PÉCSI HÍRHATÁR - Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.07.14.
 Kedd
Ma &Őrs napja van.
Holnap Henrik napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 05. 29. 20:12     


Öt éves az Ős-Dráva Látogatóközpont
Öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja az ormánsági Szaporcán.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Ős-Dráva Látogatóközpontja öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Szaporcán.


A látogatóközpont kialakításának  elsődleges célja, hogy kiállításaival, tanösvényeivel és interaktív játékok segítségével mutassa be az ártéri gazdálkodás szép hagyományait,az itteni vidék egykori életmenetét. Majorjában az őshonos magyar háziállatokkal ismerkedhetnek meg az ide látogatók, az udvarban több állomáson végighaladva megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtéssel és annak fontosságával. Az Ormánságban megtalálható gyógynövények sokszínűségéről  is képet kaphatnak, ahogy a helyi adottságokhoz alkalmazkodó gazdálkodásáról.

 

Népszerű helyi szólássá vált, hogy „Sok víz lefolyt azóta a Dráván!”. Az itt haladó folyó valóban sok vizet szállít, emellett rendkívül fontos szereplője a helyi ökoszisztémának. Az évszázadok során kialakult szigetek, mocsarak, holtágak mind-mind különleges kincsei a természetünknek, melyeket érdemes szemügyre venni. Az ártéri világ gazdag madarakban,  a  tanösvényeken több helyen is megleshető, hogyan fogyasztják el eleségüket.


Az elmúlt öt évben a látogatóközpont fontos színhelyévé vált a néprajzi hagyományok felelevenítésének, a környezeti nevelésnek, és az elmúlt években számos alkalommal rendezték meg ott a Magyar Pásztorkutyák Terelőverseny egyik fordulóját, ami mára  családi programmá nőtte ki magát.

 

A koronavírus járvány miatt  igazgatóság bemutatóhelyei is zárva tartottak, azonban a részleges újranyitásnak köszönhetően a szabadtéri látványosságok ismét látogathatók. Az  Ős-Dráva Látogatóközpont május 23-án indult programsorozata a növény- és állatvilág titkait mutatja be. Első alkalommal, az állattartó major új jövevényeit vehették szemügyre a vendégek, s hallgathattak meg egy  sok érdekességet tartalmazó előadást az ártéri gazdálkodás állattartáshoz kapcsolódó elemeiről.


Május 30-án a gyógynövényeké lesz a főszerep, ekkor minden látogató elkészítheti a saját gyógynövényes szappangolyóját.  Június 6-án a nemzeti park madaraival lehet megismerkedni, a madárgyűrűző program kicsik-nagyok számára egyaránt izgalmasnak ígérkezik.
Az idén februárban született shagya arab kiscsikót pedig aa június 13-i programon  lehet majd közelről is megtekinteni,  valamint a  fogatoláshoz és a lovagláshoz használt lószerszámokat is megismerhetik  a látogatók,  a lovak felszerszámozására is sor kerül. A nyár eleji programok sorát a június 20-i gyurgyalag-kereső séta zárja, amikor madarász szakember kalauzolásával lehet megfigyelni e színpompás madarakat.


További hírek

  Feltehetően öngyilkos lett Bogdán László, Cserdi polgármestere
2020. 07. 14. 10:23 hirhatar.hu
  Ismét bejelentették a karantén-helyzetet Magyarországon
2020. 07. 13. 10:34 pecsi-hirhatar.hu
  Lemerünk ülni a kedvenc padunkra?
2020. 07. 08. 21:32 pecsi-hirhatar.hu
  Osztálykirándulás helyett perre mennek a pécsi gimnazisták
2020. 07. 08. 17:54 hirhatar.hu
  Híd a munkahelyekhez
2020. 07. 06. 20:18 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét látható a Spirál
2020. 07. 05. 19:48 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz nyári színház Pécsen
2020. 07. 03. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Az Odú-egy különleges installáció
2020. 07. 02. 14:29 pecsi-hirhatar.hu
  Pécs Nyitva
2020. 07. 01. 14:27 pecsi-hirhatar.hu
  Az első mini KRESZ-Ovi
2020. 07. 01. 08:12 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport