PÉCSI HÍRHATÁR - Rotary nyílt napok

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.02.24.
 Hétfő
Ma Mátyás napja van.
Holnap Géza napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 07. 21:04     


Rotary nyílt napok
A Magyarországi Rotary Klubok Szövetsége május 7-12. között nyílt napokat szervez hazánk 38 városának 54 Rotary klubjában.

Május 7-12. között nyílt napokat szervez a Magyarországi Rotary Klubok Szövetsége  a hazán 38 városában működő 54 Rotary klubban.

Az eseménysorozat  célja bemutatni a közösségi szinten megvalósuló felelősségvállalás fontosságát és erejét, valamint a rotary mozgalom eddig elért helyi, országos és nemzetközi eredményeit, jövőbeni elképzeléseit. A Rotary elsősorban a helyi közösségek támogatására szerveződik, de vannak sikeres világméretű programok is, amelyekben együttesen vállal, vállalt aktív szerepet az összes klub és rotarysta. Ilyen például: a gyermekbénulás visszaszorítása, a malária elleni küzdelem, a tiszta víz elérhetővé tétele a rászorulók számára, valamint az oktatás és a képzés kiterjesztése a legszegényebb országokban, vagy éppen a környezetvédelem, amelynek jegyében minden tag  egy-egy fát ültetett el,  egymillió-kétszázezret.

A magyar tagok és klubok az elmúlt  évtizedben több milliárd forintot fordítottak környezetük megsegítésére. Tevékenységükkel részt vettek az Észak-magyarországi árvízkárosultak megsegítésében, a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak támogatásában. E mellett számos kórház, gyermekintézmény, idősotthon eszközeinek fejlesztésében,  valamint több száz rászoruló gyermek nyári táboroztatásában. Évente 40 középiskolás vehetett részt egy éves oktatási ösztöndíj programjában. A világméretű faültetésben is aktív szerepet vállaltak, az elmúlt esztendőben például 2400 fával.  A „Gift of Life” „Ajándékozz életet!” programon keresztül pedig több mint 100 határon túli gyermek szívműtétjéhez  járultak hozza, teremtették meg ezek anyagi hátterét.

A rendezvénysorozatnak éppen ezért nem titkolt célja , ezen misszió, életforma terjesztése, megismertetése. Bár már jelenleg is számos  jelentős  eredményt ért el  a szervezet, a  további célkitűzések megvalósításához nagyban hozzájárulna, ha még többen csatlakoznának ezen a közösséghez. S miután manapság egyre többen - vállalkozások, magánszemélyek - ismerik fel a társadalmi felelősségvállalás fontosságát, éppen ezért olyan tevékenységeket vállalnak fel, amelyekkel hozzájárulnak a nehéz helyzetben lévők megsegítéséhez, vagy éppen egy hosszú távon is élhető világ megteremtéséhez. Szép számmal akadnak olyan szervezett akciók, amiben alkalmi jelleggel több százan vesznek részt, de  számos sikeres vállalati programról is lehet hallani, amelyek mind-mind egy meghatározott ügyet szolgálva ezrek életére, vagy valamennyiünk környezetére hatnak kedvezően.

 

Felismerve, hogy a felelős gondolkodásra mindig szükség lesz 1905-ben négy chicagói üzletember megalapította a rotary mozgalmat. Ennek lényege, hogy egy klubba szerveződve végeznek társadalmi munkát olyan emberek, akiknek ez a tevékenység életük szerves részét jelenti. Az alapítók úgy tartották, és hittek abban, hogy egy közösség tagjaként meghatározóbb sikerek érhetőek el. Az első Rotary Klub megalakulását követően széles körben kezdett terjedni, jelenleg a világon közel 200 országban 1 200 000 taggal 35 000 klub működik. Hazánkban 93 évvel ezelőtt alapították meg az első klubot, és mára 38 városban (mind a 19 megyében) 54 tevékenykedik 1200 taggal.

A Rotary világszervezete tanácskozási joggal rendelkezik az ENSZ-ben és klubjaiban olyan neves és ismert személyiségek is végezték már jószolgálati tevékenységüket, mint – a teljesség igénye nélkül; Neil Armstrong, John F. Kennedy, Winston Churchill, Albert Schweitzer, Margaret Thatcher, Ferenc Pápa. A magyar tagok között az egyik legismertebb Szent-Györgyi Albert, aki a szegedi klub vezetője is volt. Többek között említhetnénk még Bláthy Ottót, Móra Ferencet, Lehár Ferencet, Törley Artúrt, Glatz Oszkárt, de a sor koránt sem teljes.


További hírek

  Digitális megoldásokra épülő európai társadalom
2020. 02. 23. 20:17 pecsi-hirhatar.hu
  Jövőre a kerékpárosok városa lehet Pécs
2020. 02. 22. 20:26 pecsi-hirhatar.hu
  Hogyan tervezz egyedi fényképes telefontokot?
2020. 02. 22. 19:52 pecsi-hirhatar.hu
  Miről ismerhető fel egy jó minőségű kutyaeledel?
2020. 02. 22. 19:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kendermagolaj? Ismerd meg Te is a félreértett csodanövényt!
2020. 02. 22. 19:38 pecsi-hirhatar.hu
  Adatok, merevlemezek tűntek el
2020. 02. 21. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Pontosabb felvételek csökkentett sugárdózissal
2020. 02. 20. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Húsz évre is rács mögé kerülhetnek a műtrágyás áfa-csalók
2020. 02. 19. 15:19 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a Duna szigetei
2020. 02. 18. 22:21 pecsi-hirhatar.hu
  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport