PÉCSI HÍRHATÁR - Robotok segíthetik a betegellátást

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.07.01.
 Péntek
Ma Annamária napja van.
Holnap Ottó napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 01. 05. 19:59     


Robotok segíthetik a betegellátást
Két évvel ezelőtt, 2020-ban indult, idén decemberben záruló „Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okos eszköz- és Technológia Fejlesztő Központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen” (Kompetencia Központ) projekt közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

A Pécsi Tudományegyetem, a 4iG NyRt., valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. egyebek mellett egy világújdonságnak számító bio informatikai elemző programcsomagon, és robot eszközökkel támogatott ápolási lehetőségen dolgozik.

A klinikai vizsgálatok során hatalmas mennyiségű adat keletkezik, amelyek kezelése, strukturálása körülményes. Az okos technológiák térnyerése az egészségügyben megoldást nyújt erre a problémára, mivel korszerű eszközökkel hatékonyan lehet adatokat gyűjteni az egyének egészségi állapotáról, melyeket fejlett analitikai megoldásokkal feldolgozva célzott visszacsatolást lehet adni a betegek, az egészségügyben dolgozók számára. Ez az orvosi gyakorlat átalakulásához is vezet, és támogatja az előtérbe került személyre szabott orvoslást. Az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan növekvő költségei és az ágazat korlátos erőforrásai miatt szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása, amelyet a molekuláris orvoslás fejlődése is tovább erősít.

„A projekt fejlesztése során ezeket a trendeket és kihívásokat vettük figyelembe. Ezért egy olyan Kompetencia Központot kívánunk létrehozni, amely az ipari szereplőkkel együttműködve képes innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani, és ezeket új egészségügyi technológiák és szolgálatások fejlesztésére felhasználni” – mondta el Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

„További cél, hogy olyan adatalapú egészségügyi szolgáltatások kialakítását valósítsa meg, amelyekkel az egészségügyi ellátás hatékonyabban szervezhető, az egyetem és a környezetében működő egészségügyi szolgáltatók ellátási terhei mérsékelhetők és források szabadíthatók fel” -  emelte ki  Prof. Dr. Wittmann István, a projekt szakmai vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Kompetencia Központ igazgatója.

Hozzászólásában kitért a kompetencia központ működésére, valamint ismertette annak céljait is, amelyek között szerepel az egészségügyi technológia- és okoseszköz-fejlesztésekhez minőségi, valid, egészségügyi adatokat tartalmazó digitális egészségügyi ökoszisztéma létrehozása. Ehhez olyan kompetenciákat kívánnak kialakítani, amelyek a K+F+I keretében kidolgozásra kerülő egészségügyi technológia-fejlesztéseket adatokkal, és azokra épülő analitikai megoldásokkal legyenek támogathatók, minderre szorosan együttműködve ipari partnerekkel kerüljön sor. Az így létrejövő fejlesztések országhatárokon átnyúló, nemzetközi együttműködések kialakításához teremthetik meg az alapokat, bekapcsolva ezzel a kompetencia központot a nemzetközi kutatóhálózatokba.

 

Hosszú távon  a célok között szerepel, egy piaci alapon működő, önfenntartó kutatási hálózat kialakítása.


További hírek

  Megújul a Pécsbányai Közösségi Ház
2022. 06. 20. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Fantáziavilággá válik a pécsi belváros
2022. 06. 19. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Sztárfellépőket és szabadtéri mozit hoz a Sétatér Fesztivál
2022. 06. 19. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  A virtuális valóságot összekötötték egy fizikai eszközzel
2022. 06. 19. 22:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pécsi táncünnep idén is számos műfajból kínál válogatást
2022. 06. 19. 22:10 pecsi-hirhatar.hu
  Több száz program a jubileumi, 15. Ördögkatlanon
2022. 06. 19. 21:55 pecsi-hirhatar.hu
  Újra itt a Múzeumok éjszakája
2022. 06. 19. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Petőfi 200 kiállítás
2022. 06. 19. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  „Csobbanj be a múzeumba!”
2022. 06. 18. 13:29 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult a Balokány-liget
2022. 06. 17. 21:14 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport