PÉCSI HÍRHATÁR - Tisztítsuk meg az országot

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.12.01.
 Kedd
Ma Elza napja van.
Holnap Melinda napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 11. 13. 20:02     


Tisztítsuk meg az országot
A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén elindult a szemétgyűjtési akció, a „Tisztítsuk meg az országot!” projekt keretében.

Elindult Baranya, Somogy és Tolna megyében is a „Tisztítsuk meg az országot!”  program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a  kormány.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium  koordinációjával július 30-án hirdették  meg a  „Tisztítsuk meg az országot!” országos programot, azzal a céllal, hogy az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék lelőhelyeket felszámolják, keletkezésüket megelőzzék.

A négy ütemből álló projekt 2022-ben zárul. Az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületeken lerakott illegális hulladék felszámolása a cél. A projektben közreműködő szervezetként a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok is részt vesznek.

Valamennyi résztvevő szervezet alapvető – de nem kizárólagos –feladata, hogy feltérképezze és dokumentálja az illegálisan elhelyezett hulladék helyét, beazonosítsa annak összetételét és szükség esetén lefolytassa a kapcsolódó hatósági eljárásokat, majd a jóváhagyott előzetes munka- és intézkedési terv szerint összegyűjtse a felügyelete alá tartozó területeken az illegálisan elhelyezett hulladékot, gondoskodjon annak elszállításáról, kezeléséről és az azokhoz kapcsolódó díjak megfizetéséről, valamint, hogy kialakítsa a megtisztított területek felügyeleti és ellenőrzési rendszerét.

A projekt kapcsán mindenki segítségére számítanak, aki tenni kíván azért, hogy tisztább országban élhessünk. Így például a HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát, mert a helyszíneket azonosítják, ezután a közreműködő szervezetek gondoskodnak a hulladék felszámolásáról.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság összesen 15  helyszínen gyűjti a szemetet a Duna, a Dráva és a kisvízfolyások meghatározott szakaszán, amit négy - sellyei-, cserkúti-, Somogy megyei-, orfűi - átmeneti hulladéktároló depóra gyűjtik össze az ezzel megbízott vállalkozók. Ezt követően kerül a hivatalos hulladék-lerakó helyre a már szelektíven kiválogatott szemét.

A begyűjtött mintegy 300-350 köbméternyi  szemét kommunális hulladékot, építési törmeléket, műanyag fóliát, gumiabroncsot, műszaki cikket, vegyes hulladékot egyaránt tartalmazott. A Dráva medrében, a Vájás-tó környezetében a közel 100 köbméter, mintegy 100 tonna mezőgazdasági takarófóliát találtak.

A Dráva mentén, mintegy 5 kilométernyi területet, a Kapos mentén pedig csaknem  8 kilométernyit  tisztítanak meg a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai. Ezen kívül az Orci-patak, Deseda-patak, a Rinya, a Nyugati-övcsatorna, a Keleti-Bozót csatorna, a Kiskoppány-patak, a Pécsi-víz, a Baranya-csatorna, a Völgységi-patak, illetve a Duna mentén mohácsi részen is felszámolják az illegális hulladék-lerakó helyeket.

Kiemelt helyszín ezek közül is Mohács, ahol nagy mennyiségben halmoztak fel illegálisan hulladékot a Duna töltése és a DDVIZIG Mohácsi Felügyelősége között.


További hírek

  A pezsgő, avagy a különleges alkalmakat megkoronázó italcsoda
2020. 11. 30. 12:23 pecsi-hirhatar.hu
  Európai gyógyszerstratégia
2020. 11. 29. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  Advent egy kicsit másként
2020. 11. 27. 19:25 pecsi-hirhatar.hu
  Vidd magaddal a művészetet!
2020. 11. 26. 19:27 pecsi-hirhatar.hu
  Egy munka – dupla fizetség
2020. 11. 25. 19:21 pecsi-hirhatar.hu
  Csütörtökig még megtehetik
2020. 11. 24. 18:26 pecsi-hirhatar.hu
  Bővítve indult újra a Könyv(fu)tár
2020. 11. 23. 19:52 pecsi-hirhatar.hu
  Villányi vörös és pécsi fehér a kiválasztott
2020. 11. 20. 19:00 pecsi-hirhatar.hu
  Ingyenes karanténjárat indult Pécsett
2020. 11. 19. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Múzeumba kerül a Caflish herendi porcelánnal burkolt kávégépe
2020. 11. 18. 20:09 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport