. 01. 20. 20:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszteld az életet! “Ne ölj!”
2023. 01. 18. 20:16 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy léptekkel haladnak előre
2023. 01. 17. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét Pécsen rendezték meg
2023. 01. 15. 20:18 pecsi-hirhatar.hu
  Ölt a próbaidős ápoló
2023. 01. 13. 20:35 pecsi-hirhatar.hu
  Százéves szövőszékeket keltettek életre
2023. 01. 12. 21:06 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport