PÉCSI HÍRHATÁR - Új megállapodás a fogyasztói érdekekért

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.01.19.
 Szombat
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 04. 13. 18:40     


Új megállapodás a fogyasztói érdekekért
Az Európai Bizottság megerősíti az uniós fogyasztói jogokat és azok érvényesítését.

Az  Európai Bizottság Új megállapodás a fogyasztói érdekekért címmel terjesztett elő intézkedéscsomagot annak érdekében, hogy minden európai fogyasztó teljes körűen élhessen az uniós jog alapján őt megillető jogokkal.


Bár az EU fogyasztóvédelmi szabályai között már most is több olyan van, ami világszinten a legszigorúbbak közé tartozik, az elmúlt időszak esetei – például a dízelbotrány – rávilágítottak, hogy a gyakorlatban nem könnyű ezeket maradéktalanul érvényesíteni. A fogyasztói érdekekért létrehozott új megállapodás lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő szervezetek a fogyasztók nevében képviseleti kereseteket indítsanak, valamint erőteljesebb szankciókra hatalmazza fel a tagállamok fogyasztóvédelmi hatóságait. Emellett kiterjeszti a fogyasztók védelmét az interneten is, valamint pontosítja az uniós jogot annak egyértelműsítése érdekében, hogy tilos az élelmiszereket a fogyasztókat megtévesztő módon kétféle minőségben forgalmazni.


Mint Frans Timmermans első alelnök  elmondta,  az  új megállapodás egy tisztességesebb, a fogyasztók és a vállalkozások érdekeit egyaránt szolgáló egységes piac kiépítésére irányul. Kitért arra is, a kollektív jogorvoslathoz való jog feltételeinek megteremtése a cél  arra az esetre  Európában, ha a fogyasztók egész csoportjait éri kár, mint azt közelmúltban már megtörtént. E mellett megfelelő biztosítékokat is foganatosítanak, hogy ne lehessen ezzel visszaélni. A fogyasztók tudni fogják, kiktől vásárolnak az online felületeken, és azt is, ha a kereskedők fizettek azért, hogy megjelenjenek a keresési találatok között. A kereskedők többsége – azaz a tisztességesen eljárók – esetében csökkenni fognak a terhek. Az európai fogyasztók bizalmával szándékosan visszaélő kereskedők maroknyi csoportja azonban keményebb büntetésekre számíthat.


Mindehhez Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos a k9vetkezőket tette hozzá, a globalizált világban a nagyvállalatoknak hatalmas lépéselőnyük van a fogyasztókhoz képest, éppen ezért ki kell egyenlíteni az esélyeket. Szólt arról is, a képviseleti keresetek európai formájának bevezetése a fogyasztóknak jelent majd méltányosabb feltételeket, nem az ügyvédi irodák bevételének gyarapítását célozza. Az éves árbevételtől függő, szigorúbb bírságok pedig lehetővé teszik végre a fogyasztóvédelmi hatóságok számára, hogy valóban húsbavágó büntetéseket mérjenek ki a csalókra.


Az Új megállapodás a fogyasztói érdekekért  nevet viselő intézkedéscsomag többek között fellépés a fogyasztási cikkek kétféle minőségben való forgalmazásával szemben is. Az Európai  Bizottságmúlt év  szeptemberi iránymutatását követve a fogyasztói érdekekért létrehozott új megállapodás módosítja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelvet annak érdekében, hogy kimondja, a nemzeti hatóságok  intézkedhetnek az olyan megtévesztő kereskedelmi gyakorlattal szemben, amelyek arra irányulnak, hogy a különböző tagállamokban azonos termékként forgalmazzanak olyan árucikkeket, amelyeknek az összetevői vagy jellemzői jelentős mértékben eltérnek.


További hírek

  Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon
2019. 01. 17. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nyilvános adatbázis
2019. 01. 16. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  Szimulációs bemutatót is tartottak
2019. 01. 15. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögé került évekre
2019. 01. 14. 12:43 pecsi-hirhatar.hu
  Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
2019. 01. 13. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
2019. 01. 13. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a mesék életre kelnek
2019. 01. 11. 02:17 pecsi-hirhatar.hu
  Az európai polgárok aktív szerepet vállalnának
2019. 01. 10. 02:18 pecsi-hirhatar.hu
  Európa Kulturális Fővárosai - Plovdiv és Matera
2019. 01. 09. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytig tartó fegyház a túronyi gyilkosnak
2019. 01. 08. 20:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport