A közfoglalkoztatás keretében savanyító üzemet hozott létre Komló önkormányzata.
Újabb elemmel bővül Komlón a közfoglalkoztatás, savanyító üzem létesült a városban. A helyi alapanyagokból készülő, évi több ezer üveg savanyúságot megye szerte értékesítik majd.
Komlón a közmunkaprogram keretében mintegy másfél hektáron három éve termelnek már zöldséget, amelynek feldolgozására az önkormányzat savanyító üzemet hozott létre. A Kossuth utca egyik üresen álló üzlethelyiségében - a Piramisházként ismert épület földszintjén – kialakított feldolgozóban jövő tavasztól 12 ember dolgozhat. A tervek szerint az üzemben májustól októberig folyna a munka. Elsősorban uborka, alma- és cseresznyepaprika feldolgozását tervezik, de más különlegességek is szerepelnek az elképzelések között. Az ebben az esztendőben megkezdett próbagyártás során mintegy 1500 üvegnyi savanyúság készült. Az üzemben a tervek szerint évente ennek többszörösét, 6-7000 üveg savanyúságot gyártanak majd.
Mint Polics József, Komló polgármestere elmondta, a város egyfajta értékteremtő lehetőségként tekint a közmunkára, amelyből a lehető legtöbbet szeretné kihozni.
- Ezek a programok egyszerre kínálnak munkát és jelentenek bevételt, emellett pedig esélyt a városnak, hogy kihasználjon olyan területeket, amelyek eddig parlagon hevertek – emelte ki Polics József. - Már eddig is a lehető legszerteágazóbb tevékenységekkel próbálkoztunk a betonelemgyártástól a tésztaüzemig. Ebbe a sorba illeszkedik a savanyító üzem is.
A komlói savanyúságokat elsősorban a szintén a közmunkaprogramban működtetett szociális boltban lesznek megvásárolhatók, valamint viszonteladói hálózaton keresztül további 13 helyen lesznek kapható. A hat komlói bolt mellett többek között Pécsett és Villányban is. Az eladásból származó bevételt visszaforgatják, idén például a szociális bolt fejlesztésére fordítják.