A Balaton-felvidéken létrehozott rezisztens, a legjellemzőbb betegségeknek ellenálló szőlőültetvény az új fajták helyi adaptációjáról, az ehhez kidolgozott termesztés-technológiai eljárások megismerésére ad lehetőséget.
A klímaváltozás következtében egyre nagyobb kihívást jelent a szőlőültetvények védelme a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, ami a hagyományos szőlőfajtáknál jelentős anyagi ráfordítással és vegyszer-használattal jár. Az új, rezisztens szőlőfajták csökkentett növényvédelem és megfelelő növény-kondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termeszthetők, ezzel új alternatíva született a nemzetközi szőlő és bor ágazat számára.
A három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztés- és borászati technológiájának dokumentációja elérhető lesz a közeljövőben. Ez egyrészt a gazdák nyújt segítséget a kívánt borstílus, borkategória megteremtésére, másrészt a közép- és nagyüzemű szőlészetek, borászatok az általuk kiválasztott borstílushoz vezető kulcsfontosságú lépésekről kaphatnak információt.
A rezisztens szőlőfajtákhoz alkalmazott termesztés-technológia egyik nagy előnye, hogy a kijuttatott növényvédőszerek mennyisége jelentősen, 80-90 százalákkal csökkent, ennek köszönhetően az erőgépek által okozott környezetterhelés - üzemanyag felhasználása, károsanyag kibocsátás - is csökkenthető.
A projekt keretében a kiöregedő ültetvények helyére egy piaci alapú, a fenntartható termesztést előtérbe helyező fajtaszerkezetű szőlészetet alakítottak ki. Az ott alkalmazott technológiák külföldön is alkalmazhatók, erősítve ezzel hazánk nemzetközi elismertségét a szőlészeti, borászati ágazatban.
Az új szőlészeti és borászati technológiára alapozva jött lére az Irsai Olivér – Jázmin fehér bor, a Pinot regina - Pinot noir rozé bor, és a Merlin – Merlot vörös bor. Ezekből az innovatív szőlőfajtákból készült minőségi borok nemzetközi viszonylatban is jelentős fejlesztéseknek minősülnek.
|
|
|