PÉCSI HÍRHATÁR - Összehangolnák a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedéseket

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.01.22.
 Péntek
Ma Vince napja van.
Holnap Zelma napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 09. 04. 21:28     


Összehangolnák a koronavírus terjedése ellen hozott intézkedéseket
Az Európai Bizottság Európa Tanácsi ajánlásra irányuló javaslatot fogadott el annak érdekében, hogy biztosítható legyen a tagállamok által a koronavírus-világjárvány miatt hozott, a szabad mozgást korlátozó intézkedések uniós szinten történő összehangolása és egyértelmű kommunikálása a lakosság felé.

A cél a tagállamok által a koronavírus-világjárvány miatt hozott, a szabad mozgást korlátozó intézkedések uniós szinten történő összehangolása és egyértelmű kommunikálása a lakosság felé.


Az Európai Bizottság javaslata négy olyan kulcsfontosságú területet határoz meg, amelyen a tagállamoknak szorosabban együtt kell működniük. Úgy mint a közös kritériumok és küszöbértékek megállapítása a tagállamok számára annak eldöntéséhez, hogy indokolt-e utazási korlátozások bevezetése. E mellett ezen közös kritériumok elfogadott színkódok használatával történő megjelenítése a térképen, valamint a magas kockázatú területekről érkező utasok esetében alkalmazandó intézkedések közös kerete és végül a nyilvánosság egyértelmű és időben történő tájékoztatása az esetleges korlátozásokról.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy, egyértelműbb, kiszámíthatóbb szabályozásra van szükség az  unióban minden olyan intézkedés esetében, amelyik korlátozza a szabad mozgást tagállamai között, valamint azokon belül a koronavírus-járvány terjedése miatt. A tagállamoknak egyértelművé kell tenniük, az unió területén utazó embereknek, hogy az egyes országokban milyen szabályozás van éppen  érvényben. Ennek érdekében vezessenek be egységes színkódokat, hogy  az állampolgárok számára egyértelmű legyen, melyek a járvány szempontjából kockázatos területek Európában. Az uniós betegségmegelőzési és járványvédelmi központ iránymutatása alapján minden ország és régió zöld, sárga vagy vörös besorolást kapna a járványügyi helyzettől függően. Annak a véleményének is hangot adott, hogy Európában  a határokon átnyúló utazás szabadsága az egyik legnagyobb előny, amit  az unió nyújt az állampolgároknak. Milliókat érint ez,  munkavállalókat és diákokat egyaránt.

 

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos pedig azt  hangsúlyozta, hogy a bizottság  javaslatot tesz a tagállamainak egy, az utazási korlátozásokra vonatkozó jól összehangolt, kiszámítható és átlátható megközelítésre. Többek között, hogy ilyen korlátozásokat csak ott vezessenek be, ahol azokra ténylegesen szükség van, mindig a közegészség védelmét helyezve az első helyre. Ugyanis el kell kerülni a már amúgy is törékeny gazdaságok újabb zavarait, és nem szabad további bizonytalanságot okozni az uniós polgárok számára, akik már eddig is hatalmas áldozatokat hoztak, akik érthetően ezt várják el, miután hosszú hónapokig kényszerültek együtt élni a Covid19-cel.


A jogérvényesülésért felelős biztos, Didier Reynders mindezt a következőkkel egészítette ki, a világjárvány súlyosan érintette az EU-n belüli szabad mozgáshoz való jogukat az állampolgároknak. A mindennapos zökkenőmentes utazás többük életének szerves részét képezi – számukra a nemzeti szabályok kakofóniája rendkívül nagy terhet jelent. Cél az egyszerűsítés, éppen ezért olyan egyértelmű, megkülönböztetés nélkül alkalmazható kritériumokra tesz javaslatot a bizottság, amelyeket a tagállamok könnyen követhetnek és megfelelően kommunikálhatnak az európai polgárok felé.


Mindehhez Ylva Johansson uniós belügyi biztos a következőket tette hozzá, március óta a bizottság kidolgozta és megteremtette a tagállamok által követendő belső és külső határellenőrzési ajánlások szilárd alapját. Az újabb intézkedések ezekre az eredményekre épülnek, hogy teljes mértékben kiaknázhassuk schengeni térségünk előnyeit. Ezért egy egyértelmű „zöld, narancssárga, piros” rendszert kívánnak bevezetni, az egyedi intézkedések kaleidoszkópja helyett.a tagállamok által a koronavírus-világjárvány miatt hozott, a szabad mozgást korlátozó intézkedések uniós szinten történő összehangolása és egyértelmű kommunikálása a lakosság felé.


További hírek

  Sikkasztott, letartóztatták
2021. 01. 21. 19:15 pecsi-hirhatar.hu
  A párbeszéd folytatódik
2021. 01. 20. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  A modernizációban hisznek
2021. 01. 19. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Új európai Bauhaus
2021. 01. 18. 20:05 pecsi-hirhatar.hu
  Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
2021. 01. 15. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
2021. 01. 15. 19:32 pecsi-hirhatar.hu
  Dimenzióugrás az építészetben
2021. 01. 14. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021. 01. 13. 19:54 pecsi-hirhatar.hu
  A nukleáris ipar számos területén hasznosíthatják tudásukat
2021. 01. 12. 13:49 pecsi-hirhatar.hu
  Segítség a szellemitulajdon-jogok érvényesítéséhez
2021. 01. 11. 19:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport