Az idei szüretkezdés országos viszonylatban is korainak számít, Pécsett a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi szőlészetében az elmúlt esztendőben szintén augusztus 11-én indult.
A 2021-es év az átlagosnál hűvösebb és szárazabb időszakkal indult. Szentmiklós-hegyen a szőlészetben a megelőző hónapok kedvezőtlenül hűvös időjárása és a csapadékhiány miatt a szőlőfajták többségénél a fakadás késett, a sokéves átlaghoz képest április végére tolódott. Azt követően a tőkék hajtásnövekedése lassú és vontatott volt egészen június elejéig. A hőmérséklet jelentős emelkedése épp a virágzási időszakra esett, amely több fajta esetében gyors elvirágzást és rossz kötődést eredményezett. A júniusi és júliusi hőségnapok, illetve a fokozódó aszály ellenére az intenzív bogyónövekedés a fajtákra jellemzően haladt, azonban viszonylag gyors volt a fürtzáródás. A súlyos csapadékhiány a légköri aszállyal párosulva főként a fiatal ültetvényeket veszélyeztette. A mentőöv szerűen érkező néhány csapadékos napnak köszönhetően a bogyók fejlődése és a zsendülés kezdete látványosan behozta a vegetációs periódus elejére jellemző lemaradást.
Augusztus első dekádjában már több korai fajta - főként fehérborszőlő fajták és egy pinot noir klón - eléri a technológiai érettséget. A rezisztencianemesítési eredményekből származó fajták közül pedig a sylver,a jázmin és a kozmopoliten, illetve egy régebbi nemesítésű, méltán híres pécsi fajta a zenit. Az augusztusra prognosztizált, magasabb átlaghőmérséklet miatt a savtartalom rohamos csökkenése várható.
Az 1949 óta fennálló, 30 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkező intézet, 1600 négyzetméter alapterületű, 4800 hektoliter bor tárolására alkalmas pincéjében már felkészültek a leszüretelt szőlő fogadására és feldolgozására.
Ma már bárki élhet annak lehetőségével, hogy megkóstolja a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet díjnyertes borait a nemrégiben nyílt webshop (pteshop.hu) szolgáltatásait használva.(fotó: Csortos Szabolcs)