PÉCSI HÍRHATÁR - Páratlan kezdeményezés

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.01.27.
 Péntek
Ma Angelika napja van.
Holnap Károly, napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 12. 02. 20:15     


Páratlan kezdeményezés
Páratlan kezdeményezés a hazai felsőoktatási intézmények gyakorlatában az „Aukció 2022”. Az aukción elkelt művekből befolyt összeg egy részét az alkotók kapják meg, a jelentősebb hányad Pécsett az egyetem művészeti karát illeti meg, amelyet eszközfejlesztésere fordíthat.

Az „Aukció 2022” – noha nem előzmény nélküli – egy egészen páratlan kezdeményezés a hazai felsőoktatási intézmények gyakorlatában.

 

Az aukció elsődleges célja, teret adni az alkotásoknak, művészeti szellemi termékeknek. Ösztönözni és bátorítani a képzőművészetre nyitott embereket, hogy bizalommal forduljanak a fiatal alkotók és a műfaji kísérletek felé, amelynek eredményeként nagyobb esélyekkel indulhatnak a művészeti piacokon való megmérettetésen. A kiállítással egybekötött aukció ugyanakkor, egy megszokottól eltérő, progresszív térbe is helyezi, láttatja a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karát, hiszen a kulturális alapú kreativitás, technikai készség, szakértelem, művészi tehetség aligha bontakozhat ki elősegítő, dinamizáló társadalmi környezet nélkül.
 
Az „Aukció 2022” ötlete nem idegen a pécsi képzőművészeti életétől. A város művészeti hagyományai, annak progresszív jellege, az egyetemi háttér, a városban élő művészek, mind mind  meghatározó elemei az ilyen jellegű események megszervezésének, létrejöttének.

Ma már jegyzett és több, pályája elején lévő, feltörekvő képzőművész a Művészeti Kar szellemi/kreatív műhelyeiben folytatta, vagy folytatja jelenleg is tanulmányait, annak műtermeiben alkotva, hozzák létre hagyományos és modern technikák alkalmazásával alkotásaikat. Az ily módon, évtizedek alatt felhalmozódott művek nem pusztán egy hallgatói időszakra jellemző kor lenyomatai, kísérletei, hanem izgalmas művészeti alkotások is. A gyűjtemény őrzője a Művészeti Kar, tulajdonosa a Pécsi Tudományegyetem.


Mint Bódis József, az „Aukció 2022” ötletadója és egyben védnöke, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, egyre nő azok száma, akik szívesen áldoznak a képzőművészetre. Egyre bővülő, izgalmas, sokszínű közeg felbecsülhetetlen értéket képvisel a kortárs képzőművészetben, amelybe  a művészek mellett beletartoznak a kurátorok, kritikusok, műkereskedők, galériák, konzultánsok, de még a művészeti élet fenntartói, a művészet fogyasztói, a műkedvelő közönség is.

Hangsúlyozta, lényegében, az „Aukció 2022” ennek a kedvező jelenségnek  a leképezése. Többek közt ezért is vontak be a munkába olyan kurátorokat, akik  meghatározó képviselői a múzeumi- és galériahálózatnak, valamint a műkereskedelemnek, valamint elismert  művészettörténészek, elméleti szakemberek.

Kitért arra is,  Pécs kulturális decentrum szerepe nem mítosz, hanem valóság. Tudományos és kulturális intézményhálózata figyelemreméltó, de kétségtelen tény az is, hogy a kortárs művészetekre nyitott polgárok, vásárlók, művészetpártolók azok, akik dinamizmusban tarthatják ezt a hálózatot.

 

Az aukció kiállításának anyaga személyesen is megtekinthető december 9-én 10:00 órától a Kodály Központ F 08-as teremben, maga az aukció pedig aznap 17 órakor kezdődik ugyanott. ( fotó: Csortos Szabolcs)


További hírek

  KÓTA-díjas Pécsi Vonósok
2023. 01. 26. 13:59 pecsi-hirhatar.hu
  Nem csak szívhez, de szívről is szól
2023. 01. 24. 09:24 pecsi-hirhatar.hu
  Szobrot állítanak Grastyán Endrének
2023. 01. 23. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Az idei év Tüke díjasa Kertész Attila karnagy
2023. 01. 22. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  „Határtalan” Vince nap a szőlőbirtokon
2023. 01. 20. 20:08 pecsi-hirhatar.hu
  Tiszteld az életet! “Ne ölj!”
2023. 01. 18. 20:16 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy léptekkel haladnak előre
2023. 01. 17. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét Pécsen rendezték meg
2023. 01. 15. 20:18 pecsi-hirhatar.hu
  Ölt a próbaidős ápoló
2023. 01. 13. 20:35 pecsi-hirhatar.hu
  Százéves szövőszékeket keltettek életre
2023. 01. 12. 21:06 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport