PÉCSI HÍRHATÁR - Nyilvános adatbázis

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.02.21.
 Csütörtök
Ma Eleonóra napja van.
Holnap Gerzson napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 16. 23:08     


Nyilvános adatbázis
A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tenné az Európai Parlament.

Az Európai  Parlament a növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé  tenné.

Az elfogadott tervezett szerint nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük az egyes szerek hatóanyagaira vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználásával kapcsolatos információkat. Az Európai Parlament  e mellett elfogadta  a peszticidek uniós engedélyezési eljárásával foglalkozó különbizottság végső jelentését, mely szerint  az engedélyért folyamodó gyártóknak nyilvánosan elérhető adatbázisban kellene rögzíteniük, hogy milyen vizsgálatokat kívánnak elvégezni. A folyamatnak tartalmaznia kell egy „észrevételezési időszakot” is, amelynek során  az érdekelt felek további adatokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a döntő hatóságnak minden fontos információ a rendelkezésére álljon.
 
Mindezeken felül a veszélyeztetett csoportok védelmét szolgáló szabályok bevezetésére  is felkérték a képviselők az Európai Bizottságot, valamint arra, hogy vessen véget a nagy távolságra eljutó peszticidek alkalmazásának az iskolák, gyermekintézmények, játszóterek, kórházak, szülészeti klinikák és gondozási otthonok közelében. Ezen felül javasolták, hogy a növényvédő szerek forgalomba hozatala után hatékonyabban kövessék nyomon azok hatását, az Európai Bizottság pedig járványtani vizsgálatot  folytasson le azok egészségre gyakorolt hatásairól. Különösen fontos lenne ez a glifozát esetében, amelynél módszeresen át kellene tekinteni az e szerre vonatkozó összes tanulmányt, hogy választ kapjanak arra a kérdésre, vajon tényleg  rákkeltő-e. A talajban és a felszíni vizekben lévő szermaradékra pedig határértéket kellene megállapítania az Európai Bizottságnak.


Az átláthatóság hiánya és az érdekellentétek miatt vitatható az a rendelkezés, amelynek értelmében az engedélyért folyamodók dönthetik el, mely tagállam illetékes hatóságát kérik fel az egyes hatóanyagok jóváhagyásáról szóló döntésre. A döntésről aztán tagállami hatóság tájékoztatja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot. Az Európai Parlament ezért felkérte az Európai Bizottságot, hogy a meghosszabbítás iránti kérelmek elbírálásával ne a korábbi értékelésért felelős tagállam hatóságát, hanem egy másik hatóságot bízzon meg.
 
Mint Norbert Lins (EPP, Németország) jelentéstevő annak a véleményének adott hangot, hogy számára kulcsfontosságú volt, hogy az engedélyezési folyamat végig a tudományos alapon történjen, az érdekek és ideológiák mellőzésével, ugyanis ebben az esetben a döntés nem függhet a napi politikától vagy  az érzelmektől.


Mindehhez Bart Staes (Zöldek/EFA, Belgium) a jelentés elkészítésében résztevő  a következőket tette hozzá,  van mit javítani a rendeleten és annak alkalmazásán is. Azonban az alapelvnek elsősorban az elővigyázatosságnak kell lenni, másodsorban pedig annak, hogy a növényvédő szerek engedélyezéséről szóló döntéshozatal folyamata legyen átlátható, független és objektív.


- Egy engedélyezési eljárás során nemrég felderített plágium-eset csak alátámasztja a szakbizottság munkájának szükségességét – hangsúlyozta Eric Andrieu (S&D, Franciaország), a szakbizottság elnöke. – Éppen ezért lenne fontos, hogy az Európai Bizottság minél gyorsabban vizsgálja felül a növényvédő szerek európai engedélyezési folyamatát, kiemelten a glifozát ügyét.

Kilenc évvel a növényvédő szerekről szóló rendelet elfogadását és egy a növényvédő szerekben használt hatóanyag, a glifozát engedélyének meghosszabbítása körül kialakult vitát követően az Európai Parlament  az elmúlt év  februárjában határozatot fogadott el a peszticidek uniós engedélyezésével foglalkozó úgynevezett „PEST különbizottság” létrehozásáról, amelynek  az  azokhoz kapcsolódó eljárások teljes körét  kellett vizsgálnia.


További hírek

  Új kukásautókra cserélik a régieket
2019. 02. 20. 23:45 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a felkészülés a brexitre
2019. 02. 19. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Díjeső hullott a PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekarára
2019. 02. 18. 21:42 pecsi-hirhatar.hu
  Csibészek a Csibészekért
2019. 02. 17. 21:07 pecsi-hirhatar.hu
  Hármas ünnep a Bóbitában
2019. 02. 16. 22:45 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs mentorok segítik a diákokat
2019. 02. 15. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Végső búcsút vettek Sárkány Józseftől
2019. 02. 14. 23:03 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább növelhetők a hozamok
2019. 02. 13. 21:54 pecsi-hirhatar.hu
  Megújuló város, megújuló energia,
2019. 02. 12. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kísérleti nyulaknak nézte a kollégáit
2019. 02. 11. 20:22 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport