PÉCSI HÍRHATÁR - Összefonódó világok

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.07.12.
 Péntek
Ma Izabella napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 10. 25. 21:23     


Összefonódó világok
Egyetemisták és intellektuális képességzavarral élő személyek közös alkotásai szerepelnek egy különleges kiállításon

Összefonódó világok - Art Brut kiállítás a Pécsen a Zsolnay Kulturális Negyed Kemence Galériájában.


A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Fogd a Kezem Alapítvány már több mint nyolc esztendeje működik együtt. Az alapítvány intellektuális képességzavarral élő felnőtt ellátottjai és festő-szobrász szakos hallgatók minden félévben közösen vesznek részt az Art Brut elnevezésű szemináriumon, ahol közös alkotás keretében születnek festmények.

 

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézet Art&Science programja támogatásával megvalósuló tárlat és együtttműködés lehetőséget teremt arra, hogy az intellektuális képességzavarral élő felnőttek fejleszthessék művészi kifejezőképességüket, és egyben  az alkotási folyamaton keresztül részeseié válnak a terápiának is.  A szemináriumok során az alapítvány kliensei technikai tudást is elsajátíthatnak, míg a résztvevő festő szakos egyetemisták a közös alkotás révén ismerkedhetnek meg  a művészetterápia lehetőségével.


- Alapítványunk egyik fő tevékenysége a Munkaterápiás lehetőségek megteremtése intellektuális képességzavarral élők számára. Ennek azonban fontos része, hogy az ennek jegyében végzett munka egyfajta alkotás is, hiszen agyaggal, viasszal, újrahasznosított papírral dolgoznak. Ennek a mindennapokban is érezhető a terápiás hatása - hangsúlyozza Tóth Péter, a Fogd A Kezem Alapítvány intézményvezetője. -  Az egyetemmel való együttműködés egy plusz lehetőséget jelent az érdeklődő és tehetséges ellátotjainknak, akik a festészet révén számos értékes és fejlesztő hatású tapasztalatot szereznek. Az egyetemi hallgatók számára
egy ilyen lehetőség pedig fontos szemléletformáló erő azáltal, hogy alkalmuk nyílik arra, hogy fogyatékossággal élőkkel találkozzanak, együtt alkossanak velük.

Az Összefonódó világok - Art Brut címet viselő kiállítás az elkészült festményeken keresztül nyújt betekintést az Art-Brut! integrált művészeti szemináriumon folyó munkába. A tárlat az egymásra figyelés és az egymástól tanulás szellemében megélt alkotói jelenlét során készült képekből összeállított válogatás.


- Az alapítvány ellátottjai számára ez egy nagy lehetőség, nyitás a világra, megérkezés egy új intézménybe, ahol egyetemi légkörben, egyetemi körülmények között tudnak dolgozni - emeli ki  Zsin Bence, a szeminárium oktatója. - Én úgy látom, hogy tanulni vágyással érkeznek, kérdeznek, reagálnak, és a magasabb szintű művészi közeg fejlesztően hat rájuk. Ezek a művek ugyanolyan minőséget, esztétikai és élvezeti értéket képviselnek, mint bármelyik más alkotás. Egy külső szemlélő is talál benne olyan momentumot, amely őt megérinti. A mostani kiállításban, ami a legfrissebb munkákból nyújt át egy válogatást, megjelenik az a sokszínűség, személyesség és az a nyers kifejezőerő, ami jellemzi ezeket az alkotókat és alkotásaikat.

 

A kiállítás november 10-ig tekinthető meg.


További hírek

  Varázslat és fények ünnepe
2024. 07. 09. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében
2024. 07. 09. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Rekord létszámmal indulnak
2024. 07. 07. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
2024. 07. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken az élhető épített város
2024. 07. 04. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzben született lótuszvirágok
2024. 07. 03. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére
2024. 07. 02. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelem
2024. 07. 01. 21:39 pecsi-hirhatar.hu
  Ritka aranypénzt találtak a régészek
2024. 06. 29. 02:24 pecsi-hirhatar.hu
  Folytatódnak a feltárások
2024. 06. 28. 21:57 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport