PÉCSI HÍRHATÁR - Túrák a legendák földjén

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.01.16.
 Szombat
Ma Gusztáv napja van.
Holnap Antal napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 10. 01. 02:35     


Túrák a legendák földjén
Mítoszok nyomában a Kelet-Mecsek népszerű kirándulóhelyein.

Különleges túrák várják a természet szerlmeseit, ha a mitoszok nyomában keresik fel a Kelet-Mecsek népszerű kirándulóhelyeit.

 

A Hosszúhetényből a Zengőre tartó túrázók útja egyszerű kereszt mellett vezet el. A történet szerint egy téli vándor a Zengőn keresztül igyekezett Heténybe, de eltévedt. A kitörő hóviharban az utazó minden bizonnyal megfagyott volna, amikor a semmiből felbukkant előtte isten báránya és az ösvényt megmutatva biztonságosan levezette a faluba. A szerencsésen megmenekült erdőjáró a Bocz-család őse volt, ezért a helyszínen emelt keresztet Bocz-keresztnek hívják. A kereszt az emelkedőn kifáradt túrázónak ma azt üzeni: kitartás, hiszen onnan már alig tíz percnyire van a csúcs. Rajta a vadonatúj, több mint húsz méter magas, varázslatos panorámát nyújtó kilátótoronnyal.

Maga a Zengő egy hátborzongató legendával büszkélkedhet. A helyiek azt mesélik, hogy egykor a hegy szelleme megjelent egy pásztor feleségének. Azt ígérte, hogy a virágvasárnapi mise alatt megnyílik a Zengő és a benne rejlő rengeteg kincsből szabadon vihet. Így is történt: egy évre rá harangszóra hasadék nyílt a hegyben, feltárva a rengeteg aranyat és drágakövet. Az asszony azonban túl mohó volt, a hasadékban hagyta kisgyerekét, hogy minél több kincset el tudjon vinni. Amint kiért azonban, a hegy bezárult mögötte, a gyermek pedig eltűnt örökre. A pásztorasszony, fájdalmában megőrülve, azóta körös-körül bolyong a hegyen. A fák pedig vele sírnak – szeles időben hallani lehet, ahogy zeng és morajlik az egész hegy.

A hegy túloldalán lévő Mecseknádasd sincsen híján a legendáknak. Az Óbánya felé húzódó Réka-völgyben állnak a Réka-vár romjai. A néphagyomány úgy tartja, a falai között élt Szent Margit skót királyné, akinek anyja Szent István király lánya (más források szerint húga) volt. Egy romantikusabb legenda szerint a Réka-várat maga Attila hun király építtette, hogy Réka nevű feleségét ezen a festői szépségű helyen rejtse el ellenségei szeme elől.

A Pécsvárad melletti Dombay-tónál hamarosan elkészül az a vadonatúj látogatóközpont, ahol a környék látnivalóiról és a hozzájuk kapcsolódó mondákról, érdekességekről tájékozódhatnak a betérők.

A „Zengő kincse - A Zengő hegy öko-turisztikai fejlesztése” című európai uniós projekt keretében meghirdetett pályázaton a Pécsvárad és a megye önkormányzata, valamint a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium 162,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert idegenforgalmi beruházásokra, amelynek legfontosabb elemei az épülő mecseki  látogatóközpont és a nemrég átadott új kilátó a Zengőn.


További hírek

  Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
2021. 01. 15. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
2021. 01. 15. 19:32 pecsi-hirhatar.hu
  Dimenzióugrás az építészetben
2021. 01. 14. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021. 01. 13. 19:54 pecsi-hirhatar.hu
  A nukleáris ipar számos területén hasznosíthatják tudásukat
2021. 01. 12. 13:49 pecsi-hirhatar.hu
  Segítség a szellemitulajdon-jogok érvényesítéséhez
2021. 01. 11. 19:35 pecsi-hirhatar.hu
  Egy közhely színeváltozása
2021. 01. 09. 19:47 pecsi-hirhatar.hu
  Új szerepben az egykori gyermekkórház
2021. 01. 08. 17:13 pecsi-hirhatar.hu
  Ugyanaz a cégtulajdonos, csak a név változott
2021. 01. 07. 19:45 pecsi-hirhatar.hu
  Gyászolnak a Naplósok- elhunyt Mitzki Ervin
2021. 01. 05. 20:25 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport