PÉCSI HÍRHATÁR - Szabadon választható volt, több mint százan vették fel

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.09.17.
 Péntek
Ma Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 08. 29. 19:30     


Szabadon választható volt, több mint százan vették fel
Felfokozott érdeklődés kísérte a Környezettudatos építés – készházak című tantárgyat a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán népszerű volt a Környezettudatos építés – készházak című  tantárgy.

A hagyományos építési technológiák mellett egyre nagyobb az igény a korszerű technológiák, anyagok bemutatására, hiszen a piacon is mind több ilyen megoldással találkoznak. Ezek ismerete a mérnöki tudás piacképességét jelentősen növeli . A hiánypótló kurzus célja, hogy a jövő mérnökei megismerjék a klímavédelemmel kapcsolatos kötelezettségeket, technológiákat, anyagokat, lehetőségeket és korlátokat, lássanak kivitelezéseket, üzemeket, nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek.   A szabadon választható tantárgyat a tavaszi szemeszterben az ÉVOSZ kezdeményezésére először indították el.

A folyamatosan változó építtetői  elvárások és az építőiparban fokozottan jelenlévő munkaerőhiánynak is betudható, hogy egyre élénkebb érdeklődés övezi az úgynevezett "készházakat” a lakáspiacon – mindamellett a tipizálás és előregyártás nem környezetidegen fogalmak az ágazatban.  Hazánkban  inkább ismert építéstechnológiákat egészíti ki ez az építési mód. A szakszerű  kivitelezésével,  a készházak ipari-piaci mozgatórugóival fontos  időben  megismertetni a jövő mérnökeit.

Az új rendszerek behatóbb tanulmányozását teszi lehetővé az építész-, építő-, épületgépész- vagy környezetmérnök hallgatók számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán a Környezettudatos építés – készházak választható tantárgy. A példaértékű és előremutató összefogással  zajló kurzust az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége  kezdeményezésére  először indította el a kar, a félév folyamán más egyetemek oktatói, kutatói, az ÉVOSZ és a készházépítésben érdekelt vállalkozások képviselői osztják meg tapasztalataikat. A téma aktualitását az is bizonyítja, hogy már több mint százan vették fel a szabadon választható tantárgyat a pécsi egyetemen.

A közelmúltban jelentős drágulás következett be az építőiparban, ez a felhasznált anyagokat, és főként a munkadíjakat érinti. Ezért világszerte keresik azokat a megoldásokat, amelyek által olcsóbbá tehetők az építések. Az egyik ilyen tendencia az előregyártás növelése, melynek során  az épületekhez szükséges elemeket készre gyártják az üzemben,  majd – az alap elkészítése után – a helyszínre szállítva már „csak” azok  összeszerelés van hátra. Ez által  kiküszöbölhető az egyre égetőbb szakemberhiány, és fokozható az építés hatékonysága.

Perényi László Mihály, a  tantárgyért felelős oktató annak a véleményének adott hangot, hogy azért is  szükség volt ennek a tárgynak a meghirdetésére, mert az építőiparban is egyre inkább előtérbe kerül a  környezettu-datos gondolkodás, e miatt egyre nő a készházak iránti igény. Kitért arra is, napjaink fontos kérdése,  miként tudunk úgy építkezni, hogy a lehető legkevesebb energiát használjuk fel az építés és az üzemeltetés során. Az egyik lehetőség az, hogy olyan technológiákat alkalmazunk, ahol a hagyományos építéshez képest (pl. égetett agyagból) kisebb az energiát  használunk fel, például nem téglából késül el a ház.

Szólt arról is, a  kurzus során megvizsgálják a környezettudatos építkezés  jogi hátterét, azt, hogy milyen minősítésekkel kell rendelkeznie az  ehhez használatos építőanyagoknak, valamint terítékre kerül az is, miként kell megtervezni az ilyen épületeket.  Kitérnek  arra is, mitől válik környezettudatossá egy technológia, milyen anyagok használhatók e gondolkodás mentén, milyen szerkezetépítési elvek  érvényesülnek  az ilyen épületeknél. Ezekről a kérdésekről, erről a technológiáról  az alapképzésben kevés szó esik. Az előadásokat minden alkalommal más szakember tartja, a hallgatók megismerhetnek már megvalósult projekteket is.

Elsősorban az alapképzéseken hirdették meg, az építészhallgatók mellett építőmérnökök, épületgépész- és környezetmérnökök is  jelentkeztek rá. Talán az online oktatásnak is köszönhető, hogy meglepően sokan, 108-an vették fel,  ez pedig felvetette a folytatás gondolatát.


További hírek

  Háromdimenziós fényalkotások a székesegyház homlokzatán
2021. 09. 17. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Öt nap a tánc jegyében
2021. 09. 16. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
2021. 09. 15. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
2021. 09. 13. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Jubileumi Coop Rally
2021. 09. 10. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Flashmobokkal indul a Zeneszüret Fesztivál
2021. 09. 08. 11:28 pecsi-hirhatar.hu
  Jó ember-díj Enyedy Ágota Margitnak
2021. 09. 08. 11:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületszárny, megújult park
2021. 09. 07. 21:00 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az M6-M60-as út fejlesztése
2021. 09. 06. 20:08 pecsi-hirhatar.hu
  Új honlap Pécs szerb megszállásáról
2021. 09. 05. 22:07 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport