PÉCSI HÍRHATÁR - Tudja-e, mit eszik?

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.14.
 Vasárnap
Ma Marcell napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 07. 20. 03:03     


Tudja-e, mit eszik?
Az Európai Unió az élelmiszerek címkézésének, tápértékjelölésének megújítására készül.

Az élelmiszerek címkézésének, tápértékjelölésének megújítására készül az unió.


A 2022 végén bemutatandó új szabályok és a csomagolt élelmiszerek új tájékoztató feliratai révén a vásárlók könnyen értelmezhető formában, gyorsan megtudhatják majd, hogy az adott élelmiszer mennyire egészséges, emellett éghajlati, környezeti és társadalmi szempontból is számos fontos információt kapnak majd. Az unión belül már létezik egy hasonló, francia fejlesztésű rendszer, amelyet hat tagállam használ is, bevezetésétől viszont több mediterrán ország is félti hagyományos élelmiszereit. Vajon milyen lesz, milyennek kellene lennie az új rendszernek?


Becslések szerint 2017-ben több mint 950 000 ember halálát, azaz minden ötödik haláleset oka  az egészségtelen táplálkozás volt az Európai Unióban, főként a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásában játszott szerepet. A túlsúly és az elhízás  ia számos krónikus betegség kialakulásához járul hozzá. Európában ma minden negyedik ember elhízottnak minősül, a túlsúllyal küzdők aránya pedig sajnos folyamatos emelkedik.

Míg az EU-ban az átlagos energia bevitel, a vörös hús-, cukor-, só- és zsírbevitel továbbra is meghaladja az ajánlott mennyiséget, a teljes kiőrlésű gabona-, gyümölcs- és zöldségfélék, hüvelyesek és diófélék fogyasztása továbbra sem elegendő. Emellett a jelenlegi élelmiszerfogyasztási szerkezet egészségügyi és környezetvédelmi szempontból egyaránt fenntarthatatlan. Az egészséges, növényi alapú étrend viszont csökkenti az életveszélyes betegségek kialakulásának kockázatát, és mérsékeli az élelmiszerrendszer környezeti hatását.

Az EU eltökélt abban, hogy 2030-ig visszafordítja a túlsúly és az elhízás növekedését az unióban, illetve a növényi alapú étrendre, a húsmennyiség csökkentésére, valamint a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére ösztönzi a lakosságát. Az átállás nemcsak az életveszélyes betegségek kockázatát csökkenti, de az élelmiszerrendszer környezeti hatását is.

Az európai zöld megállapodás egyik sarokköve a termelőtől a fogyasztóig elnevezésű stratégia, amelynek célja többek között az egészségesebb és fenntarthatóbb uniós élelmiszerrendszer kialakítása annak érdekében, hogy megfizethető árú és fenntarthatóan előállított egészséges élelmiszerekhez juttathassa az európaiakat. Alapvető fontosságú az uniós polgárok megfelelő tájékoztatása arról, mit fogyasztanak, ennek pedig a legkézenfekvőbb eszköze a megfelelő uniós élelmiszerjelölés bevezetése, amely segítségével a fogyasztók megalapozott döntéseket tudnak hozni, egészséges és fenntartható étrendet alakíthatnak ki maguknak.

Az Európai Bizottság ezért szorgalmazni fogja, hogy az élelmiszerek csomagolásának előoldalán kötelező legyen harmonizált módon feltüntetni a tápértéket, ehhez jelenleg egy új élelmiszerjelölési keretrendszer kidolgozásán dolgoznak. Az új rendszer – amelyet 2022 utolsó negyedévében mutatnak be – a tervek szerint táplálkozási, éghajlati, környezeti és társadalmi szempontból is számos fontos információval szolgál majd a fogyasztóknak.

Fontos megjegyezni, hogy a szándék nem új keletű, jelenleg is meglehetősen szigorú uniós szabályok vonatkoznak az uniós forgalomba kerülő élelmiszerek címkézésére. Ezek jelenleg is kötelezően tájékoztatják a fogyasztókat többek között a termékek energiaértékéről, tápanyagtartalmáról, valamint zsír-, telített zsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmáról.


További hírek

  Próbaüzem a pécsi pumpapályán
2022. 08. 08. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
2022. 08. 08. 02:28 pecsi-hirhatar.hu
  Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Útipatika-útmutató
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022. 08. 05. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges baktériumok ellen védő textilia
2022. 08. 04. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Ha augusztus, akkor orgona!
2022. 08. 03. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint hatszáz program az Ördögkatlanon
2022. 08. 02. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium
2022. 07. 28. 20:32 pecsi-hirhatar.hu
  Hidak építése és bővítése
2022. 07. 28. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport