PÉCSI HÍRHATÁR - Okosparkolás - kisebb forgalom, tisztább levegő

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.10.03.
 Hétfő
Ma Helga napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 01. 26. 19:38     


Okosparkolás - kisebb forgalom, tisztább levegő
Nagyot lép Pécs a tisztább, zöldebb jövő felé - célirányos parkolás, kisebb forgalom, tisztább levegő.

Már csak Pécs közgyűlésének kell rábólintania a közbeszerzés lezárására, és hamarosan megkezdődhet a pécsi okosparkolás rendszerének kiépítése.

A pécsi belváros szűk utcáit nem a napjainkban tapasztalható, megnövekedett forgalomra tervezték. Az autósok számára ismert probléma, hogy a megyeszékhely szívében olykor bizony sokáig kell körözni, mire szabad parkolóhelyet találnak – erre lesz megoldás az okosparkolás rendszere, amelynek lényege, hogy előre megismerhető,  a rendszerbe bevont területeken pontosan hol található üres parkolóhely. Ha az adott utcában nincs ilyen, nem  kell időt tölteni a keresgéléssel, ha pedig van célirányosan hajthatnak oda, s parkolhatnak le az autósok. A felesleges keresgélés megszűntetésével csökken a forgalom  belvárosban, amelynek eredményeként mérséklődik  a zajszennyezés,  jelentősen kisebb lesz a károsanyag-kibocsátás, ami a jobb levegőminőséghez járul hozzá, mindez javítja az ott lakók életminőségét.  

A fejlesztés során mintegy 700 pécsi parkolóhely kap speciális szenzorokat csaknem húsz utcában,  ami gyakorlatilag Pécs teljes belvárosát lefedi, ott ahol a parkolás ma a legnagyobb kihívást jelenti az autósoknak. A beépített szenzorok érzékelik majd, hogy az adott parkolóhelyen áll-e autó vagy sem. A folyamatosan frissülő adatok a Parkolási Mobil Alkalmazás elnevezésű,  okostelefonokra ingyenesen telepíthető applikációban jelennek meg,  pirossal a foglalt, zölddel a szabad parkolók lesznek láthatók. Az applikáció lehetővé teszi az online díjfizetést is, ugyanis elindítható vele az adott zónában a mobil parkolás. Ezen felül a projektbe bevont parkoló zónák elejére digitális táblákat is telepítenek, amelyek szintén folyamatosan jelzik, hogy az érintett területen éppen mennyi a szabad hely, így, bárki tájékozódhat arról, érdemes-e behajtania az adott zónába.

A rendszer telepítésére és üzemeltetésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határidejéig hét gazdasági társaság kért információkat a projektről, végül egy érvényes ajánlat érkezett be, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt-től. Az ajánlatot a bírálóbizottság elfogadásra javasolta, és kedden reggel a pécsi önkormányzat szakbizottsága is rábólintott, így a szerződés aláírását követően a Vodafone Magyarország építheti ki a pécsi belváros okosparkolási rendszerét.

A várhatóan februárban kezdődő munkálatokat az önkormányzat, a Biokom NKft., a Pécsi Városfejlesztési Zrt. és a kivitelező közösen úgy tervezték meg, hogy azok a lehető legkevesebb fennakadást, minél kevesebb kényelmetlenséget okozzanak. Természetesen a parkolóhelyeket a szenzorok telepítésének idejére le kell majd zárni, de egy időben ez csak kevés helyet érint, és a munka mindössze pár órát vesz igénybe, utána ismét használhatók lesznek a parkolók. Az egyes utcákban szakaszosan zajlik majd a telepítés napközben, a forgalom korlátozása nélkül.


További hírek

  Tíz év után újra népszámlálás
2022. 10. 03. 02:07 pecsi-hirhatar.hu
  A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul
2022. 10. 02. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Útjára indult a Szépkorú Hálózat
2022. 10. 01. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Az idei Villányi Vörösbor Fesztiválon gigantikus kultúrszüret lesz
2022. 09. 30. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Szeptember végén újra Kutatók Éjszakája
2022. 09. 29. 01:07 pecsi-hirhatar.hu
  Hiánypótló kardiológiai eszközök
2022. 09. 28. 01:05 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy kedvezménnyel látogathatók
2022. 09. 27. 01:04 pecsi-hirhatar.hu
  Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében
2022. 09. 26. 09:50 pecsi-hirhatar.hu
  Negyvenöt éve már Focusban
2022. 09. 22. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  A világjárvány után, idén újra külföldi férfikarok is érkeznek
2022. 09. 22. 21:15 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport