PÉCSI HÍRHATÁR - Segítség az egészségügynek

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.05.
 Vasárnap
Ma Vince napja van.
Holnap Vilmos, Bíborka napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 03. 22. 21:05     


Segítség az egészségügynek
Vadonaúj egészségügyi rescEU-készletet alakít ki az Európai Bizottság,a COVID-19 világjárvány kapcsán ezzel kíván segítséget nyújtani az uniós országoknak.

Az Európai Bizottság vadonaúj egészségügyi rescEU-készletet  alakít ki,a COVID-19 világjárvány kapcsán ezzel kíván segítséget nyújtani az uniós országoknak.

Lélegeztető gépekből, védőmaszkokból és egyéb egészségügyi eszközökből álló stratégiai rescEU-készlet kialakításáról döntött az Európai Bizottság, a COVID-19 világjárvány kapcsán ezzel kíván segítséget nyújtani az uniós országoknak.

Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, a sürgősségi egészségügyi eszközök vadonatúj közös európai tartalékával uniós szintű szolidaritás valósul meg. A tartalék létrehozása valamennyi tagállam és azok valamennyi polgárának a javát szolgálja majd, a járvány megfékezésére az egyetlen megoldás az egymás segítése.

A készlet többek között a következő egészségügyi eszközöket foglalja majd magában, úgy mint az intenzív ellátáshoz szükséges egészségügyi eszközöket, mint például lélegeztető gépeket, egyéni védőeszközöket - ezen belül többször használatos maszkokat, oltóanyagokat és gyógyszereket, valamint laboratóriumi kellékeket.

Janez Lenarčič válságkezelési biztos pedig annak a véleményének adott hangot, hogy az EU nagy erőkkel dolgozik azon, hogy minél több eszköz álljon a tagállamok rendelkezésére. A koronavírus elleni küzdelem kellékeinek mielőbbi beszerzése érdekében hozzák létre a rescEU készletet, amelyből azokat a tagállamokat támogatják, amelyek nem rendelkeznek elegendő eszközzel a fertőzött betegek kezeléséhez, az egészségügyi dolgozók védelméhez és a vírus terjedésének lassításához.

A rescEU-készletet  egy vagy több tagállamban helyezik majd el. Az eszközök beszerzéséért a fogadó állam lesz a felelős. A készletet 90 százalékban az Európai Bizottság finanszírozza, az eszközök elosztását pedig a Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ irányítja majd annak érdekében, hogy azok oda jussanak el, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A készlet kezdeti uniós költségvetése 50 millió euró, amelyből 40 millió euró a költségvetési hatóságok jóváhagyásától függ. E mellett a tagállamok a közös közbeszerzési megállapodás keretében is hozzákezdtek már a különböző egyéni védőeszközök, lélegeztető gépek és a koronavírus teszteléséhez szükséges eszközök beszerzéséhez. A rescEU-készletet fogadni kívánó tagállamok már  közvetlen támogatást igényelhetnek az Európai Bizottságtól, ami készlet költségeinek 90 százaléka, a fennmaradó 10 százalékot a tagállam viseli.

A rescEU az uniós polgári védelmi mechanizmus része, amelynek célja a résztvevő államok közötti polgári védelmi együttműködés megerősítése a katasztrófa megelőzés, katasztrófavédelmi felkészültség és katasztrófareagálás hatékonyabbá tétele érdekében. A javaslat nyomán jelentősen bővül majd az uniós polgári védelmi mechanizmus égisze alatt működő rescEU eszköztartaléka, amelyben már jelenleg is találhatók tűzoltó-repülőgépek és -helikopterek.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus 2001-ben jött létre, és azóta több mint 330 megkeresés nyomán nyújtott segítséget az EU-n belül és azon kívül, általa az Európai Bizottság kulcsszerepet játszik az Európán belüli és kívüli katasztrófareagálás összehangolásában, s jelenleg az uniós tagállamok mellett Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró és Törökország vesz benne részt.


További hírek

  Az időjárás márciusi játéka
2020. 04. 04. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  A koronavírus hat az építőiparra is
2020. 04. 03. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
2020. 04. 02. 21:02 pecsi-hirhatar.hu
  Elhunyt Peskó Zoltán
2020. 04. 01. 18:14 pecsi-hirhatar.hu
  Bázisintézmény lett a Gandhi
2020. 04. 01. 18:04 pecsi-hirhatar.hu
  Az intézkedések lassítják a járvány terjedését
2020. 03. 30. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Korlátozások a hulladékudvarokban
2020. 03. 29. 03:13 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap indul a nyári időszámítás
2020. 03. 28. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
2020. 03. 27. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Esténként „tapsol” a TV-torony Pécsett
2020. 03. 26. 17:59 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport