PÉCSI HÍRHATÁR - Programozásban a pécsiek voltak a legjobbak

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.11.28.
 Hétfő
Ma Stefánia napja van.
Holnap Taksony napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 01. 08. 02:02     


Programozásban a pécsiek voltak a legjobbak
Egy magasraktár-rendszerben több különböző munkadarabot kellett megkeresniük és ezeket adott sorrendben kipakolni a szállítószalagokra a XXVI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó verseny résztvevőinek, mindezt PLC-vel, azaz az iparban használt programozható logikai vezérlővel.

Az iparban használt programozható logikai vezérlővel egy magasraktár-rendszerben több különböző munkadarabot kellett megkeresniük és ezeket adott sorrendben kipakolni a szállítószalagokra a XXVI. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó verseny résztvevőinek.

A műszaki felsőoktatási intézmények hallgatóinak  háromnapos megmérettetésen a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának villamosmérnök-hallgatói az első és a harmadik helyezést is megszerezték. Sikerükben nagy szerepet játszott a gyakorlatorientált képzés, amelynek során helyzetekkel, feladatokkal találkoznak már az egyetemen a leendő mérnökök, amilyeneket a diploma megszerzését követően, munkájuk során is meg kell oldaniuk.  

A PLC főként az ipari alkalmazásoknál használt programozható logikai vezérlő, a villamos-energiával működtetett folyamatok irányításában részt vevő berendezés, egyfajta programozható logikai egység. Bonyolult rendszerek, például szerszámgépek, gyártósorok működtetésénél alkalmazzák az önálló szabályozással is rendelkező egységek munkájának összehangolásához. A versenyzőknek az elméleti feladatok mellett PLC vezérléshez kellett programot írniuk, amivel a helyszínen megismert feladványt kellett megoldaniuk.

A megmérettetésen valós és virtuális technológiával is dolgoztak a versenyzők, utóbbit egy szimulátor által jelenítették meg. A feladat megoldását nehezítette, hogy a hallgatók csak időszakosan fértek hozzá a technológiához, így sokszor csupán perceik voltak arra, hogy leteszteljék a valóságban, tényleg működik-e az elméletben megírt programjuk.

Hallgatóink roppant lelkesek voltak az idén néhány hétre zsugorodott felkészülés során, rengeteg időt szántak a PLC-programozásra. Emellett az is sokat számít, hogy tisztában legyenek azzal, mi vár rájuk a versenyen, hogyan kezeljék a váratlan helyzeteket, milyen sorrendben, milyen időbeosztással oldják meg a feladatokat. Mivel mindegyik PLC-nek más a programozása, más a környezet, a nyelv, a sajátosságai, ez nehezíti a felkészülést, bár idén a versenykiírás biztosította, hogy az egy egyetemről induló két csapat akár azonos gyártótól származó PLC-t használjon. A logikai érzék és a logikus gondolkodás azonban elengedhetetlen a jó eredményhez – adott betekintést Malkó Tibor, a csapat felkészítő tanára abba mire helyezték a hangsúlyt a versenyre történő felkészülés  során.  

Ezt a versenyt több mint negyedszázada rendezik meg, és kiváló lehetőség a hallgatók számára a megmérettetésre, továbbá szembesülhetnek azzal, hogy az elméletben, az iskolapadban tanultakat hogyan tudják áthelyezni a gyakorlatba. Hiszen a versenyszituációkban valóságos ipari folyamatokat kell PLC-vel megoldaniuk. A PTE MIK villamosmérnöki képzése a kezdetektől azt tűzte ki céljául, hogy egy erősen gyakorlatorientált oktatást biztosítson a hallgatóinak, és hogy ebben hol tartunk, azt jól visszaigazolja ez a verseny – emelte ki dr. Kvaszincza Zoltán, a PTE MIK Villamos Hálózatok Tanszékének a tanszékvezetője.

Kitért arra is, a MIK-es hallgatók korábban is jól szerepeltek az Ajtonyi programozó versenyen, a pandémia előtti években többször a pécsi csapat állhatott a dobogó legfelső fokára. A versenyekre való felkészülést a szoros ipari partneri kapcsolatok mellett – van olyan vállalkozás, amelyik speciális képzést tart a hallgatóknak – a kiválóan felszerelt egyetemi laborokban elvégzett mérések, a konkrét feladatmegoldások is támogatják. A pécsi képzés sajátossága a gyakorlatorientáltság, valamint hogy naprakész, EU-konform tudást biztosít a leendő villamosmérnököknek. Az ipari szférából meghívott vendégelőadók, a tanulmányutak és a szakmai gyakorlatok az itt végzetteket ahhoz is hozzásegítik, hogy ipari környezetben lássák elméleti ismereteik megvalósulását és már az egyetemi évek alatt felkészülhessenek a szakmai kihívásaikra.


További hírek

  A család a legfontosabb
2022. 11. 28. 11:51 pecsi-hirhatar.hu
  Villányi Franc ünnep hetedszer
2022. 11. 26. 09:20 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
2022. 11. 25. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai méz jár a véradásért
2022. 11. 24. 01:33 pecsi-hirhatar.hu
  Cipős doboz, tele ajándékkal és szeretettel
2022. 11. 23. 16:09 pecsi-hirhatar.hu
  Sport és Szabadidőpark épül Zengővárkonyban
2022. 11. 22. 16:11 pecsi-hirhatar.hu
  Churchill és Garbo
2022. 11. 19. 08:47 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsett a Kulcskeresők
2022. 11. 17. 01:55 pecsi-hirhatar.hu
  Szaktudásukkal segítenek civil szervezeteknek
2022. 11. 15. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét fogadja a híveket a pécsi Lyceum templom
2022. 11. 15. 13:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport