PÉCSI HÍRHATÁR - Nyilvános adatbázis

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.02.22.
 Szombat
Ma Gerzson napja van.
Holnap Alfréd napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 16. 23:08     


Nyilvános adatbázis
A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tenné az Európai Parlament.

Az Európai  Parlament a növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé  tenné.

Az elfogadott tervezett szerint nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezési eljárása során felhasznált tanulmányokat, köztük az egyes szerek hatóanyagaira vonatkozó adatokat és a növényvédő szerek felhasználásával kapcsolatos információkat. Az Európai Parlament  e mellett elfogadta  a peszticidek uniós engedélyezési eljárásával foglalkozó különbizottság végső jelentését, mely szerint  az engedélyért folyamodó gyártóknak nyilvánosan elérhető adatbázisban kellene rögzíteniük, hogy milyen vizsgálatokat kívánnak elvégezni. A folyamatnak tartalmaznia kell egy „észrevételezési időszakot” is, amelynek során  az érdekelt felek további adatokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a döntő hatóságnak minden fontos információ a rendelkezésére álljon.
 
Mindezeken felül a veszélyeztetett csoportok védelmét szolgáló szabályok bevezetésére  is felkérték a képviselők az Európai Bizottságot, valamint arra, hogy vessen véget a nagy távolságra eljutó peszticidek alkalmazásának az iskolák, gyermekintézmények, játszóterek, kórházak, szülészeti klinikák és gondozási otthonok közelében. Ezen felül javasolták, hogy a növényvédő szerek forgalomba hozatala után hatékonyabban kövessék nyomon azok hatását, az Európai Bizottság pedig járványtani vizsgálatot  folytasson le azok egészségre gyakorolt hatásairól. Különösen fontos lenne ez a glifozát esetében, amelynél módszeresen át kellene tekinteni az e szerre vonatkozó összes tanulmányt, hogy választ kapjanak arra a kérdésre, vajon tényleg  rákkeltő-e. A talajban és a felszíni vizekben lévő szermaradékra pedig határértéket kellene megállapítania az Európai Bizottságnak.


Az átláthatóság hiánya és az érdekellentétek miatt vitatható az a rendelkezés, amelynek értelmében az engedélyért folyamodók dönthetik el, mely tagállam illetékes hatóságát kérik fel az egyes hatóanyagok jóváhagyásáról szóló döntésre. A döntésről aztán tagállami hatóság tájékoztatja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot. Az Európai Parlament ezért felkérte az Európai Bizottságot, hogy a meghosszabbítás iránti kérelmek elbírálásával ne a korábbi értékelésért felelős tagállam hatóságát, hanem egy másik hatóságot bízzon meg.
 
Mint Norbert Lins (EPP, Németország) jelentéstevő annak a véleményének adott hangot, hogy számára kulcsfontosságú volt, hogy az engedélyezési folyamat végig a tudományos alapon történjen, az érdekek és ideológiák mellőzésével, ugyanis ebben az esetben a döntés nem függhet a napi politikától vagy  az érzelmektől.


Mindehhez Bart Staes (Zöldek/EFA, Belgium) a jelentés elkészítésében résztevő  a következőket tette hozzá,  van mit javítani a rendeleten és annak alkalmazásán is. Azonban az alapelvnek elsősorban az elővigyázatosságnak kell lenni, másodsorban pedig annak, hogy a növényvédő szerek engedélyezéséről szóló döntéshozatal folyamata legyen átlátható, független és objektív.


- Egy engedélyezési eljárás során nemrég felderített plágium-eset csak alátámasztja a szakbizottság munkájának szükségességét – hangsúlyozta Eric Andrieu (S&D, Franciaország), a szakbizottság elnöke. – Éppen ezért lenne fontos, hogy az Európai Bizottság minél gyorsabban vizsgálja felül a növényvédő szerek európai engedélyezési folyamatát, kiemelten a glifozát ügyét.

Kilenc évvel a növényvédő szerekről szóló rendelet elfogadását és egy a növényvédő szerekben használt hatóanyag, a glifozát engedélyének meghosszabbítása körül kialakult vitát követően az Európai Parlament  az elmúlt év  februárjában határozatot fogadott el a peszticidek uniós engedélyezésével foglalkozó úgynevezett „PEST különbizottság” létrehozásáról, amelynek  az  azokhoz kapcsolódó eljárások teljes körét  kellett vizsgálnia.


További hírek

  Adatok, merevlemezek tűntek el
2020. 02. 21. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Pontosabb felvételek csökkentett sugárdózissal
2020. 02. 20. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Húsz évre is rács mögé kerülhetnek a műtrágyás áfa-csalók
2020. 02. 19. 15:19 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a Duna szigetei
2020. 02. 18. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja
2020. 02. 14. 22:25 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytiglan a pécsi idős asszony gyilkosának
2020. 02. 13. 16:45 pecsi-hirhatar.hu
  Felébred Az alvajáró
2020. 02. 12. 21:42 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport