PÉCSI HÍRHATÁR - Pécsett jött létre az ország első pacemaker- és ICD távambulanciája

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.20.
 Csütörtök
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 07. 16. 22:21     


Pécsett jött létre az ország első pacemaker- és ICD távambulanciája
Magyarországon elsőként a Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinikáján ültettek be telemetriás ICD-t 2003-ban.

A Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinikáján ültettek be Magyarországon elsőként telemetriás ICD-t 2003-ban.


Az első telemetriás ICD beültetését követően, most újabb újítást vezettek be, A Szívgyógyászati Klinika, a Sürgősségi Orvostani Tanszék és a Medtronic Hungária Kft. együttműködésével létrejött az ország első pacemaker- és ICD távambulanciája. Az ICD (implantálhatócardioverterdefibrillátor) egy speciális pacemaker, ami nemcsak a lassú szívműködés kivédésére képes, hanem az igen magas pulzusszámmal járó, életveszélyes szívritmuszavarok megszüntetésére is alkalmas. Felépítését tekintve a pacemakerekhez hasonlóan egy generátorból és a hozzá csatlakoztatott elektródákból áll. A bőr alá ültetett generátor azonban nagyobb méretű a hagyományos pacemakerekhez képest, illetve az elektróda is összetettebb felépítésű.


„A pacemakerrel és az ICD-vel élők távmonitorozása hosszú múltra tekint vissza a pécsi klinikán, mára már mintegy 700 beteget tudunk teleambuláns keretek között ellenőrizni. Vizsgálni tudjuk a készülék beállításait, a generátor állapotát, rendelkezésre állnak automata mérési eredmények, továbbá látjuk az esetleges ritmuszavarokat is” - mondta el dr. Vilmányi Gábor rezidens orvos, a pacemaker munkacsoport tagja.


Kitért arra is, a PTE Sürgősségi Betegellátó Osztályára telepített rendszer újítása, hogy a gyártó minden pacemakerét és ICD-jét automata módon ellenőrizni lehet, így a beteg mozgatása nélkül tudják segíteni a sürgősségin dolgozók munkáját. A szolgáltatást azok a páciensek is igénybe vehetik, akik nem rendelkeznek saját távmonitor egységgel. A rendszer legnagyobb előnye, hogy a vizsgálat nem igényel semmilyen különleges képzettséget, teljesen automatizált, így azok is hasznos információkhoz juthatnak, akik egyáltalán nem foglalkoznak pacemaker- vagy ICD-terápiával.


A Medtronic egyedi távmonitorozó rendszere nagy segítség lehet ismeretlen eredetű rosszullétek, eszméletvesztések hátterében álló ritmuszavarok regisztrálásában, de akár a készülék-diszfunkciók kizárására is alkalmas lehet. A berendezés segítségével az orvosok gyorsabban tudnak diagnózishoz jutni, megrövidítve a várakozási időt, javítva ezzel a betegek elégedettségét, és nem utolsósorban gyorsan kiküszöbölhetők a potenciálisan életveszélyes szituációk is.nA próbaidőszak során szerzett pozitív tapasztalatok alapján tervezik a távambuláns hálózat kibővítését is.


„Büszkék vagyunk arra, hogy a VDD-pacemaker, a telemetriás ICD, és korunk leginnovatívabb reszinkronizációs kezelésének (LOT-CRT) a meghonosítását követően a telemedicina területén is tudunk újat mutatni. Bízunk abban, hogy Magyarország egyik legnagyobb pacemaker- és ICD centrumaként tovább tudjuk növelni gondozott betegeik biztonságát és elégedettségét” - tette hozzá dr. Vilmányi Gábor.


További hírek

  Luxus Mercedesre is tellett a haszonból
2024. 06. 20. 11:18 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport