PÉCSI HÍRHATÁR - Százéves szövőszékeket keltettek életre

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.06.06.
 Kedd
Ma Norbert napja van.
Holnap Róbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 01. 12. 21:06     


Százéves szövőszékeket keltettek életre
Több mint százéves szövőszékek hiányzó alkatrészeit tervezték és készítették el szerkezeti acélból a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar gépészmérnök-hallgatói.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar gépészmérnök-hallgatói több mint százéves szövőszékek hiányzó alkatrészeit tervezték és készítették el szerkezeti acélból.

 

 A felkérés az egyetem művészeti karának oktatójától, Pápai Lívia textilművésztől érkezett, mert az aján-dékba kapott, ám hiányos, ezért működésképtelen szövőszékeket  nem tudják használni.  Ahhoz, hogy azok oktatási célokat szolgálhassanak, a gépészhallgatók először megismerkedtek a  működésükkel,  ezt követően megtervezték a hiányzó alkatrészeket, majd legyártották azokat.  A komplex mérnöki munka eredményeként ismét  szőni lehet a matuzsálemi korú eszközökön.

 

A régi szövőszékekből több alkatrész  is hiányzott,  amelyeket már sehol nem lehetett beszerezni.  Ahhoz, hogy újra működőképesek legyenek, egyetlen megoldás az volt,  ha azokat elkészítik.

 

A kihívást az jelentette ebben a munkában, hogy először is meg kellett érteni a szövőszék működését. Ahány típus, annyiféle rendszer. A  művészeti kar oktatói és hallgatói segítettek a gépek mechanizmusainak megismerésében, a gépészmérnök-hallgatók pedig ma is használatos szövőszékek tanulmányozásával szereztek információkat. Ezek alapján  tervezték meg a hiányzó alkatrészeket, kilincskerekeket, egyedi  csavarokat, reteszeket,  forgatókart,  mindezt nem egyszer teljesen a sötétben tapogatózva.

 

Az alkatrészek tervezésénél figyelembe kellett venniük azok igénybevételét,  milyen funkciót töltenek be,  szövéskor mit mozgatnak, milyen terhelésnek, kopásnak vannak kitéve. Például számolniuk kellett a fonal feszítőerejével, a sok szál tengelyre gyakorolt hatásával – ezek a tulajdonságok alapvetően meghatározzák, hogy milyen anyagból készüljenek a tartozékok. A tervezésnél 3D-nyomtatót is bevetettek, először műanyagból kinyomtatták a megtervezett darabokat, így könnyebben tudták módosítani azokat, majd ezután  készítették el fémből a végleges alkatrészeket  – mondja Vasvári Gyula .-  Elkészítésük komplex ismereteket kívánt a hallgatóktól, az esztergálásra, marásra, hegesztésre egyaránt szükség volt hozzájuk, sőt az egyik szabálytalan formájú alkatrész kialakításában lézervágásra is, amelyben  a kar egyik ipari partnere is segítségükre volt.  Mindezekről  a  gépszerkezet- és folyamattervezés szakirányon karbantartást és üzemeltetést is tanulnak, ennek keretei között pedig felújítástechnológiával is foglalkoznak.  

 

Az alkatrészek tervezése, előállítása új tapasztalatokkal,  gazdagította  mind a  hallgatóknak és oktatóknak. Érdekes volt megtapasztalniuk, hogy ami a művészeknek egy »pöcök«, az a mérnököknek egy retesz vagy egy forgókar.  Egyben azzal is szembesültek,  hogy a mindennapokban nagy szükségük lesz arra, hogy  elsajátítsák a megrendelő gondolkodásmódját, kommunikációját, hiszen ők az alkalmazás, a mérnökök pedig a gyártás oldaláról közelítik meg a problémát. A megbízás azért is volt hasznos a leendő mérnökök számára, mert egy  különleges eszközzel ismerkedhettek meg. A százéves mechanika tanulmányozása, az akkori mesterek gondolkodásának  megismerése fejlesztette nemcsak a hallgatók kreativitását,  hanem arra is rávezette őket, hogy mérnökként  a felmerülő problémák megoldására csak a  szerkezetek, berendezések komplex működésének  megértését követően tudják a választ megadni.


További hírek

  A négylábú barátokról szólt a családi nap
2023. 06. 05. 16:28 pecsi-hirhatar.hu
  Új lehetőségeket, változatos programok
2023. 06. 02. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Hild Music Garden Pécs szívében
2023. 06. 02. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Nyári Színház - középpontban a vígjátékok
2023. 06. 01. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  Az új eszközök segítik a lélegeztetett gyermekek gyógyítását
2023. 05. 30. 02:15 pecsi-hirhatar.hu
  Ötven repülőt szállítanak Kínába
2023. 05. 29. 21:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ligeti György zenei univerzuma a Kodály Központban
2023. 05. 29. 02:56 pecsi-hirhatar.hu
  A másik Nyolcak
2023. 05. 27. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
2023. 05. 26. 22:58 pecsi-hirhatar.hu
  DeLorean-nel a jövőbe
2023. 05. 24. 20:24 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport