PÉCSI HÍRHATÁR - Tíz helyszínen tesztelték a különböző fajtákat

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.01.26.
 Szerda
Ma Vanda napja van.
Holnap Angelika napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 12. 20. 19:39     


Tíz helyszínen tesztelték a különböző fajtákat
Idén immár tizenötödik alkalommal, most tíz helyszínen, tesztelték a különböző kukorica fajtákat.

Idén már tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérletében tizenkét fajtatulajdonos 46 hibridjét vetették el tavasszal. A kísérletnek helyt adó 11 helyszín – Abaújszántó, Bóly, Hajdúböszörmény, Iregszemcse, Jánoshalma, Jászboldogháza, Mezőhegyes, Püski, Székkutas, Szombathely, Tordas – eltérő termőhelyi adottságai még szélesebb körű adatelemzésre adtak lehetőséget. Abaújszántót kizárták a rendkívül magas betakarítás kori víztartalom miatt, az innen származó eredményeket nem vették bele a a fajtakísérlet eredményeinek értékelésébe. A korábbi évek visszajelzései és a felmerült igények alapján az elmúlt két évben beállítottak egy bemutató sort is, ahol az érdeklődők megtekinthették a teljes fajtasort.

A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. Ezzel a lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, ami akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. Az értékelést az összes helyszín adatainak beérkezését követően a NÉBIH szakemberei végezték.

A tavaszi rendkívüli szárazság kissé hátráltatta, azonbanl a májusi csapadéknak köszönhetően a kelés egyöntetű volt. A rendkívül száraz nyári időjárás problémákat okozott a termékenyülés-szemkitelítődés időszakában, különösen a Dunántúlon. Az eredmények jól mutatják, hogy idén az országon belül jelentősek voltak a különbségek a termésmennyiségben, ugyanis az aszály eltérő mértékben érintette az egyes területeket.

Mint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, a köztestület a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint, hangsúlyozva, hogy a vizsgálatban résztvevőkön kívül számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére.

Mindehhez Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke a következőket tette hozzá, a kísérlet eredményeit minden évben nagyon várják a gazdálkodók, hiszen az objektív adatok fontos visszajelzést adnak nekik arra, hogy adott fajták milyen hozamokra képesek. E mellett arra is választ adnak a fajtakísérletek, hogy az egyre gyakoribb időjárási stresszhelyzetek és a változó klíma negatív hatásait mennyire ellensúlyozzák a hibridek. A nemesítők folyamatosan keresik a kihívásoknak ellenálló fajtákat,  ami jól látható volt az idei kísérleti táblákon elvetett fajtáknál.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke  kiemelte, a fajtakísérlet szervezőire nagy felelősség hárul, hogy minden évben a gazdálkodói igényeknek megfelelve fejlesszék a kísérleteket, jövő évtől várhatóan öntözéses körülmények között is tesztelik a hibrideket.


További hírek

  Középpontban a fiatalok egészsége
2022. 01. 24. 20:23 pecsi-hirhatar.hu
  Otthol, édes otthol
2022. 01. 22. 02:30 pecsi-hirhatar.hu
  Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
2022. 01. 21. 20:38 pecsi-hirhatar.hu
  Ha a kanálból kifújja a szél a levest
2022. 01. 20. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb kutatóközpont létesül Pécsett
2022. 01. 18. 19:51 pecsi-hirhatar.hu
  Kiszámíthatóbb szabályozás az online világban
2022. 01. 17. 19:39 pecsi-hirhatar.hu
  Eleven éjszaka
2022. 01. 14. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  A világ legjobbjai között a magyar bonbon
2022. 01. 13. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult standon mutatkoznak be
2022. 01. 12. 20:51 pecsi-hirhatar.hu
  Karácsonyfa, mint megújuló energia
2022. 01. 11. 20:18 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport