PÉCSI HÍRHATÁR - Szilveszteri, újévi babonák,hiedelmek, szokások

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.01.26.
 Vasárnap
Ma Vanda napja van.
Holnap Angelika napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 12. 31. 03:00     


Szilveszteri, újévi babonák,hiedelmek, szokások
A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre egészséget, bőséget, boldogságot és szerencsét varázsoljanak.

Régebben mély meggyőződés övezte a babonákat, elődeink szentül hittek abban, hogy ha valamit a hiedelmek szerint tesznek, vagy nem tesznek, az mágikus hatással van a sorsukra.


Akár babonások vagyunk, akár nem, szilveszter napján érdemes betartani az alábbi tíz apróságot, már csak azért is, mert szórakoztató velük foglalatoskodni, és az ünnepi hangulatot is fokozhatják.  A most közreadott hiedelmek még nem épültek be úgy a köztudatba, mint a lencseevés vagy a takarítási tilalom, azonban érdemes megfontolni őket.
 
Az üres vagy félig teli konyhai tárolókat fel kell tölteni. A sótartó, cukortartó, kávés bödön, mézes csupor és társaik a babona szerint akkor hoznak bőséget az új évre, ha tele vannak. Ellenkező esetben egész esztendőben hiány lesz a tartalmukból.

Ugyanígy a hűtőszekrénynek sem szabad üresen állnia. Akkor is hagyni kell benne - akár tartós - ételt, ha elutazik az ember, mert ha szilveszterkor kong a fridzsider, az a hiedelem szerint nélkülözést hoz a következő évre.

Vállalkozóknak érdemes gyümölcsöt fogyasztania szilveszterkor, hogy az üzlet is gyümölcsöző legyen. Különösen az alma hoz szerencsét, ráadásul a benne lévő magok száma elárulja, mennyi sikeres fogásra számíthat az ember az új évben.  

Ha a szerelmesek mézzel kenik be az ajkaikat, és így csókolják meg egymást éjfélkor, édes és tartós lesz a párkapcsolat.

Aki szilveszter napján elás egy érmét, újév napján pedig kiássa, annak a következő év kincslelő esztendő lesz.

Ha a pénztárcában van legalább egy nagy címletű bankjegy vagy egy magas értéket tartalmazó folyószámlához tartozó bankkártya, az megtartja a vagyont az új évben is.

Nem szabad sok pénzt költeni vagy nagyobb értékű dolgot vásárolni az év utolsó napján, mert akkor a következő esztendőben végig költekezni fogsz.

Fontos, hogy a háziállatok se menjenek üres hassal aludni: szilveszterkor minden kedvencet jól kell lakatni, hogy a következő évben is végig jellemző legyen ez az állapot.

Éjfélkor ki kell tárni az ajtókat, hogy az óév távozhasson, mert amíg ott van, nem tud bejönni az új esztendő.

A malac kitúrja a szerencsét, a csirke viszont elkaparja, ezért érdemes disznóhúst enni szilveszterkor, tyúkhúst viszont nem szabad. Kevesebben tudják viszont, hogy pulykát sem ajánlott fogyasztani ilyenkor, mert mérget hoz a házhoz, illetve a hal is kerülendő, mert elúsztatja a szerencsét.

Amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre, így tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől. Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.  Nem szabad  semmit kiadni  a házból, mert ha ezt tesszük, egész évben sok kiadásunk lesz.

Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

Fontos az első újévi látogató, ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét.  Szerencsés, ha az első látogató férfi.

Akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket.

A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez.


További hírek

  Képzőművészeti állapotfelmérés
2020. 01. 24. 15:39 pecsi-hirhatar.hu
  Első alkalommal szervezték meg
2020. 01. 23. 17:17 pecsi-hirhatar.hu
  Mivel szórakoztassuk a babákat?
2020. 01. 22. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Triatlon a siker útján
2020. 01. 20. 21:20 pecsi-hirhatar.hu
  Tizenhét város- tizenhét koncert
2020. 01. 19. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Elítélték és kiutasították
2020. 01. 17. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Hosszú évekre rács mögött maradnak
2020. 01. 16. 22:03 pecsi-hirhatar.hu
  Felbecsülhetetlen értékű kezdeményezés
2020. 01. 16. 21:45 pecsi-hirhatar.hu
  Múzeumba került Jakab Antal bőrgyári hagyatéka
2020. 01. 14. 21:39 pecsi-hirhatar.hu
  Az uniós utasjogokat még mindig kevesen ismerik
2020. 01. 13. 21:09 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport