PÉCSI HÍRHATÁR - Tisztítsuk meg az országot

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.03.03.
 Szerda
Ma Kornélia napja van.
Holnap Kázmér napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 11. 13. 20:02     


Tisztítsuk meg az országot
A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén elindult a szemétgyűjtési akció, a „Tisztítsuk meg az országot!” projekt keretében.

Elindult Baranya, Somogy és Tolna megyében is a „Tisztítsuk meg az országot!”  program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a  kormány.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium  koordinációjával július 30-án hirdették  meg a  „Tisztítsuk meg az országot!” országos programot, azzal a céllal, hogy az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék lelőhelyeket felszámolják, keletkezésüket megelőzzék.

A négy ütemből álló projekt 2022-ben zárul. Az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületeken lerakott illegális hulladék felszámolása a cél. A projektben közreműködő szervezetként a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok is részt vesznek.

Valamennyi résztvevő szervezet alapvető – de nem kizárólagos –feladata, hogy feltérképezze és dokumentálja az illegálisan elhelyezett hulladék helyét, beazonosítsa annak összetételét és szükség esetén lefolytassa a kapcsolódó hatósági eljárásokat, majd a jóváhagyott előzetes munka- és intézkedési terv szerint összegyűjtse a felügyelete alá tartozó területeken az illegálisan elhelyezett hulladékot, gondoskodjon annak elszállításáról, kezeléséről és az azokhoz kapcsolódó díjak megfizetéséről, valamint, hogy kialakítsa a megtisztított területek felügyeleti és ellenőrzési rendszerét.

A projekt kapcsán mindenki segítségére számítanak, aki tenni kíván azért, hogy tisztább országban élhessünk. Így például a HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát, mert a helyszíneket azonosítják, ezután a közreműködő szervezetek gondoskodnak a hulladék felszámolásáról.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság összesen 15  helyszínen gyűjti a szemetet a Duna, a Dráva és a kisvízfolyások meghatározott szakaszán, amit négy - sellyei-, cserkúti-, Somogy megyei-, orfűi - átmeneti hulladéktároló depóra gyűjtik össze az ezzel megbízott vállalkozók. Ezt követően kerül a hivatalos hulladék-lerakó helyre a már szelektíven kiválogatott szemét.

A begyűjtött mintegy 300-350 köbméternyi  szemét kommunális hulladékot, építési törmeléket, műanyag fóliát, gumiabroncsot, műszaki cikket, vegyes hulladékot egyaránt tartalmazott. A Dráva medrében, a Vájás-tó környezetében a közel 100 köbméter, mintegy 100 tonna mezőgazdasági takarófóliát találtak.

A Dráva mentén, mintegy 5 kilométernyi területet, a Kapos mentén pedig csaknem  8 kilométernyit  tisztítanak meg a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai. Ezen kívül az Orci-patak, Deseda-patak, a Rinya, a Nyugati-övcsatorna, a Keleti-Bozót csatorna, a Kiskoppány-patak, a Pécsi-víz, a Baranya-csatorna, a Völgységi-patak, illetve a Duna mentén mohácsi részen is felszámolják az illegális hulladék-lerakó helyeket.

Kiemelt helyszín ezek közül is Mohács, ahol nagy mennyiségben halmoztak fel illegálisan hulladékot a Duna töltése és a DDVIZIG Mohácsi Felügyelősége között.


További hírek

  Már nemcsak álom
2021. 03. 02. 19:59 pecsi-hirhatar.hu
  A környezettudatosság minden időben fontos
2021. 03. 01. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Örömet hozó kétezer tábla szeretetcsoki
2021. 02. 28. 19:42 pecsi-hirhatar.hu
  Az új igazgató Andricz Bertold
2021. 02. 26. 19:55 pecsi-hirhatar.hu
  Hajléktalanokat bántalmaztak
2021. 02. 25. 20:21 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
2021. 02. 23. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetünk hímes tojásai 2021
2021. 02. 21. 18:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a faszobrok restaurálása
2021. 02. 20. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Új tantárgy az egyetemen, Környezettudatos Készházépítés
2021. 02. 19. 19:09 pecsi-hirhatar.hu
  Két "enfarkába harapó kelgyó”
2021. 02. 18. 01:14 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport