PÉCSI HÍRHATÁR - Új szak az egyetemen

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.01.22.
 Péntek
Ma Vince napja van.
Holnap Zelma napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 08. 30. 20:21     


Új szak az egyetemen
Történeti épületdiagnosztikai képzés indul a pécsi egyetemen.

Történeti épületdiagnosztikai és rehabilitációs szak indul szeptemberben  a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.

Az örökségvédelem területén mindinkább olyan szakmailag képzett, innovatív és holisztikus szemléletű, projektorientált szakemberekre van szükség, akik alaposan ismerik a történeti épületek diagnosztikai módszereinek elméletét és gyakorlatát. Ezt felismerve indítja el új képzését szeptemberben a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, amely két különleges területtel egészíti ki a leendő szakemberek tudását, úgymint a tervezéshez használt Épület Információs Modellezést (BIM), valamint a roncsolás mentes vizsgálatokat érintő speciális modulokkal.

A történeti épületdiagnosztikai és rehabilitációs szak az épület rehabilitáció és az örökségvédelem területén dolgozó szakemberek számára nyújt speciális módszertani és műszaki, gyakorlati tudást. A négy féléves képzés lehetőséget biztosít számukra, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a történeti és örökségvédelmi kutatások, a diagnosztikai vizsgálatok szakterületein, jártasságot szerezzenek a műemlék-helyreállítási pályázatok, illetve az épület rehabilitációs beruházások előkészítésében, tervezési, kivitelezési folyamatában és lebonyolításában. Ezek mellett tudásukat akár az épített örökség témaköréhez kapcsolódó bármilyen szintű oktatás, képzés, illetve az épített örökséget bemutató, ismertető szakírói és médiatevékenység során is kamatoztathatják.

A továbbképzés erősen fókuszál a felújítások gyakorlati problémáira, a hallgatók azokat elemezve, a helyszínen, a felújításokban részt vevő, az adott technikában, technológiában jártas és kompetens szakemberek segítségével sajátítják el az alapvető hagyományos és korszerű diagnosztikai, felmérési épületpatológiai, kutatási, helyreállítási módszereket. Ezeket az előkészítési, tervezési, kivitelezési, oktatási munkájuk során tudják hasznosítani.

Az országban egyedülálló módon a képzés részét képezi a műszaki oldalt erősítő két markáns pécsi specialitás, a műemléki szerkezetek roncsolás mentes vizsgálata és diagnosztikája, valamint tervezési oldalról a BIM – az intelligens épületmodellezés modul.

„ A hallgatóknak lehetőségük lesz e két egyetemi kutatócsoport munkájába, a legfrissebb technikai háttér alkalmazási lehetőségeibe is bepillantást nyerni – mondja a képzésért felelős dr. Kovács-Andor Krisztián egy. docens. – A történeti építmények szerkezeteinek állapotértékelése, várható maradék élettartamának megállapítása, valamint élettartamának hatékony megerősítési, felújítási és karbantartási módszerekkel való meghosszabbítása egyre nagyobb jelentőséggel bír világszerte. A kar ezért is aktív szereplője nemzetközi építészeti, történeti épületszerkezetekkel foglalkozó projekteknek. Szintén a nemzetközi kapcsolódást és a napra kész friss technológia használatát jelenti a BIM (Building Information Modeling), amely várhatóan néhány éven belül meghatározó eszközzé  válik az építészeti, mérnöki és kivitelezési vállalkozásoknak. A kar hét évvel ezelőtt a hazai felsőoktatási intézmények között elsőkként  kezdte el a BIM oktatását, hamarosan pedig egy jól felszerelt BIM-labor is létesül.”

A szeptember elején induló négy féléves történeti épületdiagnosztikai képzésben építészmérnöki, vagy építőmérnöki, illetve kertépítész, restaurátor, bölcsész, valamint más egyetemi, vagy főiskolai diplomával rendelkező, a műemlékvédelem területén dolgozó szakemberek vehetnek részt.


További hírek

  Sikkasztott, letartóztatták
2021. 01. 21. 19:15 pecsi-hirhatar.hu
  A párbeszéd folytatódik
2021. 01. 20. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  A modernizációban hisznek
2021. 01. 19. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Új európai Bauhaus
2021. 01. 18. 20:05 pecsi-hirhatar.hu
  Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
2021. 01. 15. 21:46 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
2021. 01. 15. 19:32 pecsi-hirhatar.hu
  Dimenzióugrás az építészetben
2021. 01. 14. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló közbiztonsági centrum nyílt Pécsett
2021. 01. 13. 19:54 pecsi-hirhatar.hu
  A nukleáris ipar számos területén hasznosíthatják tudásukat
2021. 01. 12. 13:49 pecsi-hirhatar.hu
  Segítség a szellemitulajdon-jogok érvényesítéséhez
2021. 01. 11. 19:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport