PÉCSI HÍRHATÁR - Sikerekkel zárult a COVID-19 projekt

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.03.22.
 Szerda
Ma Benedek napja van.
Holnap Beáta napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 02. 08. 09:04     


Sikerekkel zárult a COVID-19 projekt
Hatalmas áttörést értek el a RoLink Biotechnology Kft. és a Pécsi Tudományegyetem szakemberei koronavírus-kutatásban az elmúlt két évben.

A pécsi kutatóknak köszönhetően egy most kifejlesztett berendezéssel mérhetővé vált a COVID-19 által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz egyaránt.

Az elmúlt két esztendőben folyó kutatás eredményeként a jövőben más kórokozók  esetében is alkalmazható lesz ez az eljárás a COVID-19 által kiváltott antitestes és sejtes immunválaszban egyaránt.  A COVID-19 járvány kirobbanása óta a kutatók sokat tettek annak érdekében, hogy mindent megtudjanak erről a kórokozóról, és megismerve azt, felvegyék vele a harcot. Ezek a kutatások azonban sok esetben olyan eredményeket hoztak, amelyek további felhasználási lehetőségeket rejtenek magukban.

A RoLink Biotechnology Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, valamint a PTE Virológiai Nemzeti Laboratórium az elmúlt két évben szoros együttműködésben egy olyan berendezést és vizsgálati eljárást fejlesztett ki, amely segítségével mérhetővé vált a COVID-19 által kiváltott immunválasz az emberi szervezetben. A projekt során a kutatóknak UVC fény segítségével sikerült a koronavírus örökítőanyagát úgy inaktiválni, hogy a vírust szerkezetében nem károsították, így nyílt lehetőség arra, hogy a koronavírus által az emberi szervezetben kiváltott folyamatokat tanulmányozni tudják.

A PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriumának szakemberei mind a wuhani, mind a delta variáns esetében bizonyították az inaktivációs hatást. A delta variáns esetében pedig állatkísérlet keretében is megvizsgálták az inaktivált vírus biztonságosságát és további felfedezést tettek. Az orron keresztül szervezetbe juttatott UVC-inaktivált koronavírus sejtes immunválaszt váltott ki, ami bizonyíték a vakcinapotenciálra is. Ennek az eljárásnak nagy előnye továbbá, hogy a jövőben akár más kórokozók esetében is alkalmazható lesz.

Annak érdekében, hogy a COVID-19 által kiváltott immunválaszt pontosan mérni lehessen, a koronavírust a lehető legtisztábban kellett előállítani. Ezért a kutatók kidolgoztak egy hatékony, gyors és minimális veszteséggel járó vírustisztítási eljárást, amely lehetőséget ad az inaktivált koronavírus széleskörű kutatási felhasználására is. A kidolgozott vírustisztítási megoldást más, állati vírusra is sikeresen tesztelték.

A vizsgálati eredmények hozzájárulhatnak hazánk biológiai védelmi képességeinek fejlesztéséhez a magyar kutatólaboratóriumi képességek növelésével, a meglévő terepi laboratórium diagnosztikai módszereinek bővítésével, biovédelmi kiképzési lehetőségek szélesítésével, és egy potenciális vakcinaalapanyag fejlesztési platform kialakításával.  

A PTE és a RoLink Biotechnology Kft. közös munkája bizonyíték az egyetemi ökoszisztéma és a biotechnológiai ipar hatékony együttműködésére, amely a hazai kutatás és innováció sikeres modelljének tekinthető.

A projekt a „COVID-19 Diagnosztika és Terápia – egyesített platform megközelítés” nevet viselő pályázat keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából valósult meg, 127 millió forint felhasználásával. ( fotó: Ruprech Judit)


További hírek

  Szokások, énekek, fazekak
2023. 03. 21. 21:08 pecsi-hirhatar.hu
  Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
2023. 03. 21. 21:01 pecsi-hirhatar.hu
  Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
2023. 03. 18. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs Junior – pARTy
2023. 03. 17. 20:41 pecsi-hirhatar.hu
  Sikeresen szerepeltek a nemzetközi pályázaton
2023. 03. 16. 02:52 pecsi-hirhatar.hu
  Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek
2023. 03. 15. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Kossuth kifli sütnek
2023. 03. 14. 02:59 pecsi-hirhatar.hu
  Szenes Árpád kiállítás Pécsett
2023. 03. 13. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Függőségek, párválasztás, mesterséges intelligencia
2023. 03. 12. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Mosópornak álcázott dohány
2023. 03. 10. 21:42 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport