PÉCSI HÍRHATÁR - Új kezdet a migráció terén

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.01.24.
 Vasárnap
Ma Timót napja van.
Holnap Pál napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 09. 24. 19:53     


Új kezdet a migráció terén
Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő új migrációs és menekültügyi paktum megalkotására.

Az új migrációs és menekültügyi paktum célja bizalomépítés és a felelősségvállalás és a szolidaritás közötti új egyensúly kialakítása.

Az új migrációs és menekültügyi paktum a migrációra vonatkozó átfogó európai megközelítés valamennyi szükséges elemét magában foglalja, jobb és gyorsabb eljárásokat irányoz elő a menekültügyi és migrációs rendszer egészében, emellett egyensúlyt teremt a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elve között. Mindez elengedhetetlen mind a tagállamok közötti, mind és az Európai Unió migrációkezelésébe vetett bizalom helyreállításához.

A migráció összetett kérdés, amelynek különféle aspektusait együttesen kell mérlegelni. Ezek közé tartozik a nemzetközi védelmet kereső vagy jobb életet remélő emberek biztonsága, valamint az EU külső határain fekvő országok azzal kapcsolatos aggályai, hogy a migrációs nyomás meghaladja majd kapacitásaikat, ezért szolidaritásra van szükségük mások részéről. Ugyanúgy megemlíthetők azon uniós tagállamok kétségei is, amelyek attól tartanak, hogy ha a külső határokon nem követik az eljárásokat, akkor saját nemzeti menekültügyi, integrációs, illetve visszaküldési rendszerük képtelen lesz megbirkózni a nagy migrációs áramlásokkal.

A jelenlegi rendszer már nem működik, és az elmúlt öt évben az EU nem tudta helyrehozni azt. Az EU-nak túl kell lendülnie a jelenlegi holtponton, és fel kell nőnie a feladathoz. Az új migrációs és menekültügyi paktummal a Bizottság közös európai megoldásokat javasol egy európai léptékű kihívásra. Az EU-nak az eseti megoldások helyett kiszámítható és megbízható migrációkezelési rendszert kell bevezetnie.

Széles körű konzultációkat, valamint a helyzet őszinte és holisztikus értékelését követően a Bizottság kezdeményezi a rendszer egészének javítását. Ez magában foglalja a származási és tranzit-országokkal való jobb együttműködésre, a hatékony eljárások biztosítására, a menekültek sikeres integrációjára és a tartózkodásra nem jogosult személyek visszaküldésére vonatkozó lehetőségek feltérképezését. A migrációt illetően egyetlen olyan megoldás sem létezik, amely minden félnek minden szempontból megfelelne, ám közös munka révén az EU képes lehet közös megoldást találni.

Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, olyan európai megoldást javasolnak, ami lehetővé tesz, hogy helyreálljon a tagállamok közötti bizalom, a polgárai pedig joggal bízhassanak abban, hogy képesek a tagállamok unióként fellépve kezelni a migrációt. Kitért arra is, az EU más területeken már bizonyította, hogy rendkívüli teljesítményre képes az eltérő nézőpontok összeegyeztetéséért, az eltelt évtizedekben összetett belső piacot, közös valutát és példa nélküli helyreállítási terv készült, a gazdaság újjáépítése érdekében. eljött az ideje szembenézni a migráció közös kezelésének kihívásával, megfelelő egyensúlyt teremtve a szolidaritás és a felelősségvállalás között.


Mindehhez Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök a következőket tette hozzá, a moriai események tragikus módon arra hívják fel a figyelmet, a félmegoldások ideje lejárt, eljött az ideje annak, hogy  közös európai migrációs politika égisze alatt történjenek olyan erőfeszítéseket, amelyek valódi megoldásokat hoznak. A paktum megteremti a migrációra vonatkozó átfogó megközelítés hiányzó elemeit. Nincs két tagállam, amelyik azonos módon élné meg a migrációt, és azokat a különböző és egyedi kihívásokat, amelyekkel mindenki szembesül, tudatosítani kell, el kell ismerni és kezelni kell.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos annak a véleményének adott hangot, hogy a migráció mindig is része volt és része lesz a tagállamoknak, a javaslattervezet egy hosszú távú migrációs politika kialakítását célozza, ami az európai értékeket átülteti a migráció gyakorlati kezelésébe. A javaslatcsomag világos, méltányos és gyorsabb határokon lefolytatott eljárásokat eredményez majd, annak érdekében, ezzel megkímélve az érintetteket  a bizonytalan helyzetben való várakozástól. Előirányozza a harmadik országokkal a gyors visszaküldés érdekében folytatott megerősített együttműködést, a legális beutazási lehetőségek bővítését és az embercsempészek elleni határozott fellépést. A menedékjog védelme teljes mértékben biztosított.


Az Európai Bizottság bizalomépítést célzó megközelítésének első pillérét a hatékonyabb és gyorsabb eljárások képezik. Konkrét javaslatot tesz a határon folytatott integrált eljárás bevezetésére, ami újdonságként magában foglalja a belépés előtti átvilágítást is, amelynek az EU külső határait engedély nélkül átlépő, illetve a kutatási-mentési műveletek során kimentett, majd partra szállított valamennyi személyt alávetik. Az átvilágítás keretében egészségügyi és biztonsági ellenőrzésre, ujjlenyomatvételre, valamint az Eurodac-adatbázisban való regisztrációra is sor kerül. Az átvilágítást követően indítható meg az eljárás, legyen szó akár a határon lefolytatottról – a kérelmezők bizonyos kategóriái esetében –, akár a rendes menekültügyiről. A határon folytatott során gyorsan döntés születik a menedékjog megadásáról vagy a belépni szándékozó visszaküldéséről, így mindazok helyzete, akiknek ügye gyorsan megvizsgálható, hamar biztossá válik. Ugyanakkor az összes többi eljárást továbbfejlesztik, és az uniós ügynökségek szigorúbban nyomon követik és operatív támogatással segítik azokat. A migrációkezeléssel kapcsolatos uniós digitális infrastruktúrát korszerűsítik, hogy az megfelelően tükrözze és támogassa ezeket az eljárásokat.

A paktum második pillére a méltányos felelősség-megosztás és a szolidaritás. A tagállamoknak felelősségteljesen és egymással szolidárisan kell eljárniuk. Stresszhelyzetekben kivétel nélkül minden tagállam köteles részt vállalni a szolidaritásból, ezáltal hozzájárulva a rendszer egészének stabilizálásához, támogatva a nyomásnak kitett tagállamokat, és biztosítva, hogy az Unió eleget tesz humanitárius kötelezettségeinek.

Tekintettel a tagállamok eltérő helyzetére és az ingadozó migrációs nyomásra, az Európai Bizottság a rugalmas tagállami hozzájárulások rendszerének létrehozására tett javaslatot, ami megvalósulhat például a menedékkérőknek az első belépés szerinti országból történő áthelyezésébe, a tartózkodási joggal nem rendelkező személyek visszaküldésével kapcsolatos felelősség átvállalásával, vagy az operatív támogatás különböző formáiban. Míg az új rendszer az együttműködésre és az önkéntesen vállalt, rugalmas támogatási formákra épül, az egyes tagállamokra nehezedő fokozott nyomás idején szigorúbb követelmények lépnének életbe a hozzájárulások esetében, egy biztonsági háló alapján. A szolidaritási mechanizmus különböző helyzetekre terjed ki – köztük a személyek kutatási-mentési műveleteket követő partra szállítására, a migrációs nyomásra, a válsághelyzetekre, illetve más rendkívüli körülményekre.

Az EU testre szabott és kölcsönösen előnyös partnerségek kialakítására törekszik a harmadik országokkal. Ezek segíteni fognak a közös kihívások, például az embercsempészés kezelésében, valamint a legális beutazási lehetőségek kialakításában, továbbá előmozdítják a visszafogadási egyezmények és megállapodások hatékony végrehajtását. Az EU és tagállamai egységesen, lépnek fel és az eszközök széles tárházának felhasználásával igyekeznek javítani a harmadik országokkal folytatott visszafogadási együttműködést.

Az újonnan létrejövő paktum egyúttal lendületet kíván adni a közös uniós visszaküldési rendszernek, hogy hitelesebbé váljanak az EU migrációs szabályai. Ez magában foglalja a hatékonyabb jogi keret megteremtését, az Európai Határ- és Parti Őrség szerepének megerősítését, valamint egy visszaküldéssel foglalkozó uniós koordinátor kinevezését, aki a nemzeti képviselők hálózatára támaszkodva segít biztosítani az egységességet EU-szerte. Emellett előirányozza a migrációra vonatkozó közös irányítási struktúrát és a jobb stratégiai tervezést az uniós és a nemzeti szakpolitikák összhangjának biztosítása érdekében, továbbá bevezeti a migrációkezelés gyakorlati megvalósulásának fokozott nyomon követését, ezzel erősítve a kölcsönös bizalmat. A külső határok védelme is javulni fog általa. Az Európai Határ- és Parti Őrség készenléti alakulata, amely a tervek szerint 2021. január 1-jén kezdi meg tevékenységét, szükség esetén bárhol megerősített támogatást nyújt majd.

A hiteles legális migrációs és integrációs politika az európai társadalmak és gazdaságok javát szolgálja. Az Európai Bizottság tehetséggondozási partnerségek indítását tervezi a legfontosabb harmadik országokkal, hogy elősegítse és javítsa ezzel az EU munkaerő- és készségigényeit. A paktum megerősíti az áttelepítést, és népszerűsíti az egyéb kiegészítő lehetőségeket, törekedve a közösségi vagy magánszponzorálás európai modelljének kialakítására. Továbbá elfogadja a 2021–2024 közötti időszakra vonatkozó, integrációról és befogadásról szóló új, átfogó cselekvési tervet.

A következő lépésben az Európai Parlamenten és az Európai Tanácson a sor, hogy megvizsgálják és elfogadják a valóban közös menekültügyi és migrációs politika megvalósításához szükséges valamennyi jogszabályt. Tekintettel arra, hogy számos tagállamban igen sürgető a helyzet, az Európai Bizottság felkéri a társ-jogalkotókat, hogy az év végéig alakítsanak ki politikai megállapodást a menekültügyi és migrációkezelési rendelet alapelveiről, és fogadják el az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségéről szóló, valamint az Eurodac-rendeletet. A befogadási feltételekről szóló felülvizsgált irányelvet, a felülvizsgált kvalifikációs rendeletet és az átdolgozott visszatérési irányelvet szintén mielőbb el kell fogadni, a 2016 óta elért eredményekre építve.

 

 

 

 


További hírek

  Mind többen kapcsolódnak a távhő hálózatra
2021. 01. 23. 19:39 pecsi-hirhatar.hu
  Informatika-biztonsági szakembereket képeznek
2021. 01. 22. 19:34 pecsi-hirhatar.hu
  Sikkasztott, letartóztatták
2021. 01. 21. 19:15 pecsi-hirhatar.hu
  A párbeszéd folytatódik
2021. 01. 20. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  A modernizációban hisznek
2021. 01. 19. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Új európai Bauhaus
2021. 01. 18. 20:05 pecsi-hirhatar.hu
  Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
2021. 01. 15. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
2021. 01. 15. 19:32 pecsi-hirhatar.hu
  Dimenzióugrás az építészetben
2021. 01. 14. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021. 01. 13. 19:54 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport