PÉCSI HÍRHATÁR - Ötre nőtt a számuk

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.11.19.
 Hétfő
Ma Erzsébet napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 08. 19. 21:10     


Ötre nőtt a számuk
Bizalmas részletek tudhatók meg a mecseknádasdi németek lelkéről az ötödik német nemzetiségi tanösvényen.

Folyamatosan bővül a magyarországi német tanösvények hálózata, augusztus 18-án átadták a legújabb – immár ötödik – tematikus útvonalat.


Az interaktív elemekkel, különféle installációkkal és vezetőfüzettel tarkított mecseknádasdi ösvény a településen élőkre jellemző „néplelket” mutatja be, a közös érzéseket, hangulatokat, rokon- és ellenszenveket, szokásokat.


Ugrás volt az ismeretlenbe, amikor a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2015-ben felkért két települési német önkormányzatot – a somberekit és a pilisszentivánit –, hogy azok egy próbaprojekt keretében készítsék el a maguk német nemzetiségi tanösvényét. Az elsőként kialakított kettő felülmúlta az előzetes elképzeléseket, a helyi intézmények és civil szervezetek társadalmi munkájának eredményeként különleges, a községek németségére jellemző értékeket sikerült felkutatni.


A kezdeményezés működőképességét igazolta az idő, hiszen a mindössze néhány száz méteres ösvények látogatottsága az elejétől fogva folyamatosan nő. Az országos német önkormányzat így továbbvitte a projektet, ez év tavaszán elkészült a tarjáni, röviddel azután a fekedi, s augusztus 18-án pedig az első vezetést tartották a mecseknádasdi tanösvényen. Az átadó ünnepség egyben egy háromnapos jubileumi ünnepségsorozat része is volt, ugyanis pontosan 300 éve annak, hogy a helyiek németországi Frammersbach községből származó ősei e baranyai faluban leltek új hazára.


A tanösvény létrehozásában sokan kivették a részüket - a helyi nyugdíjasok, táncosok, borászok, zenészek, önkéntes tűzoltók, iskolások, óvodások, vállalkozók, magánemberek - , valamint Frey Mária szakértő. A munkálatokat a német önkormányzat irányította.. A költségek jelentős részét az a 6000 eurós támogatás fedezte, amelyet a Német Szövetségi Belügyminisztérium az országos német önkormányzaton keresztül különített el e célra, amit mecseknádasdiak jelentős önrésszel egészítették ki.


– Településünk vezetésének egyik legfontosabb célja az, hogy a helyben élő németség beolvadását többféle eszköz segítségével lassítsa – hangsúlyozta az ünnepségen Wekler Ferenc polgármester.


A köszöntőt követően hétállomásos időutazásra invitálták a vendégeket. Három nemzedék tagjai voltak a tanösvény alkalmi idegenvezetői. Útközben Christian Holzemer, a németországi testvértelepülés, Frammersbach elöljárója szólt az egybegyűltekhez. Egyebek mellett arról beszélt, hogy  közös gyökereire is emlékeznek a tanösvény átadásával egy időben. Kitért arra is,  jónak . tartja, hogy a  mecseknádasdiak foglalkoznak azzal a kérdéssel, honnan érkeztek, és az is jó, hogy beszélgetnek arról, hogy a múltban mi minden kötötte össze a két települést. Szólt arról is, hogy hoztak meglepetésként  egy tölgyfacsemetét, hogy együtt ültessék el, s emlékeztessen arra, bár mindig új gyökereket kell eresztenünk, de sosem szabad elfelejtenünk a régieket.  


Áldás, avagy az isteni gondviselés ajándéka; alázat, avagy az Istenbe vetett hit és vallásosság; tehetség, amit a születésünk óta magunkban hordozunk; kitartás, amire a család nevelt bennünket; hozzáállás, ahogyan a dolgunkat végezzük; érték, amit az életben fontosnak tartunk; és hála, az, hogy semmit nem veszünk természetesnek: az ösvényt végigjárva a nádasdi néplélek e hét kulcsfogalmával ismerkedhetik meg a tanösvényt végigjárók, mégpedig a legkülönbözőbb témákkal kapcsolatban.


Megtudhatják többek között, hogy voltak idők, amikor a faluban egyszerre 41 kőfaragó dolgozott; vagy hogy az egykori javasasszony milyen gyógymódokat alkalmazott bizonyos súlyos gyermekbetegségek ellen. „Ma már hálát adtál?” – az egyik állomáson például ezt a kérdést szegezik a látogatónak, gondolkodásra késztetve őt arról, hogy a nádasdiak hálával teli, istenfélő beállítottsága vajon milyen hatással lehetett az egyénre és a közösségre.


A sor itt nem fejeződik be, már készül a következő három német nemzetiségi tanösvény, mégpedig Bátaszéken, Bándon és Csolnokon.
(fotó: Glasz György )


További hírek

  A feketepiacon három milliót fizetnének érte
2018. 11. 17. 21:00 pecsi-hirhatar.hu
  Mecseki tigris, volt, vagy mégsem?
2018. 11. 17. 02:46 pecsi-hirhatar.hu
  Helyi projekteket támogatnak, helyben gyűjtött adományokból
2018. 11. 16. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Ahmet Güneştekin festményei a Vasarely Múzeumban, Pécsett
2018. 11. 14. 16:05 pecsi-hirhatar.hu
  Tényleges életfogytiglan a kegyetlen gyilkosnak
2018. 11. 13. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  Sokszínű fugaformák
2018. 11. 11. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  A világ élvonalában a magyar vetőmag ágazat
2018. 11. 10. 22:46 pecsi-hirhatar.hu
  Pénzügyi labor a közgázon
2018. 11. 09. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  A Tündérkert ezüstje Pécsett
2018. 11. 08. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  SELFIE a digitális oktatás, tanulás támogatására
2018. 11. 07. 02:38 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport