PÉCSI HÍRHATÁR - Szorul a hurok az áfa-csalók nyakán

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.11.19.
 Hétfő
Ma Erzsébet napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 06. 22. 21:41     


Szorul a hurok az áfa-csalók nyakán
Még erőteljesebbé válik az unión belüli áfa-csalások elleni küzdelem, a kiskapuk bezárására új eszközöket vetnek.

Az Európai Bizottság örömmel fogadta, hogy politikai egyetértés született az uniós tagállamok között a közös hozzáadottérték-adó(áfa) rendszer, az úgynevezett héa-rendszer kiskapuinak megszüntetését célzó új eszközökről.


A  hozzáadottérték-adó rendszer az európai egységes piac egyik fontos tényezője. A héa(áfa) fontos és egyre jelentősebb bevételi forrást jelent az unióban,  összege 2015-ben meghaladta az uniós GDP 7 százalékának  megfelelő 1 billió eurót. Az unió egyik saját forrása szintén a héán alapul. A rendszer  következetlenségei azonban jelentős mértékű csalások elkövetésére adnak lehetőséget, amelyek  eredményeként az egyes országok  költségvetésükben évente mintegy 50 milliárd euró veszteséget könyvelhetnek el.


Az Európai  Bizottság által  az elmúlt év novemberében javasolt új intézkedések célja a tagállamok közötti bizalomépítés és ezáltal az információcsere kiszélesítése, valamint a nemzeti adóhatóságok és bűnüldöző hatóságok közötti együttműködés megerősítése. Az intézkedések életbe lépését követően, a tagállamok szélesebb körben adhatják majd át egymásnak az információkat, és szorosabban tudnak majd együttműködni a bűnszervezetek, köztük a terroristák elleni küzdelemben.


A megállapodást követően Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos annak a véleményének adott  hangot, a  jóváhagyott szabályok is bizonyítják,  a tagállamok együttesen kívánnak fellépni a héa(áfa)-csalással szemben. Az unió  most valódi előrelépést tesz a hozzáadottérték-adó reformján belül egy olyan uniós rendszer létrehozására, ami  alkalmassá teszi arra, hogy betöltse  rendeltetését és kiszűrje a csalókat, a bűnözőket. Kitért arra is, összességében az Európai  Bizottság hozzáadottérték-adóra vonatkozó javaslatokat tartalmazó csomagja - amelynek ezek a szabályok is részét képezik - jelentős hatást gyakorol majd  a héa(áfa)-csalások felderítésére és pozitívan befolyásolja majd  az uniós országok államháztartását és költségvetését.


Az új szabályok megerősítik a tagállamok közötti együttműködést, és lehetővé teszik a héa-csalások, ezen belül az internetes csalások gyorsabb és hatékonyabb kezelését. Ezentúl gyakrabban kerülnek felhasználásra az IT-rendszerek, amelyeknek fel kell majd váltaniuk a manuális adatfeldolgozást. Az uniós bűnüldöző hatóságok ezután rendszeresen meg fogják osztani egymással a legsúlyosabb héa-csalásokban részt vevő szervezett csoportokról szóló héa-információkat és hírszerzési információkat. Végezetül az adóhatóságok és a bűnüldöző hatóságok közötti nemzeti és uniós szintű, jobb nyomozati koordináció biztosítani fogja, hogy ennek a gyorsan változó bűnözői tevékenységnek a nyomon követése és az ellene való fellépés gyorsabbá és hatékonyabbá váljon.Az új intézkedések jelentős mértékben segítik majd, nyomon követhetők legyenek azok - csalók, bűnözők - , akik előnyszerzés céljából ellopják az adóbevételeket, és  ellenük szigorúan felléphessenek a bűnüldöző szervezetek.


A következő lépésben az új együttműködési szabályokat megjelentetik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, majd  kihirdetésüket követően húsz nappal lépnek hatályba. Mivel a vámhatóságok által összegyűjtött információkhoz és a gépjármű-nyilvántartási adatokhoz való automatikus hozzáférés megvalósításához új technológiafejlesztésekre van szükség, e szabályok alkalmazására csak  2020. január 1.után kerül sor.


További hírek

  A feketepiacon három milliót fizetnének érte
2018. 11. 17. 21:00 pecsi-hirhatar.hu
  Mecseki tigris, volt, vagy mégsem?
2018. 11. 17. 02:46 pecsi-hirhatar.hu
  Helyi projekteket támogatnak, helyben gyűjtött adományokból
2018. 11. 16. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Ahmet Güneştekin festményei a Vasarely Múzeumban, Pécsett
2018. 11. 14. 16:05 pecsi-hirhatar.hu
  Tényleges életfogytiglan a kegyetlen gyilkosnak
2018. 11. 13. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  Sokszínű fugaformák
2018. 11. 11. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  A világ élvonalában a magyar vetőmag ágazat
2018. 11. 10. 22:46 pecsi-hirhatar.hu
  Pénzügyi labor a közgázon
2018. 11. 09. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  A Tündérkert ezüstje Pécsett
2018. 11. 08. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  SELFIE a digitális oktatás, tanulás támogatására
2018. 11. 07. 02:38 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport