PÉCSI HÍRHATÁR - Új szerepben az egykori kanonok ház

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 10. 09. 20:57     


Új szerepben az egykori kanonok ház
Több mint fél évszázad után méltó helyen fogadhatja a látogatókat és a kutatókat a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár.

A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár több mint fé lévszázad után méltó helyen fogadhatja a látogatókat és a kutatókat.

Magyarország első nyilvános könyvtára a 18. század végén Pécsen működött, amely Klimó püspök nevéhez fűződött. Ezt megelőzően a  század derekán  jött létre egy  szakkönyvtár a pécsi püspök szemináriumban, amely 200 évig gyarapodott, s jött belőle létre hosszú évek alatt a  Pécsi Egyházmegyei Könyvtár. Elsőként a kanonoki hagyatékkal bővült az állomány, majd  1951-re összeolvadt a bezáratott Pécsi Püspöki Szeminárium tanári és diákkönyvtárával, illetve feloszlatott szerzetesrendek tulajdonát képező gyűjteményekkel.

A mostani könyvtár  1968-ban Cserháti Ferenc megyéspüspök kezdeményezésére jött létre és a Szent Ferenc  Templom emeleti helyiségeiben  kapott helyet. Udvardy György megyéspüspök nevéhez fűződik az a sikeres pályázat, amelynek eredményeként elnyert  kormányzati támogatás felhasználásával költözhetett be az erre a célra átalakított, felújított az egyház tulajdonában lévő ingatlanba. A Ferences templomból származó 18. századi bútorokkal - restaurálást követően  rendezték be  egyrészt, az olvasó és kutató termeket a kor követelményeinek megfelelően rendezték be.

Több mint ötvenezres állományban a nyomtatott és liturgikus könyvek mellett periodikák, kódex- és ritkaságok, egy kisebb régi könyvekből álló gyűjtemény, kézi- és gépirat-, valamint kottatár egyaránt fellelhető. E mellett része az aprónyomtatvány-gyűjteményen belül imalap- és szentképgyűjtemény is. Ezek mintegy hetven százalékban vallástudományi munkák, kisebb számban található közöttük történettudományi, helytörténeti és egyházmegye-történeti, valamint egyéb tudományterületről származó kötet. Számos ritkaságot, ritka kódexeket, Szepesy Ignác imakönyvét is itt őrzik, a legrégebbi okirat  pedig a 11-12. századból származik. Ezen ritkaságokat  páncélszekrényben őrzik.


A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár céljai között szerepel, hogy minél hamarabb ismertté váljon mint bibliotéka és felfedezzék a kutatók. Az elkövetkezendő néhány hónapban, 2022 tavaszáig, csak helyben lehet a könyveket, dokumentumokat megtekinteni, valamint könyvtárosok vezetésével a termeket végigjárni.

A kormányzati és saját forrásból megvalósuló beruházás részeként a  székesegyháztól nem messze található volt káptalani épület  közvetlen szomszédságában lévő Rózsakert, valamint a Papucs néven ismert borozó is megújult. Az előbbi parkként működik a jövőben, kisebb kulturális rendezvényeknek helyszíneként is szolgál majd, éjszakánként bezárják. Az egykori borozó helyén a püspökség ajándékboltot nyit, ahonnan közvetlen lehet majd feljutni a Rózsakertbe, valamint a könyvtárba. A beruházás Viczencz Ottó  építész  és V. Harcos Kornélia belsőépítész tervei alapján valósultak meg. A kivitelezési munkálatoka a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. végezte.


További hírek

  I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
2022. 05. 25. 02:02 pecsi-hirhatar.hu
  Két nap Vasarely jegyében
2022. 05. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022. 05. 21. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fűben heverészés mellett igazi tavaszi zsongás
2022. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Vádat emeltek a hajléktalanokat bántalmazó mohácsi rendőrök ellen
2022. 05. 19. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Méhek és méhészek
2022. 05. 18. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a kiválóság gyakori vendég
2022. 05. 16. 23:41 pecsi-hirhatar.hu
  Harminchat éven át árulta virágait a Kórház téren
2022. 05. 15. 20:30 pecsi-hirhatar.hu
  Szakokat alapított, önálló intézetet hozott létre
2022. 05. 14. 22:05 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport