PÉCSI HÍRHATÁR - Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.14.
 Vasárnap
Ma Marcell napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 10. 05. 13:50     


Őszi programkavalkád a pécsi múzeumokban
Új és különleges kiállítások, túrák, tárlatvezetések, előadások várják a látogatókat Pécsett a Janus Pannonius Múzeum kiállítási tereiben november közepéig.

November közepéig változatos programok sorát kínálja a Janus Pannonius Múzeum a pécsieknek és a városba látogató turistáknak.  

A Modern Magyar Képtárban Pinczehelyi Sándor Munkácsy Mihály-díjas  grafikus, festő  Karaténban címet viselő kiállítása látható. Október 7-én a Múzeum Galériában nyílik Az eredendő anyag című tárlat a magyar kerámiaművészetet megújító Siklósi Kerámia Szimpozionok (1969–1992) anyagából válogat – magyar és külföldi művészek alkotásaiból.

A Néprajzi Osztályon október 9-én a 30 éves pécsi Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszéket ünneplik, az ekkor nyíló  kiállítás a tanszéken végzett hallgatók munkái - fotó, képzőművészet, illusztrációk, restaurátori vizsgamunka - lesznek láthatók. A Képzőművészeti és a Néprajzi Osztály gyűjteményéből összeállított „Mindig nyíló virágok – A Zsolnay-lányok néprajzi gyűjtései” című kiállítás pedig október 14-étől Eszékre költözik, Diósviszlón pedig a Néprajzi Osztály a település szőlő- és borkultúrájával kapcsolatos fotótárlata ad módot a múltba való visszatekintésre.

Október 16-án a Tiétek is a múzeum című ingyenes programjaikkal fejezi ki köszönetét a múzeum azoknak - egészségügyi munkatársak, pedagógusok, rendfenntartók, szociális dolgozók -, akik a koronavírus-járvány ideje alatt a frontvonalban szolgáltak. Aznap 11 órától a Csontváry Múzeumban tárlatvezetést tartanak, majd délután háromtól a Szerecsen Patika kiállításának kulisszatitkaival ismerkedhetnek az érdeklődők, akik fürdősót is készíthetnek. Mindkét vezetésen - előzetes regisztrációt követően - legfeljebb húszan vehetnek  részt.

Október 22-én a „Parajmos – Roma holokauszt” kiállítás termei adnak helyet M. Krausnick – L. Rueggenberg: Else története című könyvének bemutatójának, amit filmvetítés és tárlatvezetés követ.

Novemberben több kiállítás nyílik a Néprajzi Osztályon. November 11-én a Szent Márton útja Baranyában, majd november 17-én a  90 éves Andrásfalvy Bertalan néprajztudós munkássága előtt tisztelgő „Jövőnk gyökerei – a népművészet kutatója” című tárlat, amit számos más program - könyv bemutatók, előadások, néptánc tanulás és táncház - színesít.

November 5-én 11 órakor a Vasvári-házban található kiállítótermekben  tárlatvezetés keretében tekinthetik meg az érdeklődők a Janus Pannonius Múzeum „Málenkij robot” című állandó kiállítását.
 
Akinek túrázni támadna kedve, az részt vehet az október 16-i Mindszenty-emléktúrán, amelynek résztvevői Hosszúhetényben találkoznak, majd a tájház megtekintése után indulnak tovább gyalogosan Püspökszentlászlóra, ahol felkeresik a település nevezetességeit. Hasonlóan érdekesnek ígérkezik a november 13-i, az orfűi malmoktól induló Márton-napi túra is, amelynek keretében a résztvevők az orfűi és a mecsekrákosi kápolnákban Szent-Mártonról emlékeznek meg.

Családi és gyermekprogramokat is kínálnak az őszi szünetre. Október 25-26-án, kétnapos történelmi kalandozásra hívják a 10-13 éves (5., 6. osztályos) gyerekeket, akik annak első  napján Pécsett és a múzeum kiállítótereiben kincskereső játékban, valamint múzeumpedagógiai foglalkozáson  vehetnek részt. Másnap, október  26-án  Gábor Olivér régész vezetésével túrázhatnak a Jakab-hegyre, ahol  a Zsongorkő mellett a vaskori sáncokat, és a Pálos kolostort is megtekintik.

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület is számos programot kínál október-novemberben. Október 18-án délután öt órakor „A vágyott (Testi és Lelki) szépség” címmel az angol preraffaelita festészet és annak  magyar vonatkozásairól a Civil Közösségek Házában tart előadást Tillai Gábor történész. Október 27-én délelőtt tíz órakor Az eredendő anyag-Siklósi Kerámia Szimpozionok kiállításon tart tárlatvezetést Nagy Márta keramikus.


További hírek

  Próbaüzem a pécsi pumpapályán
2022. 08. 08. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
2022. 08. 08. 02:28 pecsi-hirhatar.hu
  Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Útipatika-útmutató
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022. 08. 05. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges baktériumok ellen védő textilia
2022. 08. 04. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Ha augusztus, akkor orgona!
2022. 08. 03. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint hatszáz program az Ördögkatlanon
2022. 08. 02. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium
2022. 07. 28. 20:32 pecsi-hirhatar.hu
  Hidak építése és bővítése
2022. 07. 28. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport