PÉCSI HÍRHATÁR - Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.07.02.
 Csütörtök
Ma Ottó napja van.
Holnap Kornél napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 12. 13. 21:56     


Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában
Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában címmel nyílt kiállítás Pécsett a Modern Magyar Képtárban.

A modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső, drámai változásokkal teli időszakát mutatja be százötven műtárgyon keresztül a Janus Pannonius Múzeum  tárlata.

Az Olmützi Művészeti Múzeum által kezdeményezett Years of Disarray / Törésvonalak című kiállítás egyrészt az Európai Kulturális Örökség Éve programsorozat részeként valósult meg 2018-ban, másrészt a kontinens történelmében mérföldkőnek számító 1918-as évnek állít emléket, amikor is befejeződött az első világháború, felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia és formálódni kezdtek az utódállamok. A kiállítás egyrészt az Osztrák-Magyar Monarchia művészeti központjainak az I. világháborút közvetlenül megelőző, feszültséggel teli éveire összpontosít, másrészt az újonnan megalakult államok történetének első évtizedét vizsgálja a fiatal, többségben baloldali művészek társadalomkritikai szerepvállalásán keresztül.

 

Ezt a rendkívül összetett, több művészeti irányzatot magában foglaló korszakot eddig nem igazán dolgozták fel, így mindenképpen egyedülálló és hatalmas eredmény, hogy létrejöhetett ez a vándorkiállítás, amelynek utolsó állomása Pécs, korábban már látható volt Olmützben, Krakkóban és Pozsonyban is. Jelentősége még ezen felül, hogy feltár egy olyan korszakot, amikor a művészet és a politika valamennyire összekapcsolódtak egymással. Amikor is adva volt egy közös vizuális nyelv, amelyen keresztül a különböző országokból érkezett alkotók párbeszédet folytathattak egymással. E közös nyelv elemei a kubizmusban és a konstruktivizmusban geometrikus formák, az expresszionizmusban pedig az alapvető emberi szenvedélyek és érzelmek voltak.

A tizenkét tematikus egységből álló kiállítás a kortárs művészet átalakulását kíséri végig, a modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső, drámai változásokkal teli időszakát igyekszik bemutatni a táblaképek, szobrok, grafikák, tipográfiák, folyóiratok, filmforgatókönyvek, fotográfiai kísérletek és időszakos kiadványok segítségével. A monarchia különböző területeiről, az utódállamokként létrejövő Csehszlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságból – a későbbi Jugoszláviából – származó művészeket kapcsolja össze, méghozzá csoporthoz, irányzatokhoz való tartozásukra, illetve származásukra és állampolgárságukra való tekintet nélkül.
 
A kéttucat hazai és nemzetközi gyűjtemény által kölcsönzött alkotások között mások mellett a pécsi kiállításon láthatók Kassák Lajos, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Moholy-Nagy László, Tihanyi Lajos, Uitz Béla és Bortnyik Sándor művei, valamint a pécsi bauhäuslerek közül Forbát Alfréd, Molnár Farkas és Weininger Andor munkái is bekerültek a válogatásba. E mellett a tárlat ízelítőt ad a kelet-közép-európai avantgárd kiemelkedő alakjainak művészetéből is, így mások mellett Bohumil Kubišta, Josef Čapek, Otto Gutfreund, Marcel Janco, Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy), Ljubomir Micic, Avgust Černigoj – munkásságából is.

A Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában címmel megrendezett különleges kiállítás nemzetközi összefogás eredményeként valósult meg, egy három éve zajló program záró elemeként. A kezdeményező Olmützi Művészeti Múzeummal összefogva, a V4 országokkal  együttműködve - szlovák,lengyel - kurátorokkal közösen valósult meg a kiállítás sorozat, uniós pályázati források felhasználásával.

A tárlat jövő március végéig látható.


További hírek

  Az Odú-egy különleges installáció
2020. 07. 02. 14:29 pecsi-hirhatar.hu
  Pécs Nyitva
2020. 07. 01. 14:27 pecsi-hirhatar.hu
  Az első mini KRESZ-Ovi
2020. 07. 01. 08:12 pecsi-hirhatar.hu
  Megint lebukott egy kábítószer-kereskedő
2020. 06. 29. 20:28 pecsi-hirhatar.hu
  Képzeletben a Holdig tekernek
2020. 06. 28. 20:02 pecsi-hirhatar.hu
  A cél: Európa talpra állítása
2020. 06. 27. 20:59 pecsi-hirhatar.hu
  Megfojtotta a feleségét
2020. 06. 26. 20:31 pecsi-hirhatar.hu
  Globális cél: együtt a jövőnkért
2020. 06. 25. 20:38 pecsi-hirhatar.hu
  Első alkalommal hirdették meg
2020. 06. 23. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Hatszáz milliós vagyoni kárt okoztak-vádat emeltek ellenük
2020. 06. 23. 22:08 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport