PÉCSI HÍRHATÁR - Nyomtatással készülő fém alkatrészek orvosi implantátumokhoz

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.09.17.
 Péntek
Ma Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 07. 04. 20:04     


Nyomtatással készülő fém alkatrészek orvosi implantátumokhoz
A közeljövőben akár fémnyomtatással is előállíthatják az orvosi implantátumok fém alkatrészeit.

Fém orvosi implantátumok nyomtatására folynak kutatások a Pécsi Tudományegyetemen 3D központ és MIK összefogásában

Míg korábban jobbára öntéssel és felületi megmunkálással készültek az orvosi implantátumok fém alkatrészei, a 3D nyomtatás elterjedésével a közeljövőben akár fémnyomtatással is előállíthatják ezeket a speciális eszközöket. A feltehetően kisebb költségek mellett a rövidebb gyártásidő is e modern eljárás mellett szól. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara Gépészmérnök Tanszékén az egyetem 3D Központjával közösen CMT-technológiás fémnyomtatással kapcsolatban folynak kutatások, amelyek eredményeként akár maga a technológia, akár a fémnyomtató is megjelenhet később termékként a piacon.

A PTE MIK Gépészmérnök Tanszékén a hegesztéstechnológia, az acélszerkezetek, a karbantartás, valamint a felújítástechnológia területén koncentrálódik a szellemi kapacitás, ezekre építve kerestek olyan kutatási területet, amely illeszkedik a már meglévő tudáshoz, profilhoz. A választás egy hegesztéstechnológiai területre, azon belül gépiparban sok területen alkalmazott és több szempontból előremutató CMT-technológiára (Cold Metal Transfer) esett.

A kutatók ezt ötvözték a 3D nyomtatással, amelyhez egy kezdetekben egy régi CNC marógépet alakítottak át fémnyomtatóvá. A kísérletek igazolták, hogy a technológia megfelelően alkalmazható fémalkatrészek felépítésére, ezért saját fejlesztésű fémnyomtatót építettek. Ezzel az additív technológiás géppel folyamatosan zajlanak a kísérletek, közben pedig magának a gépnek a fejlesztése is. A végső cél biokompatibilis fémek és orvosi implantátumok nyomtatása. Ugyan ezzel a technológiával nem minden esetben végterméket, hanem egy előgyártmányt nyomtatnak, ami   forgácsolást követően nyeri el végleges alakját. A szakemberek várakozása szerint az eddig ismert fémporos technológiához viszonyítva lerövidül a gyártási idő, illetve az üzemeltetési és az előállítási költségek is jóval alacsonyabbak lesznek. Könnyebbé válik a beszerzés, jóval olcsóbbá a fenntartás, és az alapanyag tárolása is leegyszerűsödik.

„Huzalos fémnyomtatással foglalkozunk, elsőként alumínium ötvözettel végeztünk kísérleteket a CMT-technológia alkalmazásával. Ezt magyarra fordítva hideg fémátmenetnek mondanánk. Természetesen a szó köznapi értelmében ez nem egy »hideg« eljárás, hanem arról van szó, hogy a folyamat kisebb hőbevitellel jár, mint a rokon MIG-technológiák. Az általunk épített egyedi vezérlés és mozgatómechanika irányítja a hegesztőfej mozgását, amely által rétegről rétegre építjük fel a kívánt alakzatot. Rajtunk kívül sokan foglalkoznak fémnyomtatással, de a többség a poros technológiákat fejleszt, főként azért, mert az rendkívül pontos. Az tény, hogy a huzalos technológia kevésbé lesz pontos alak- és mérettűrés, a felületi minőség tekintetében, viszont nagy előnye, hogy igen gyorsan tudunk dolgozni vele. Nehéz a poros és huzalos technológiákat összevetni és sok esetben nem is érdemes, mivel a technológiai paraméterek más feladatra teszik hivatottáőket. Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk azokat a gyártási szegmenseket, ahol a különböző technológiák a legoptimálisabban alkalmazhatók. Például amíg egy egyszerű alakzatot poros technológiával mondjuk 12 óra kinyomtatni, addig a huzalos technológiával ez mindössze 20 perc körüli, nem számolva az utólagos megmunkálást. Számos terméknél nem feltétlenül fontos a nagymértékűpontosság, vagy csak adott részeken. Ilyenek például az öntvények is, de ott az öntőformák készítése csak bizonyos magas darabszám esetén teszi megfizethetővé a technológiát. Az általunk javasolt technológia viszont az öntéshez hasonló rövid gyártási idők mellett egy darabos termékek, prototípusok gyártására is megfizethetővé teszi a gyártást”– foglalja össze a kutatás lényegét Vasvári Gyula megbízott tanszékvezető.  

A kutatás első szakaszában gépipari alkalmazásokon belül az alumínium nyomtathatóságát, hegesztési tulajdonságait vizsgálták, a 3D Központtal való kapcsolódás azonban az orvosi alkalmazás irányába terelte a munkát, amellyel a 2021 őszén a PTE MIK-en induló Biomedical-engineering képzéshez is jól kapcsolódik.  A következő lépésben az orvosi eszközöknél és implantátumoknál alkalmazott fémek, illetve a titán nyomtatása lesz, ezek olvadáspontja, szilárdsági tulajdonságai és más jellemzői új kihívások elé állítják a kutatócsapatot.

„Fontos megismernünk, hogy a nyomtatás során egymásra épített rétegekből felépített testnek, a rétegek irányultságának függvényében milyen mértékben különböznek egymástól a szilárdsági tulajdonságai. Hogyan terhelhetők az alkatrészek, illetve van-e változás a réteghatárokon stb. Egy öntött alkatrésznél viszonylag homogén lesz a termék szerkezete, és minden irányban összességében ugyanakkora lesz a szakítószilárdsága, a mechanikai tulajdonságai, de mivel itt rétegekből tevődik össze a tárgy, más orientációval kell megtervezni a terhelést. Az alakzatok kialakításának technológiája egy feladat (sok esetben már megoldott), a nyomtatott tárgy jellemzőinek vizsgálata és azok alapján az alkatrészek terheléseket figyelembe vevő tervezése, gyártása egy másik, szintén rendkívül összetett feladatot ad számunkra”– emeli ki Vasvári Gyula.


További hírek

  Öt nap a tánc jegyében
2021. 09. 16. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
2021. 09. 15. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
2021. 09. 13. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Jubileumi Coop Rally
2021. 09. 10. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Flashmobokkal indul a Zeneszüret Fesztivál
2021. 09. 08. 11:28 pecsi-hirhatar.hu
  Jó ember-díj Enyedy Ágota Margitnak
2021. 09. 08. 11:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületszárny, megújult park
2021. 09. 07. 21:00 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az M6-M60-as út fejlesztése
2021. 09. 06. 20:08 pecsi-hirhatar.hu
  Új honlap Pécs szerb megszállásáról
2021. 09. 05. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Egészség ezreknek, milliók a Szívgyógyászati Klinikának
2021. 09. 04. 21:51 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport