PÉCSI HÍRHATÁR - Nyilvános adatbázis

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.07.
 Kedd
Ma Herman napja van.
Holnap Dénes napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 16. 23:08     


Nyilvános adatbázis
A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tenné az Európai Parlament.

Az Európai  Parlament a növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé  tenné.

Az elfogadott tervezett szerint nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük az egyes szerek hatóanyagaira vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználásával kapcsolatos információkat. Az Európai Parlament  e mellett elfogadta  a peszticidek uniós engedélyezési eljárásával foglalkozó különbizottság végső jelentését, mely szerint  az engedélyért folyamodó gyártóknak nyilvánosan elérhető adatbázisban kellene rögzíteniük, hogy milyen vizsgálatokat kívánnak elvégezni. A folyamatnak tartalmaznia kell egy „észrevételezési időszakot” is, amelynek során  az érdekelt felek további adatokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a döntő hatóságnak minden fontos információ a rendelkezésére álljon.
 
Mindezeken felül a veszélyeztetett csoportok védelmét szolgáló szabályok bevezetésére  is felkérték a képviselők az Európai Bizottságot, valamint arra, hogy vessen véget a nagy távolságra eljutó peszticidek alkalmazásának az iskolák, gyermekintézmények, játszóterek, kórházak, szülészeti klinikák és gondozási otthonok közelében. Ezen felül javasolták, hogy a növényvédő szerek forgalomba hozatala után hatékonyabban kövessék nyomon azok hatását, az Európai Bizottság pedig járványtani vizsgálatot  folytasson le azok egészségre gyakorolt hatásairól. Különösen fontos lenne ez a glifozát esetében, amelynél módszeresen át kellene tekinteni az e szerre vonatkozó összes tanulmányt, hogy választ kapjanak arra a kérdésre, vajon tényleg  rákkeltő-e. A talajban és a felszíni vizekben lévő szermaradékra pedig határértéket kellene megállapítania az Európai Bizottságnak.


Az átláthatóság hiánya és az érdekellentétek miatt vitatható az a rendelkezés, amelynek értelmében az engedélyért folyamodók dönthetik el, mely tagállam illetékes hatóságát kérik fel az egyes hatóanyagok jóváhagyásáról szóló döntésre. A döntésről aztán tagállami hatóság tájékoztatja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot. Az Európai Parlament ezért felkérte az Európai Bizottságot, hogy a meghosszabbítás iránti kérelmek elbírálásával ne a korábbi értékelésért felelős tagállam hatóságát, hanem egy másik hatóságot bízzon meg.
 
Mint Norbert Lins (EPP, Németország) jelentéstevő annak a véleményének adott hangot, hogy számára kulcsfontosságú volt, hogy az engedélyezési folyamat végig a tudományos alapon történjen, az érdekek és ideológiák mellőzésével, ugyanis ebben az esetben a döntés nem függhet a napi politikától vagy  az érzelmektől.


Mindehhez Bart Staes (Zöldek/EFA, Belgium) a jelentés elkészítésében résztevő  a következőket tette hozzá,  van mit javítani a rendeleten és annak alkalmazásán is. Azonban az alapelvnek elsősorban az elővigyázatosságnak kell lenni, másodsorban pedig annak, hogy a növényvédő szerek engedélyezéséről szóló döntéshozatal folyamata legyen átlátható, független és objektív.


- Egy engedélyezési eljárás során nemrég felderített plágium-eset csak alátámasztja a szakbizottság munkájának szükségességét – hangsúlyozta Eric Andrieu (S&D, Franciaország), a szakbizottság elnöke. – Éppen ezért lenne fontos, hogy az Európai Bizottság minél gyorsabban vizsgálja felül a növényvédő szerek európai engedélyezési folyamatát, kiemelten a glifozát ügyét.

Kilenc évvel a növényvédő szerekről szóló rendelet elfogadását és egy a növényvédő szerekben használt hatóanyag, a glifozát engedélyének meghosszabbítása körül kialakult vitát követően az Európai Parlament  az elmúlt év  februárjában határozatot fogadott el a peszticidek uniós engedélyezésével foglalkozó úgynevezett „PEST különbizottság” létrehozásáról, amelynek  az  azokhoz kapcsolódó eljárások teljes körét  kellett vizsgálnia.


További hírek

  Határokon átnyúló betegellátás
2020. 04. 05. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Az időjárás márciusi játéka
2020. 04. 04. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  A koronavírus hat az építőiparra is
2020. 04. 03. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
2020. 04. 02. 21:02 pecsi-hirhatar.hu
  Elhunyt Peskó Zoltán
2020. 04. 01. 18:14 pecsi-hirhatar.hu
  Bázisintézmény lett a Gandhi
2020. 04. 01. 18:04 pecsi-hirhatar.hu
  Az intézkedések lassítják a járvány terjedését
2020. 03. 30. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Korlátozások a hulladékudvarokban
2020. 03. 29. 03:13 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap indul a nyári időszámítás
2020. 03. 28. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
2020. 03. 27. 20:44 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport